Aqua Art - Pro Macro Red - uwaga!!
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, mam nowy baniak HT, założyłem że będę go nawoził PG i Intermagiem.
Kupiłem przez internet w zaufanym sklepie PG macro Red. CAły czas mierzyłem NO3 - i z początku był 5, potem 1, wtedy lałem połowię ilości makro red.
Ba, stwierdziłem, za mało. Dolałem 10 ml (do 100 litrów). Nazajutrz - PO4 skoczyło z 0,25 do 1, a NO3 - dalej 1.
Do testu dolałem kroplę macro red - i powinno mi wyjść poza skalę - a tu NIC!!! Zero zmiany.
Zmierzyłem tym testem próbkę z kroplą macro Aquabotanika - wyszedł pioza skalę - więc test jest dobry.
Test na fosfor dla kropli Pro Macro Red też wyszedł poza skalę - nie chcę rzucać oskarżeń, ale wydaje mi się że w moim egzemplarzu macro red NIE MA AZOTU. Chyba zostałem oszukany, choć butelka była zafoliowana.
Co się dzieje, czy ktoś miał taki problem?
Napisałem do AA czekam na odpowiedz.
-
macius26
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kiedyś gdzieś pisali, że w Macro RED azot jest w formie NH4, może stąd wyniki testu.
-
Anonim 1811
●
chester napisał(a):Kiedyś gdzieś pisali, że w Macro RED azot jest w formie NH4, może stąd wyniki testu.
No to zaraz? Czyli testy do NO3 przy nawożeniu PG są do bani? I zero informacji od producenta?
-
macius26
●
A możę tylko trafiłeś na jakąś trefną partie produktu czasem zdażają się babole przy produkcji
-

krzysiek_88
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: UK\Gorlice
Między innymi dlatego przeszedłem z Aqua Artu na sole.
Przynajmniej wiem, co leję do akwarium.
-

Marcin Skiba
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świnoujście
Może masz wysokie Ph (>7)? Wtedy NH4 przemienia się nie w NO3, ale w NH3 - toksyczne...
Makro Red jest sławne raczej z niskiego P, a nie N 
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Godween napisał(a):Może masz wysokie Ph (>7)? Wtedy NH4 przemienia się nie w NO3, ale w NH3 - toksyczne... Makro Red jest sławne raczej z niskiego P, a nie N 
Baniak na razie bez ryb, pH ze sterownika - 6,0.
-
macius26
●
Godween napisał(a):Może masz wysokie Ph (>7)? Wtedy NH4 przemienia się nie w NO3, ale w NH3 - toksyczne... Makro Red jest sławne raczej z niskiego P, a nie N 
Chyba też przejdę na sole...Np od kolegi z akwanazowy - akwan
-
macius26
●
macius26 napisał(a):Czyli testy do NO3 przy nawożeniu PG są do bani?
Testy generalnie są do bani. Jakbyś nie testował tylko nawoził zgodnie z zaleceniami producenta nawozu, to rośliny byłyby zadowolone, a Ty miałbyś spokój  Wniosek: testy są do bani 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Właściwie to nic nie napisałeś o objawach na roślinach, niepokoją Cię tylko wyniki testów... Jakie są rośliny? Jak wyglądają? Może jest wszystko ok? Poczekaj parę tygodni i obserwuj.
-

Godween
●
-
Kadazan napisał(a):macius26 napisał(a):Czyli testy do NO3 przy nawożeniu PG są do bani?
Testy generalnie są do bani. Jakbyś nie testował tylko nawoził zgodnie z zaleceniami producenta nawozu, to rośliny byłyby zadowolone, a Ty miałbyś spokój  Wniosek: testy są do bani 
Sam jesteś do bani - albo związany z AA. Jeśli producent ma mnie w d.... nie informując o fałszowaniu przez nawóz tak powszechnie stosowanych testów jak NO3, zarabiając na nawozie krocie (wszyscy wiemy ile kosztują sole ile woda a po ile jest nawóz), to chyba coś jest nie tak.
PS. Po stosowaniu zgodnie z zaleceniami mam wysyp zielenic i nitek. Pewnie i tak powiesz że każde akwarium jest inne, że nie dojrzałe, co nie zmieni faktu zbieżności ze stosowaniem nawozu.
PS. Od porządnej firmy oczekuje się porządnej informacji a nie pieprzenia
-
macius26
●
Godween napisał(a):Właściwie to nic nie napisałeś o objawach na roślinach, niepokoją Cię tylko wyniki testów... Jakie są rośliny? Jak wyglądają? Może jest wszystko ok? Poczekaj parę tygodni i obserwuj.
Rośliny mają się dobrze, ale coraz więcej nitek
-
macius26
●
Trochę Cię poniosło, ale Cię rozumiem...
Zielenice u mnie są zawsze oznaką niskiego fosforu (przy wysokim N), natychmiast przestają się mnożyć, jak doleje P do akwa, a nitki - wielu mówi o nich, że są oznaką dojrzewającego i dobrze zapowiadającego się akwarium...
Ja też ufam bardziej solom.
-

