|
|
Pytanie o akwarium 70x50x50
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich !
Swoją przygode z akwarystyką dopiero zaczynam. Chcialem zapytać was o akwarium jak w temacie 70x50x50.
Akwarium będe robił na zamówienie chodzi mi dokładniej o sklep Aquamagic. Czy mieliście do czynienia z ich produktami? jak wygląda kwestia jakości wykonania? A może plecacie inny sklep (zależy mi na odbiorze w Warszawie) jakiej grubości szkło zastosować ? czy wystarczy 8mm? cenowo wychodzi 270 za float ale w ofercie jest tez guargian (Opti trochę drogi dla mnie) czy opłaca się rozważać opcję guardiana? czy roznica jest prawie niezauważalna ?
Chiałbym aby bańka trochę posłużyła dlatego proszę o pomoc.
-
Vader
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
"zaczarowany świat akwarii", "wykonastwo", to pierwsze rzucilo mi sie w oczy. Pozostaje miec nadzieje, ze w 'wykonastwie' sa lepsi niz w podstawach wyksztalcenia.
-
Andrzej0
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mazowsze
Vader napisał(a):Witam wszystkich ! Akwarium będe robił na zamówienie chodzi mi dokładniej o sklep Aquamagic. Czy mieliście do czynienia z ich produktami? jak wygląda kwestia jakości wykonania?
Wujek gugle wie wszystko http://nano-reef.pl/topic/40776-akwarium-aqua-magic/
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: middle of nowhere
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Opinie już jakieś znam i widzę, że raczej przychylne i z tego się ciesze  , chciałbym jeszcze zapytać o pozostałe kwestie: Guardian czy zwykły Float? czy 8 mm powinno wystarczyc? mam zamiar dać pokrywe, czy w takim przypadku jest sens polerowania krawędzi czy wystarczy zostawić mat ?
-
Vader
●
Witam,
ja właśnie oczekuję na zbiornik z tej firmy (80x35x40 ze szkła guardian 10mm bez wzmocnień). Przed zamówieniem z firmą kontaktowałem się telefonicznie bo miałem kilka pytań (właśnie w sprawie sensu polerowania krawędzi + bezbarwnego silikonu vs pokrywa) i dałem się namówić na to rozwiązanie. Jak odbiorę baniak to zrobię i wkleję fotki bo sam szukałem informacji na temat szkła guardian oraz zbiornikow od Aquamagic i za wiele tego w sieci nie ma:(
Pozdrawiam,
S
-
-=s3b=-
●
Vader napisał(a):Opinie już jakieś znam i widzę, że raczej przychylne i z tego się ciesze  , chciałbym jeszcze zapytać o pozostałe kwestie: Guardian czy zwykły Float? czy 8 mm powinno wystarczyc? mam zamiar dać pokrywe, czy w takim przypadku jest sens polerowania krawędzi czy wystarczy zostawić mat ?
Moim zdaniem nie ma co guardiana... Różnica między floatem niewielka, nie zobaczysz tak od razu...
8mm będzie ok, da radę.
Polerowanie.. To już zależy od Ciebie, jeżeli życzysz sobie ładne, wypolerowane krawędzie no to proste, że takie zamawiasz, ale po co skoro będzie pod pokrywą? To już tylko Twoja decyzja..
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer
-

Szczero
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Widzę że wszyscy popełniają tu jeden ważny błąd...
Polerowane krawędzie są wszystkie a nie tylko te na górze - chodzi np o to aby spoina od frontu ładnie wyglądała bo gdy krawędzie będą matowe to cały urok bezbarwnej spoiny ulatnia się...
70x50x50 z 8mm to już raczej z listwami - chociaż niektórzy "mają jaja" i robią bez wzmocnień.
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Jest dokładnie tak jak pisze Norbert. Wszystkie krawędzie są polerowane + bezbarwna spoina bez wałkowa. Efekt ma "działać" w momencie obserwowania akwarium od frontu (lub boku) a nie od góry.
Guardian ma sens gdy decydujesz się na zbiornik z grubszego szkła - wtedy różnica wyraźniej wychodzi. Przy szkle do 6mm podobno nie ma sensu iść w guardiana.
To są informacje, które otrzymałem w odpowiedzi na serię pytań przed zamówieniem mojego szkła - jak to będzie w praktyce powinienem wiedzieć na dniach...
Pozdrawiam,
S
-
-=s3b=-
●
Zamawialem u nich szklo (wlasnie czeka na odbior) co do jakosci sie nie wypowiem bo jeszcze go nie widzialem, natomiast jesli chodzi o oplacalnosc kupowania guardiana z polerowanymi krawedziami to na zbiorniku 40x25x25 6mm zaoszczedzilbym doslownie kilka zl w stosunku do OW, wiec chyba warto rozwazyc OW.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
ok zrobie ze wzmocnieniami jak naloze pokrywe to sie ich nie zobaczy zastanawiam sie nad tym polerowaniem poszukam jeszcze fotek (chociaz mysle ze nie oddadza w pelni rzeczywistosci). Czy osoby, ktore odwiedzily ten sklep moga cos powiedziec na temat typosazenia (chodzi mi tytaj o przykładowe akwaria zeby zobaczyc czy jest to az taka roznica)[/list]
-
Vader
●
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|