Planowanie restartu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Planowanie restartu

Liczba wyświetleń: 567·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Andrzej_Nowak Poznań

08 sty 2012, 20:15 Planowanie restartu  (#1)  

Witam,
po roku utrzymania akwarium w stylu nature (z dużymi problemami) przygotowuję się do restartu zbiornika i chcąc się do tego przygotować a właściwie uniknąć/nie powielić błędów (przerobiłem praktycznie wszystkie rodzaje glonów) chciałbym abyście wsparli mnie swoim doświadczeniem i ocenili czy nie warto przy tej okazji czegoś dodać/ zmienić. Obecny zbiornik należało by uznać jako poligon doświadczalny ponieważ w ciągu roku zastosowałem wiele różnych zmian, systemów nawożenia itp. Sporo się nauczyłem ale efekty niestety nigdy nie były bardzo zadowalające (bywało poprawnie). Jak sądzę wiele problemów wynikało z braku cierpliwości i wielu zmian. Obecnie chciałbym zrobić plan od A do Z i trzymać się go ;)

Do rzeczy, poniżej konfiguracja oczekiwanego zbiornika:

Zbiornik w stylu Iwagumi - około 10 kg kamieni, 3-4 gatunki roślin (mały heniek na trawnik, delikatna trawka, Hydrocotyle) być może niewielki korzeń.
Jeśli chodzi o faunę to przeprowadzę tam obecny skład 12 Razbor plamiastych + 3 Otoski + może kilka krewetek.

Szkło:
60/30/40 - (mój obecny litraż) ze względu na rysy i wyszczerbienie będę chciał wymienić na nowe szkło o wymiarach 60/30/37 OW z RA.

Filtracja:
Mój obecny dojrzały Unimax 150 planuje dodać do niego jeszcze więcej mediów w tym włókninę. Ponadto wymienię wylot na CALYX PIPE, obecnie posiadam wylot BALL PIPE ale nie spełnia on swojej roli ze względu na zbyt małą cyrkulację wody w zbiorniku. Planuje jeszcze wymienić węże na bezbarwne ale to jedynie estetyka.

Oświetlenie:
Obecnie posiadam lampę HQI 70 W - i tutaj mam największe obawy czy przy docelowym litrażu (lampa zawieszona 40 cm nad listrem) nie będzie jednak za dużo - mam wrażenie że sporo z moich poprzednich problemów wynikało właśnie z ilości światła.

CO2:
Zastosuję rozwiązanie które mam obecnie czyli butla 1,5 kg + dyfuzor ze spiekiem - tutaj nie mam obaw sprawdza się świetnie.

Podłoże:
Planuję start na Amazonii 9 l. + powder 3l. oraz zestaw ADA pod podłoże - dostępny w pakiecie z RA.

Nawożenie:
Zastanawiam się nad linią ADA lub Ferka ale z pewnością zgodnie z zaleceniami producenta, najchętniej bez własnych pomysłów ;)

Podmiany:
standard - 30-50%

Jak wyżej napisałem największe obawy mam jeśli chodzi o światło - rozważam zmianę na Belkę Hagen Glo 2x24W - jednak to kolejny wydatek.

Bardzo proszę o cenne uwagi, pomimo rocznego doświadczenia sam nie jestem jeszcze w stanie ocenić czy mój plan docelowy ma szansę powodzenia. Generalnie moim celem jest dekoracyjne akwarium które nie sprawia wielu problemów.

Pozdrawiam.
Andrzej

Andrzej_Nowak
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 14432

09 sty 2012, 21:50   (#2)  

jeśli iwagumi to startujesz z niewielką ilością roślin. na początku będziesz potrzebował większej masy roślinnej. pamiętaj jednocześnie posadzić coś szybko rosnącego, np. sessiflore. a najlepiej jak z poprzedniej aranżacji przenieś wyrośnięte, zdrowe, łodygowe rośliny. jak zbiornik dojrzeje, później je usuniesz.

aaa jakiej to pojemności to akwarium. liczę w pamięci, 72 litry ? :oops:

Usunięto użytkownika 14432

Andrzej_Nowak Poznań

09 sty 2012, 22:15   (#3)  

Marek Marzoch napisał(a):jeśli iwagumi to startujesz z niewielką ilością roślin. na początku będziesz potrzebował większej masy roślinnej. pamiętaj jednocześnie posadzić coś szybko rosnącego, np. sessiflore. a najlepiej jak z poprzedniej aranżacji przenieś wyrośnięte, zdrowe, łodygowe rośliny. jak zbiornik dojrzeje, później je usuniesz.

Tutaj nie ma problemu mam dorodne łodygi Hygrophila Polysperma i mogę przenieść. Ona się specjalnie nie ukorzenia więc ławo będzie się jej później pozbyć ;)

Marek Marzoch napisał(a):aaa jakiej to pojemności to akwarium. liczę w pamięci, 72 litry ? :oops:

72 to jest obecne ale planuję wymienić je na nieco mniejsze szło 65l.

A jak sądzisz co z oświetleniem? Coraz bardziej skłaniam się jednak do wymiany HQI na belkę 2x24.

Andrzej_Nowak
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Podtrzymanie biologi podczas restartu

RavScape w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3391
Witam mam pytanie odnośnie podtrzymania biologi w filtrze kubełkowym. Chciałem zrobić restart i wystartować na tym samym filtrze. Zamierzam pszeniec filtr z rybami i paroma dosłownie roślinami na okoł...

Co z filtrem z powodu restartu?

vundo w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2121
Cześć, przygotowuję się do restartu zbiornika. Zwierzęta zostaną przeniesione do małego akwarium z filtrem wewnętrznym, a w głównym akwarium wymienię podłoże i przebuduję aranżację. Wyczyszczę też węż...

Czy można używać starego podłoża podczas restartu?

marianski92 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5294
Witam, Mam pytanie, takie jak w temacie. Czy można używać starego podłoża podczas restartu? Niedługo będę musiał przenieść akwarium do innego pokoju i chciałbym zrobić restart. Jako, że jest to zbio...

Pomoc i ocena restartu akwarium (54L)

Blamad w Szkło i meble · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4796
Witam wszystkich, jako świeżak chciałem zasięgnąć rady doświadczonych akwarystów. Jakieś pół roku temu zacząłem przygodę z akwarystyką, czynnie od około półtorej miesiąca. Skąd taka rozbieżność.. Pół...

60x40x40 planowanie /start

akwaAmator w Szkło i meble · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 8697
Witam Mówi się ze stara miłość nie rdzewieje więc chcę powrócić do akwarystyki roślinnej . Obecnie posiadam akwarium Malawi 300L oraz 2 krewetkaria które likwiduje na rzecz jednego zbiornika ~ 100L k...

Akwarium do restartu? Plaga glonów.

Kamenesos w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3053
Hej. Wypróbowałem już wszystkie swoje pomysły, może Wy coś poradzicie? Akwarium 54l, raczej świeże, ma niecałe dwa miesiące, niestety kompletnie nie trafiałem z kompozycją więc też sporo się w nim ba...

Planowanie akwarium w nowym mieszkaniu

McManama w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1163
Jak w temacie, Planuję, założenie nowego akwarium w nowym mieszkaniu, tym razem większego, marzy mi się 450L i bardziej efektywnego. Co prawda, to wszystko może trochę potrwać, ale niektóre kwestie m...

Zmiana aranżacji bez restartu a nawożenie

sarar w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1255
Moje akwarium to poligon doświadczalny na całych 25 litrach. Zalane byo na poczatku listopada, nawożone Vimi All In One i węgiel od AA oraz CO2 od końca grudnia. Jednak przez dłuższy czas borykałem si...

Usunięcie glonów z roślin podczas restartu.

Bigorro w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1488
Mam pytanie,wiele osób pisze w jakich proporcjach i co sypać aby pozbyć się ślimaków i drobnoustrojów ,a mi chodzi o glony min. oedogonium i sinica. Najlepiej by było zastosować sól i wodę utlenioną. ...

Planowanie akwarium Pomoc

akwaneon w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1058
Witam. To mój drugi wątek. Chciałbym w najbliższym czasie założyć akwarium taką kostkę 20 l AQUALEL. To b ędzie moje drugie akwarium. Chcialbym prosić was o rade. Bedę zakładal t o akwarium na bialut...

Statystyki

Ten temat przegląda 482 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 481 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.