Godween
●
-
macius26 napisał(a):Kadazan napisał(a):macius26 napisał(a):Czyli testy do NO3 przy nawożeniu PG są do bani?
Sam jesteś do bani - albo związany z AA. Jeśli producent ma mnie w d.... nie informując o fałszowaniu przez nawóz tak powszechnie stosowanych testów jak NO3, zarabiając na nawozie krocie (wszyscy wiemy ile kosztują sole ile woda a po ile jest nawóz), to chyba coś jest nie tak. PS. Po stosowaniu zgodnie z zaleceniami mam wysyp zielenic i nitek. Pewnie i tak powiesz że każde akwarium jest inne, że nie dojrzałe, co nie zmieni faktu zbieżności ze stosowaniem nawozu. PS. Od porządnej firmy oczekuje się porządnej informacji a nie pieprzenia
Coś taki drażliwy?  Polecam częściej na akwarium patrzeć, to uspokaja.
Ustalmy fakty:
1. testy akwarystyczne są tak niedokładne, że lepiej ich nie stosować, bo można błądzić w złym kierunku
2. wiesz ile co kosztuje, wiesz ile powinieneś mieć NO3 w wodzie, wiesz skąd wziąć sole - po co kupujesz AA?
3. nadmiary makroelementów w formie nieorganicznej nie powodują wysypu glonów. No chyba, że ten nawóz faktycznie zawiera NH4, ale szczerze wątpię aby tak było.
4. podałeś makro, zabrakło węgla (prawie pewne), lub mikro (całkiem możliwe) - i to jest przyczyna glonów
5. o wyjaśnienie dlaczego test nie pokazuje zmiany NO3 po podaniu nawozów powinieneś poprosić producenta nawozu. Odpowiadają na pytania, sprawdzałem.
6. "Pieprzenie" jak to ładnie ująłeś, jest cechą rozpoznawczą firm akwarystycznych uznawanych za "porządne". Marki dopiszcie sobie sami 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
-
Na etykiecie masz napisane, że zawiera fosfor, potas i azot. Nie jest napisane w jakiej występuje formie więc nie ma tutaj fałszerstwa w żadnym wypadku. Jeśli chcesz poznać skład bądź sprawdzić w jakiej formie jest azot w nawozie to zamiast histeryzować oddaj próbkę do badania. W ten sposób będziesz miał jasność i prawo do wyrażania obecnie pochopnych opinii.
Pozdrawiam
Tomasz Kurek
-

Tomasz Kurek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Konstancin - Jeziorna
-
Kadazan napisał(a):3. nadmiary makroelementów w formie nieorganicznej nie powodują wysypu glonów.
Nowa biologia?
Powodują i to bardzo, nigdy nie powinniśmy przesadzać z nawozami i lać je bez opamiętania.
Co nie zmienia faktu iż w akwarium roślinnym muszą być dostępne dla roślin, ponieważ jak sama nazwa wskazuje - to makroelementy, zatem podstawowe substancje biorące udział w funkcjonowaniu roślin.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
basha napisał(a):Kadazan napisał(a):3. nadmiary makroelementów w formie nieorganicznej nie powodują wysypu glonów.
Nowa biologia?  Powodują i to bardzo <ciach>
Mylisz się, ale nie zamierzam podejmować kolejnej próby tłumaczenia tego... Na etykiecie masz napisane, że zawiera fosfor, potas i azot. Nie jest napisane w jakiej występuje formie więc nie ma tutaj fałszerstwa w żadnym wypadku. Jeśli chcesz poznać skład bądź sprawdzić w jakiej formie jest azot w nawozie to zamiast histeryzować oddaj próbkę do badania. W ten sposób będziesz miał jasność i prawo do wyrażania obecnie pochopnych opinii.
O właśnie, i to jest głos rozsądku!
Dodatkowe pytanie do autora wątku - czy testowałeś wodę z akwarium po dodaniu Aquabotanique? Bo pisałeś, że zrobiłeś osobną próbkę z nawozem AB, może warto sprawdzić na wodzie akwariowej?
-

