Rozpuszczacz CO2 z Fan mini plus typ "Olewus"
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Przy okazji spotkania z kolegą akwarystą posiadłem wiedzę na temat budowy rozpuszczacza z fitra wewnętrznego Fan mini plus. Gdy kilka tygodni wcześniej pytał mnie jak rozpuszczać CO2 by nie było ganiających bąbelków w akwarium poradziłem by zapchał korpus filtra wewnętrznego gęstą gąbką lub watą i podawał do komory co2. Woda obmywająca bąbel "opierający się" o watę ładnie się rozpuszcza. Lecz zaobserwował on że taki rozpuszczacz od czasu do czasu "popierduje" dwutlenkiem i wymyślił modyfikację.
W owym filtrze gąbka w korpusie osadzona jest na takim ruszcie-rdzeniu który "wpina się w inlet głowicy (kto miał filtr wie o czym mówię. Jeżeli ten ruszt-rdzeń przetniemy w poprzek i nałożymy na to wąż gumowy 16/12 sięgający dna komory filtra mamy gotowy rozpuszczacz przepływowy wewnętrzny ( o takim samym działaniu jak narurowy). Niestety sam korpus nie jest w 100% szczelny ale można temu łatwo zaradzić umieszczając w górze komory warstwę waty perlonowej (wg rysunku)- taki fitr nie "popierduje" i ma 100% sprawność.
Zalety: tani, często dostępny materiał jako pozostałość z dawnych przygód z akwarystyką. poprawia obieg wody w akwarium (dużo osób tak wspomaga swoje zbiorniki)
Wada: trzeba mieć go gdzie ukryć, no chyba że komuś jego widok nie przeszkadza.
a oto schemat:
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Prawie jak w moim akwa  Na razie mam przy dnie kostkę lipową i wyżej fan mini, który zaciąga grubsze bąble co2 i rozpuszcza gaz. Jednak jak zauważyłeś co jakiś czas wyrzuca nadmiar co2. Patent który opisałeś wygląda dobrze, wieczorem pobawię się z przeróbką filtra. Wiesz ile gazu bez "sodówki" można w ten sposób rozpuścić? Mam ok 3 bąble/s.
Pozdrawiam, Tomasz
-

TomaszK
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
TomaszK napisał(a):Prawie jak w moim akwa  Na razie mam przy dnie kostkę lipową i wyżej fan mini, który zaciąga grubsze bąble co2 i rozpuszcza gaz. Jednak jak zauważyłeś co jakiś czas wyrzuca nadmiar co2. Patent który opisałeś wygląda dobrze, wieczorem pobawię się z przeróbką filtra. Wiesz ile gazu bez "sodówki" można w ten sposób rozpuścić? Mam ok 3 bąble/s.
Ja też puszczam 2-3 b/s( dziś pierwszy dzień działania będę stopniowo zwiększał ale nie chcę na początku przesadzić) i dokładnie tyle samo się rozpuszcza- rozpuszczacz jest bezstratny i bąble nie ganiają po akwarium a w wersji pierwotnej każde "pierdnięcie" było stratą myślę że wydajność większa niż w atomizerze z HK.
-

moonrider
●
gdzi ejest podany schemat bo ja go nie widze 
-
Spawciu
●
A czy nie będzie konieczne częste rozbieranie i czyszczenie filterka, ze względu na zaciąganie różnego rodzaju śmieci, np. listków roślin?
-
peyooo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bolesławiec
peyooo napisał(a):A czy nie będzie konieczne częste rozbieranie i czyszczenie filterka, ze względu na zaciąganie różnego rodzaju śmieci, np. listków roślin?
nie w tym przypadku woda nie przechodzi przez żadne medium filtracyjne bo zasysana jest z dna komory. Użyta wata ma chronić tylko przed wydostawaniem się co 2 z niezbyt szczelnego połączenia korpusu i owinięta jest wokół rurki zasysającej wodę.
na rysunku zaznaczony kierunek przepływu wody
-

moonrider
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wata jest tylko na górze ? przecież bokiem tez moze przejsc nie musi isc do gory ?
troche nie rozumiem
mam takiego aqua szuta jako rozpylacz co2
i chcialbym cos w tym stylu zrobic

-
Spawciu
●
moonrider napisał(a):Przy okazji spotkania z kolegą akwarystą posiadłem wiedzę na temat budowy rozpuszczacza z fitra wewnętrznego Fan mini plus.
moonrider - dziękuje
Przerobiłem mojego mini, śmiga jak złoto i podawane 3 bąble/s rozpuszcza w 100% bez żadnej mgiełki. Przeróbka łatwa, ale było trochę zabawy. Przede wszystkim uparłem się, aby rurka dobrze trzymała się w filtrze. Dlatego w końcówkę rurki wcisnąłem kawałek rurki o mniejszym przekroju pasującym do otworu w głowicy filtra. Jeszcze trochę zasysało gaz i połączenie owinąłem tycim paskiem pakuł. Drugi koniec rurki naciąłem pod kątem 45% tak aby po złożeniu rurka zaparła się o spód obudowy, a zarazem aby nie przytkać przepływu.
Wiertłem fi 6mm zrobiłem otworek do wprowadzenia co2 (przez to a'la sitko na przodzie), w otwór wsadziłem trójnik (jakiś miałem) aby sztywny wężyk z co2 odprowadzić pionowo w górę.
Acha, górę filtra na wszelki wypadek i tak napchałem watą, trzeba jej dać tyle, aby nie ograniczyła przepływu wody czyli z 1/3 objętości pojemnika.

Pozdrawiam, Tomasz
-

TomaszK
●
- Miasto: Wrocław
Spawciu napisał(a):wata jest tylko na górze ? przecież bokiem tez moze przejsc nie musi isc do gory ?
troche nie rozumiem
Woda wpada do komory filtra przez tą kratkę na dole z komory filtra ( a dokładniej z jej dna) zasysana jest przez rurkę do głowicy i wylatuje wylotem. Nie przechodzi w ogóle przez watę.
Natomiast co2: wchodzi tak jak woda tylko jako gaz zbiera się w górze korpusu (tworząc bąbel opierający się o watę i tam pozostaje. To taki dzwon z wymuszonym obiegiem lub zanurzony reaktor przepływowy z własnym napędem- nie umiem już prościej
-

moonrider
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|