|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czy węgiel w płynie szkodzi helenom?
Przeniosłem akwarium,wszystko działa i rośnie jak należy, a nawet bardzo dobrze.
Ale nagle zorientowałem się,że moja populacja helenek,jakoś tak zanikła,tzn widzę czasami kilka.Wcześniej nawet jak podawałem co2 z bimbrowni,helenek była masa.Zjadały świderki,ale jakoś tak obie populacje żyły obok siebie.Kiedyś policzyłem helenki,tylko z przodu naliczyłem 30 helenek. Od miesiąca co2 podaję z butli,ustawione jest na 1-2 bąble na sekundę,24h na dobę.Ryby nie wykazują żadnych objawów przyduchy,wszystko jest ok.
Tylko helenek jest mało,świderków również jest mało.Razem z co2 podaję easy carbo codziennie,akwarium 160L,węgla 5ml na dobę.
Jak myślicie czy easy carbo zabija heleny?
jurek.37
-
jurek40b
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otmuchów
Witaj raczej chyba to nie Easy carbo,ja stosuję 3-4ml na 74 litrowe akwarium a helenki się rozmnażają bez problemu.W sumie to one teraz dla mnie są problemem trochę za dużo już ich jest 
-
pablo77
●
- Miasto: Raj
Easy carbo raczej nie szkodzi Helenkom ani krewetkom, jeśli jest podawane wg zaleceń producenta.U mnie żyją i mają się dobrze. Inna sprawa, że producent zaleca 1ml EC na 50 litrów akwarium. Więc do zbiornika 160L powinno się wlewać ~3ml dziennie. Czasem EC stosuje się jako pogromcę glonów i wtedy dawki się podwaja czy potraja (lub nawet zwielokrotnia na własne ryzyko oczywiście) ale do regularnego wspomagania roślin chyba nie ma co przesadzać z dawką.
-

Macvi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

pyniek
●
- Miasto: Sandomierz, Poland
Przy walce z glonami przez dwa tygodnie lałem węgiel przekraczajac dawke producenta o cztery razy i helenką nic nie jest. Ciagle ich przybywa  Za to glonów sie pozbyłem 
-

rafix
●
- Miasto: Łódź
Trochę zboczę z tematu.
A jak ma się walka z glonami za pomocą EC (kilkukrotne przedawkowanie), i bezpieczeństwo krewetek, np. Amano?
-

pyniek
●
- Miasto: Sandomierz, Poland
To nie węgiel w płynie zaszkodził.Część helen nie przeżyła przeprowadzki.Reszta mimo dodawania Carbo,ma się dobrze,ostatnio złożyły ok 50 jajek na przedniej szybie 
jurek.37
-
jurek40b
●
- Miasto: Otmuchów
Jerzy Berger napisał(a):To nie węgiel w płynie zaszkodził.Część helen nie przeżyła przeprowadzki.Reszta mimo dodawania Carbo,ma się dobrze,ostatnio złożyły ok 50 jajek na przedniej szybie 
Sam leje węgiel i nie zauważyłem aby coś było helenka . U mnie zaczęła się kurczyć obsada kiedy brakowało już zatoczków , z 30 szt może z 10 zostało , muszę własnie pododawać bo szkoda ślimakow.
-

Tomkiewicz89
●
- Miasto: Tomaszow Mazowiecki
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg
Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
Witam
Bardzo fajny przewodnik jak krok po kroku założyć akwarium i jak się nim potem opiekować.
Cześć, chciałbym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Producenci Carbo piszą że należy lać to co dziennie nie zależnie od tego czy prowadzi się zbiornik LT bez CO2 jak i HT CO2. Piszą ...
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html
podnosi twardości wody (KH i G...
Witam z tej strony Marek z racji tego że jestem świeżakiem chciałem tylko zapytać czy za pomocą indykatora można zmierzyć poziom carbo w akwarium.
Pozdrawiam Marek
Witam wszystkich, chciałbym zapytać ile lać carbo przy paletkach by ich nie wysłać na drugą stronę akwarium 240 l
Witam.Mam takie pytanie,czy nawóz Easy Life fosfo po terminie 6 miesięcy można jeszcze używać w akwarium?Czy raczej do kosza.
Witajcie.
Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego.
Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...
Witam, ostatnio podjąłem próbę pozbycia się dużej ilości krasnorostów za pomocą przedawkowania Carbo w płynie. Nie liczyłem ile wlewam, ale trochę tego poszło. Po około 20min wyłączyłem światło i posz...
Cześć mam pytanie używam w akwarium nawozu Profito z racji tego, że w butelce było ga już zbyt mało, żeby dozownik nawozu dał sobie z nim radę ostatnio podawałem go ręcznie. Dziś kupiłem nową butelkę ...
|
|