Kadazan
●
-
macius26 napisał(a):Kadazan napisał(a):macius26 napisał(a):Czyli testy do NO3 przy nawożeniu PG są do bani?
Sam jesteś do bani - albo związany z AA. Jeśli producent ma mnie w d.... nie informując o fałszowaniu przez nawóz tak powszechnie stosowanych testów jak NO3, zarabiając na nawozie krocie (wszyscy wiemy ile kosztują sole ile woda a po ile jest nawóz), to chyba coś jest nie tak. PS. Po stosowaniu zgodnie z zaleceniami mam wysyp zielenic i nitek. Pewnie i tak powiesz że każde akwarium jest inne, że nie dojrzałe, co nie zmieni faktu zbieżności ze stosowaniem nawozu. PS. Od porządnej firmy oczekuje się porządnej informacji a nie pieprzenia
Tee... maciuś jezeli ktoś tu jest do bani to jedynie Ty i proszę tu takich ludzi jak kadazan , spider itp nie obrażac.
kadazan napisał Ci prawdę a Ty prawdy nie trawisz , więc jesteś do bani .
Poczytaj trochę , nabierz doświadczenia chocby w 1/10 posiadanej przez kadazana i wtedy zasiadaj do dyskusji.
Fakt obrażania przez Ciebie innych użytkowników świadczy tylko o Tobie.
Proponuję się nie unosic lub zmienic forum na jakąś "trollownie" a tam do woli....
-
Bombastic
●
-
Kadazan napisał(a):basha napisał(a):Kadazan napisał(a):3. nadmiary makroelementów w formie nieorganicznej nie powodują wysypu glonów.
Nowa biologia?  Powodują i to bardzo <ciach>
Mylisz się, ale nie zamierzam podejmować kolejnej próby tłumaczenia tego...
Wytłumacz, chętnie zweryfikuję interesujące argumenty z posiadaną wiedzą z zakresu hydrobiologii i chemii ogólnej oraz ekologii. Eutrofizacja wód pod wpływem stosowania nawozów sztucznych oraz detergentów przyczynia się znacznie do zwiększenia populacji fitoplanktonu, który dodatkowo obumierając zwiększa pulę materii organicznej w wodzie.
Myślę, że inni użytkownicy forum będą również zainteresowani tematem.
Podejrzewam, że Twoje stwierdzenie dotyczy pewnych założeń i specyficznych warunków (w akwarium), warto to uściślić ponieważ samo suche stwierdzenie jest niezgodne z prawdą.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
macius26 napisał(a):Witam, mam nowy baniak HT, założyłem że będę go nawoził PG i Intermagiem. Kupiłem przez internet w zaufanym sklepie PG macro Red. CAły czas mierzyłem NO3 - i z początku był 5, potem 1, wtedy lałem połowię ilości makro red. Ba, stwierdziłem, za mało. Dolałem 10 ml (do 100 litrów). Nazajutrz - PO4 skoczyło z 0,25 do 1, a NO3 - dalej 1. Do testu dolałem kroplę macro red - i powinno mi wyjść poza skalę - a tu NIC!!! Zero zmiany. Zmierzyłem tym testem próbkę z kroplą macro Aquabotanika - wyszedł pioza skalę - więc test jest dobry. Test na fosfor dla kropli Pro Macro Red też wyszedł poza skalę - nie chcę rzucać oskarżeń, ale wydaje mi się że w moim egzemplarzu macro red NIE MA AZOTU. Chyba zostałem oszukany, choć butelka była zafoliowana.
Co się dzieje, czy ktoś miał taki problem? Napisałem do AA czekam na odpowiedz.
A ja dodałem przed 20 minutami 5 kropli Ada special lights i też nie ma azotu! mamo! dlaczego!!! chyba popełnię harakiri!
Zgadzam się testy są do d... a poza tym N może być z NO3 lub jakiegokolwiek innego związku zawierającego azot a często są to amidy. Choć może być inny powód nie działania testów może inne składniki w dużych stężeniach wpływają na pomiar azotu- tak tylko domniemuję.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 31 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Ciekawy filmik - o nawożeniu roślin opowiada Adam twórca nawozów GT Aqua.
Wiem że niektórzy na tym forum mają alergię na ten kanał, więc zalecam ostrożność :)
Hej,
Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI
Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63.
Skutk...
6-280921.jpg
Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
Witam. Mam problem z Alternaterą Mini Red. Chodzi o to że na nowych liściach robią się czarne plamy a czubki liści wywijają się na zewnatrz. Roślina za bardzo się nie rozkłada tylko jest złożona jak b...
Zapraszam do obejrzenia :)
Zapraszam do obejrzenia fajnie zmontowanego filmu.
Dla osób nie posługujących się językiem angielskim jest opcja włączenia automatycznego tłumaczenia napisów.
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...
Witam, używa ktoś tych 2 nawozów na raz w swoim baniaku?
Mam kostkę 30l dość gęsto obsadzoną rosliny zielone i czerwone i właśnie zakupiłem te o to nawozy.
Co2 neo co2 idzie cały czas.
Pytanie czy m...
Witam
Czy nawozy Jbl pro scape nadają się do akwarium z obsadą rybną czy jedynie do roslinnych?
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
|
|