Postanowiłem zmienić swoje 112l na 375
Na razie jestem w stadium ukończenia w 98% szafki
akwarium już stoi
niestety zwykły float bo bo na ow kaski brakło
Podłoże i substraty:
Koncentrat odżywczego podłoża JBL Florapol 700 g
Podłoże JBL AquaBasis plus 5L
Syntetyczny absorbent Seachem Purigen 100 ml
Podłoże Aqua Art AquaSubstrate II+ czarne 8 szt.
Sprzęt:
Filtr EHEIM PROFESSIONEL 3 2075
Grzałka do akwarium Sera 250 W
Aqua Nova NCF- 1500
Komputer PH
sterowniki do lamp
2 lampy hqi 150 wat każda
Nawożenie:
Węgiel Co2 w płynie Easy Life EASYCARBO
Dyfuzor co2 Aqua Art 50 PRO
Easy Life Fluid Filter Medium 500ml
żelazo aqua art
micro aqua art
rośliny jakie mam zamiar kupić:
Glossostigma elatinoides in-vitro szt 6
Microsorum windelov in-vitro szt 2
Micranthemum umbrosum szt 2
Echinodorus tenellus in-vitro szt 2
Hemianthus micranthemoides szt 2
Hydrocotyle sp. JAPAN szt 2
Micranthemum umbrosum szt 2
wszystkie in vitro
Proszę o opinie na temat
1. nawożenia
2.oświetlenia
3.aranż
4. podpowiedzi odnośnie startu mile widziane
co do szafy to górę zamierzam zamknąć zawiasem systemu blum i płytą
tak by całość miała ładniejszy wygląd estetyczny
Ogólnie pomysł mi się podoba, sam się noszę z takim litrażem. Mam uwagę dotyczącą parowania. HQI daje dużo ciepła i przez to zwiększa parowanie. Od góry będziesz miał otwarte akwarium jak rozumiem? Przemyślałeś sprawę wentylacji pomieszczenia? Bo to może być w pewnym okresie czasu niespodziewany problem.
js_ryb napisał(a):Syntetyczny absorbent Seachem Purigen 100 ml
js_ryb napisał(a):Nawożenie: Węgiel Co2 w płynie Easy Life EASYCARBO Dyfuzor co2 Aqua Art 50 PRO Easy Life Fluid Filter Medium 500ml żelazo aqua art micro aqua art
A gdzie makroelemnty(potas, azot, fosfor), dodatkowo chcesz je wywalać Purigen-em - przy takim oświetleniu możesz szybko nabawić się niedoborów?.
Najpierw trochę poczytaj o starcie akwarium, metodach prowadzenia zbiornika, itd.
Jaki planujesz aranż - jak dla mnie, trochę za mało roślin.
Poza tym zobaczysz, że jak już akwarium będzie piękne to, zapomnisz o telewizorze - też miałem podobny układ i "oglądając" coś w tv, wzrok i tak lądował na akwarium
js_ryb napisał(a):aranż i tu jest problem bo pomysłów dużo...
To weź kartkę i sobie wszystko zaplanuj - pamiętaj, że musisz wziąć pod uwagę "wielkość" kubeczków z roślinkami.
Ten artykuł bardzo Ci się przyda, weź po uwagę wielkość zbiornika z artykułu - https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... vitro.html Potem pokaż co Ci wyszło
Zbiornik otwarty z dwiema lampami, mialem parowanie na poziomie do 5l dziennie. Pomieszczenie chyba male (poddaszowe?), wiec nad kwestia wilgoci warto sie zastanowic. Ja musialem w koncu nakryc szybami. Jedna lampa nie oswietlisz akwarium rownomiernie. Po przygodzie z HQI wrocilem do swietlowek i pokrywy i jestem bardzo zadowolony ze zmiany swiatla.
gazownik w Nawożenie· Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38130
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
majette3 w Akwaria· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7242
Wymiary:150x50x50 VIV
wystartowane miesiąc temu ale na starym podłożu i dojrzałych kubełkach
póki co potas ,microlift special blend,co2,troszeczkę startuję z azotem,podmiana 1xtyg 1/2objętości osmoza ...
Benuchii w Oświetlenie· Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 12542
Witam proszę o opinię na temat tych 3 lamp ewentualnie jakiś innych która byłaby najlepszym wyborem do kostki aquael 30l żeby roślinki fajnie rosły bo zależy mi na mini dżungli.
Aquael slim duo 10w
Su...
Piotr Baszucki w Sprzątanie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11208
Chciałbym przygotować film prezentujący najbardziej optymalny system do podmiany wody (pompa, przyłącza, zawory, końcówki itp.).
Mam opracowany swój własny ale jestem ciekaw Waszych rozwiązań, może ...
Oman w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2436
Cześć,
Na jednym z forów dot. akwarystyki morskiej znalazłem całkiem pozytywne opinie dot. tańszego zamennika Phosguard'a a mianowicie: Fossil Clear.
Stosował ktoś? Cena całkiem przystępna a opis j...
Borys w Szkło i meble· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7098
Czesc,
sprzedaje swoje 200l akwarium VIVA i nie chce calkiem rezygnowac z hobby, takze mysle,zeby zrobic mniejszy zbiornik, wymiar padnie pewnie na 60x40x36h i najtaniej z optiwhite sa akwaria Divers...
AT. w Filtracja· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6349
Jaki filtr do akwarium 375L, 150x50x50 zastawiałem się nad Oase Biomaster Thermo 850 i Hypermax 4500 ewentualnie jaki inny w podobnym budżecie najlepiej z grzałką.
Statystyki
Ten temat przegląda 473 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 473 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej