Witam,
po roku utrzymania akwarium w stylu nature (z dużymi problemami) przygotowuję się do restartu zbiornika i chcąc się do tego przygotować a właściwie uniknąć/nie powielić błędów (przerobiłem praktycznie wszystkie
rodzaje glonów) chciałbym abyście wsparli mnie swoim doświadczeniem i ocenili czy nie warto przy tej okazji czegoś dodać/ zmienić. Obecny zbiornik należało by uznać jako poligon doświadczalny ponieważ w ciągu roku zastosowałem wiele różnych zmian, systemów nawożenia itp. Sporo się nauczyłem ale efekty niestety nigdy nie były bardzo zadowalające (bywało poprawnie). Jak sądzę wiele problemów wynikało z braku cierpliwości i wielu zmian. Obecnie chciałbym zrobić plan od A do Z i trzymać się go
Do rzeczy, poniżej konfiguracja oczekiwanego zbiornika:
Zbiornik w stylu Iwagumi - około 10 kg kamieni, 3-4 gatunki roślin (mały heniek na trawnik, delikatna trawka,
Hydrocotyle) być może niewielki korzeń.
Jeśli chodzi o faunę to przeprowadzę tam obecny skład 12 Razbor plamiastych + 3 Otoski + może kilka krewetek.
Szkło:
60/30/40 - (mój obecny litraż) ze względu na rysy i wyszczerbienie będę chciał wymienić na nowe szkło o wymiarach 60/30/37 OW z RA.
Filtracja:
Mój obecny dojrzały Unimax 150 planuje dodać do niego jeszcze więcej mediów w tym włókninę. Ponadto wymienię wylot na CALYX PIPE, obecnie posiadam wylot BALL PIPE ale nie spełnia on swojej roli ze względu na zbyt małą cyrkulację wody w zbiorniku. Planuje jeszcze wymienić węże na bezbarwne ale to jedynie estetyka.
Oświetlenie:
Obecnie posiadam lampę HQI 70 W - i tutaj mam największe obawy czy przy docelowym litrażu (lampa zawieszona 40 cm nad listrem) nie będzie jednak za dużo - mam wrażenie że sporo z moich poprzednich problemów wynikało właśnie z ilości światła.
CO2:
Zastosuję rozwiązanie które mam obecnie czyli butla 1,5 kg + dyfuzor ze spiekiem - tutaj nie mam obaw sprawdza się świetnie.
Podłoże:
Planuję start na Amazonii 9 l. + powder 3l. oraz zestaw ADA pod podłoże - dostępny w pakiecie z RA.
Nawożenie:
Zastanawiam się nad linią ADA lub Ferka ale z pewnością zgodnie z zaleceniami producenta, najchętniej bez własnych pomysłów
Podmiany:
standard - 30-50%
Jak wyżej napisałem największe obawy mam jeśli chodzi o światło - rozważam zmianę na Belkę Hagen Glo 2x24W - jednak to kolejny wydatek.
Bardzo proszę o cenne uwagi, pomimo rocznego doświadczenia sam nie jestem jeszcze w stanie ocenić czy mój plan docelowy ma szansę powodzenia. Generalnie moim celem jest dekoracyjne akwarium które nie sprawia wielu problemów.
Pozdrawiam.
Andrzej