|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam.
Wystartowałem dzisiaj z baniaczkiem 60x30x36 OW. Światło 2x24W, podłoże ADA Amazonia New 9l. Temperatura 25 st.C. Światło świecę ok 7h. Podaję ok 5 b/s CO2. Akwarium zalałem pół na pół wodą z kranu i wodą destylowaną. Zakupiłem Standardowy zestaw soli do EI. Baniaczek w miarę gęsto obsadziłem i mam w związku z tym kilka pytań, gdyż może i nie jestem początkującym akwarystą, ale to moje pierwsze akwarium typu "holender".
1. Od kiedy mam zacząć nawozić systemem EI i w jakich dawkach?
2. Co ile pasowałoby na początku podmieniać wodę?
3. Kiedy mogę wpuszczać pierwsze krewetki i ryby?
4. Czy macie jeszcze jakieś propozycje dotyczące mojego startu akwarium?
Chętnie wsłucham wszelkich rad, jak dobrze wystartować z akwarium bez glonów, bo tego się najbardziej obawiam i bardzo mi zależy by tego uniknąć. 
-

Falafel
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
A to poglądowe foto zrobione na szybko :

-

Falafel
●
Warto na początek poczytać dział "Arykuły i porady" na stronie sklepu. Jest tam zebranych wiele ciekawych artykułów. Np. https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... linne.html
A na pytania od 1 do 3 znajdziesz porady na forum w przyklejonych tematach, trzeba trochę poszperać. Ale przy okazji szukania, można się wiele nauczyć przeglądając różne działy i posty.
Zapowiada się fajnie, powodzenia.
-

Macvi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Macvi napisał(a):Warto na początek poczytać dział "Arykuły i porady" na stronie sklepu. Jest tam zebranych wiele ciekawych artykułów. Np. https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... linne.htmlA na pytania od 1 do 3 znajdziesz porady na forum w przyklejonych tematach, trzeba trochę poszperać. Ale przy okazji szukania, można się wiele nauczyć przeglądając różne działy i posty. Zapowiada się fajnie, powodzenia.
Dziękuję za radę. Artykuł przeczytałem, ale nie bardzo mogę znaleźć odpowiedzi na resztę pytań. Czytam dużo na forum RA. Dużo Ciekawych rzeczy już wiem ale wlaśnie nie mogę ogarnąć tego EI i dlatego wolę zapytać konkretnie jak nawozić w moim akwarium (na początku i później).
-

Falafel
●
Falafel napisał(a):Dziękuję za radę. Artykuł przeczytałem, ale nie bardzo mogę znaleźć odpowiedzi na resztę pytań. Czytam dużo na forum RA. Dużo Ciekawych rzeczy już wiem ale wlaśnie nie mogę ogarnąć tego EI i dlatego wolę zapytać konkretnie jak nawozić w moim akwarium (na początku i później).
Nawozić tyle, żeby nie było braków, w miarę ze wzrostem roślin coraz więcej. Na początku nie ma po co chyba nawozić. Zacznij od małych dawek np po 2 tygodniu... Obserwuj rośliny, jak widzisz, że wolno rosną to zwiększ minimalnie dawki.
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer
-

Szczero
●
- Miasto: Warszawa
Dziekuje za odpowiedz. Co z podmianami wody? Powinienem teraz podmieniać częściej czy może nie podmieniać na razie? Kiedy mógłbym wpuścić krewetki? Może i idę na łatwiznę pytając o rzeczy, które gdzieś są na forum ale niestety nie mogę ich zlokalizować. Co do nawożenia EI sporo czytałem i dalej nie do końca wiem jak stosować mikro, makro...w jakich ilościach konkretniej, co i jak. Boje się że sobie z tym nie poradzę, a z drugiej strony bardzo mnie interesuje ta metoda. Mam traumatyczne przeżycia za sobą z akwarium ponad 300l, dlatego teraz staram się dmuchać na zimne i wolę pytać, niż likwidować kolejne akwarium przez plagę glonów...
-

Falafel
●
Wodę na początku podmieniaj 2 razy w tygodniu.
Krewetki i inne żywe stworzonka można wpuścić dopiero gdy zbiornik się ustabilizuje, bo ten jest świeży. Polecam ci je wpuścić dopiero po ok. 3 tygodniach. Są oczywiście preparaty przyspieszające start i po zastosowaniu niektórych ryby czy krewetki można wpuśczać już po 24h
-
kuba1025
●
Nie bój się. Włóż do akwa dużo roślin, dawaj im nawozy i czytaj. Jestem pewien, że glony nie wystąpiły przez to, że nawoziłeś. Podmianki rób nawet i 3 razy w pierwszym tygodniu po trochu. Ja nie czekałbym 3 tygodni.. Jeżeli nie masz bakterii z innego filtra/akwa to dłużej czekasz, jeżeli masz to ja zawsze 2 dni po restarcie, albo i wcześniej. Jak masz to poczekaj z tydzień chociaż.
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer
-

Szczero
●
Witam.
W takim razie dwa razy w tygodniu zrobię podmiankę wody przez pierwsze 3 tygodnie. Potem raz w tygodniu ok50% podmianki kranówki z woda destylowaną 1:1. Planuję jeszcze dosadzić kilka roślinek. Krewetki i rybki jak na razie poczekają. A co do stosowania EI w zbiorniku:
Jeżeli użytkownik AdamW w swoim akwarium 200l stosuje:
Na 500ml wody:
30g Kno3
5g Kh2Po4
100g MgSo4x7H2O
20g K2So4
i codzienne dozowanie 8ml
Na 500ml:
Csm+B całe opakowanie i codziennie 8ml.
Czyli ja powinienem dozować taki sam roztwór nawozów w dawkach 2ml dziennie skoro mam około 50l netto w akwarium? "Csm+B całe opakowanie" tzn ile? Ja w opakowaniu mam 13.40g. Czy mam tą ilość wsypać na 500ml wody i dawkować 2ml dziennie? Chciałbym nie stosować nawozów codziennie gdyż nie zawsze jestem w domu. Czy mogę stosować co dwa dni dawkę 4ml?
-

Falafel
●
Tak możesz dawkować. Jedna uwaga: AdamW zaznaczył, że w roztworze makro jedynie na starcie przez jakiś czas dawkował 30mg KNO3, a potem docelowo zwiększy do 40 mg. Możesz iść tym tropem.
CSM+B są zazwyczaj jednakowo pakowane.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Usunięto użytkownika 14432
może to złudzenie, ale wygląda, że anubias jest posadzony w podłożu. popraw mnie jeśli się mylę.
-
Usunięto użytkownika 14432
●
Marek Marzoch napisał(a):może to złudzenie, ale wygląda, że anubias jest posadzony w podłożu. popraw mnie jeśli się mylę.
Owszem anubias jest posadzony w podłożu. Wczesniej tez tak mialem i rósł super, dlatego tez posadzilem go tak jak wczesniej. Czy podczas podmiany podawac wiecej nawozow czy tak jak co 2 dni?
-

Falafel
●
Dzisiejsze fotki akwarium po dwóch dniach po starcie. Woda się trochę wyklarowała i więcej widać. Trochę słaba jakość ale jak na fotki z komórki to i tak nie są złe. Tak wiem fotki powinny być w innym dziale. Przy następnych założę odpowiedni temat w innym dziale.Jak sądzicie co jeszcze powinienem zmienić w akwarium? Planuję zmianę wlotu i wylotu filtra na dmuchane rurki z pcv (pmma) oraz zakupić inną grzałkę lub pokombinować z grzałką przepływową. Jakieś sugestie?

-

Falafel
●
A korzenie Ci nie czarnieją i nie gniją w tym anusiabie?
-

Szczero
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Godween napisał(a):Z małym akwarium zawsze trudniej niż z dużym (np. 300 l)
A to niby czemu? 
-
Arcanius
●
Szczero napisał(a):A korzenie Ci nie czarnieją i nie gniją w tym anusiabie?
Szczesze mówiąc nie zauważyłem,ale to może przez to że wcześniej były posadzone w zasadzie tylko w piasku z glinianą kulką nawozową pod korzeniami. Jeśli zaczną czernieć pewnie wyjmę z podłoża i jakoś przymocuje do korzenia. Arcanius napisał(a):Godween napisał(a):Z małym akwarium zawsze trudniej niż z dużym (np. 300 l)
A to niby czemu? 
Prawdopodobnie dlatego trudniej, gdyż w mniejszym zbiorniku jest większe prawdopodobieństwo przedawkowania nawozu lub jego niedoboru niż w większym akwarium.
-

Falafel
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
Cześć,
Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm.
Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm.
Czy ktoś kto używał może mi dor...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
|
|