Objętość 45L
Wymiary 50x30x30
Oświetlenie 2x14W (sylvania grolux+power glo) 11h na dobę
Nawożenie tylko Potas codziennie po jednym "psiknięciu"
CO2 z butli 24h
Podłoże 8l granulatu amazonia sol czy jakoś tak (wywaliłem opakowanie Parametry wody nie badane
Temperatura 25 C
Filtracja kanister Tetra EX 700
Gatunki roślin - Uff nie ogarniam jescze wszystkich nazw (nie chcę pokręcić Gatunki ryb 10x Neon Innesa, 15x Razbora Galaxy, 3x Otosek
Na foto moja pierwsza przygoda z akwarium - raczej roślinnym. Zbiornik działa czwarty tydzień. Starałem się aby zbiornik powstał zgodnie z wszystkimi wytycznymi jakie znalezłem w necie - zwłaszcza na stronie roslinyakwario... I odziwo nie ma katastrofy biologicznej - praktycznie nie borykałem się z problemami "pierwszych zbiorników". Wkrótce pewnie rozpocznie się zabawa z nawozami - wg sprzedawcy podłoże zapewnia dobre warunki przez 6 tygodni. Nie do końca jestem zadowolony z kompozycji i aż korci aby "pogrzebać" - na razie poćwiczę z kontrolą nad zbiornikiem - kompozycje to już kolejny poziom wtajemniczenia dla cierpliwych
Zbiorniczek ma swój styl Mi osobiście na teraz się podoba, tylko będzie jeden problem, bo do zrobienia trawnika użyłeś blyxa która rośnie dość duża(ok. 10-15cm wysokości), zamiast hydorcotyl l.i mogłeś zastosować hydrocotyle dissecta która ma dużo mniejsze liście i płoży się zamiast rosnąć wysoko w góre.
jeśli "uczysz się" i to jest pierwszy roślinniak, to fiu fiu, będziemy kiedyś Twoje nazwisko czytać na listach uczestników międzynarodowych konkursów aquascapingowych
bardzo ładny, nieźle zaplanowany i mam wrażenie że dokładnie wykonany wg Twojego pomysłu baniak. bez fajerwerków, ale coś takiego mocnego w nim widzę
super !
ciekawe, czy starzy wyjadacze potwierdzą moją opinię ?
ps, komentarzem do blyxy się nie przejmuj, ją też można krótko trzymać. swoje Tnę wszystkie liście, pozostawiając jedynie łodygi z systemem korzennym. fajnie wygląda jak wyrasta kilka mniejszych krzaczków, moim zdaniem bardziej efektowne jak pojedynczy wielki krzaczor.
Zanim uruchomiłem akwarium to kupę czasu spędziłem w Krakowie na Młyńskiej. I tak szczerze to przy odrobinie chęci można sporo problemów uniknąć już na starcie. Naoglądałem się wielu przypadków, które tu wylądowały i mimo iż na temten czas nie miałem swojego zbiornika to w tych prezentowanych przez innych dużo bym zmieniał prawie jak fachowiec Dziękuję bardzo za uwagi o wielkości roślin: nie mogłem rozkminić dlaczego niektóre baniaki z moją pojemnością wyglądają na o wiele większe - teraz to mam jasność - efekt skali i proporcje. Zobaczę jak się sytuacja rozwinie za jakiś czas. Będę wrzucał bieżącą sytuację...Wasze uwagi będą bardzo pomocne. Dzięki!
Trochę się pozmieniało od ostatniego razu: nowe szkło OW w tych samych rozmiarach (50x30x30, 45l), dodatkowe 14W (w sumie 42W)i aranżacja. Po zmianach wygląda to tak:
W nawożeniu nie ruszam nic - wszystko się sprawdzało i ładnie rosło (z wyjątkiem heńka reszta jest ze starego zbiornika, sporą część rozdałem).
Poniżej kilka fotografii z innej perspektywy. Zapomniałem dopisać w zmianach całą oprawę oświetlenia - DIY ze statecznikami wymontowanymi ze świetlówek kompaktowych
Pokrywę w rozmiarze 45x25x7 złożyłem ze sklejki 1cm. Całość okleilem fornirem (tym czym na gorąco okleja się fronty w meblach) w kolorze aluminium. Do skrzynki zmiescily się trzy belki t8 z oprawami bryzgoszczelnymi oraz puszki na stateczniki z żarówek energooszczędnych. Każda z swietlowek ma osobny wlacznik na potrzeby doboru światła do zdjęć. Na codzień całość obsługuje programator elektroniczny. Obudowę przymocowalem do sufitu na stalowych linkach. Jak będę kiedyś ściągał to zrobię roty od spodu.
Witam po 15 dniach od startu. Wszytkim dzięki za dobre słowo no i w związku z tym czuję się w obowiązku pokazać jak idzie dalej... Co nie poszło: Heniek mały padł - sadzony był z in vitro, dobrze wypłukany. Zmarł a raczej zaczął znikać i wypadać z podłoża. Co ciekawe w kilku miejscach zaczepił się za inne rośliny i tam radzi sobie nieźle. Rozwiązanie: tydzień temu podmieniłem na typowy trawnik (Eleocharis parvula) i na dzień dzisiejszy przez szybę na wysokości podłoża widać, że ładnie się przyjął. Na kamieniach i korzeniach lekko się zazieleniło - zmniejszyłem dawkę micro i nic nowego nie przybywa. To co się pojawiło zostawię - wygląda dość naturalnie i niech tak zostanie. Zbiornik w tylnej części jest już po jednej przycince. Mam nadzieję, że dobry kierunek obrałem - mnie się podoba i to jest najważniejsze
korzon w Akwaria· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4409
Cześć. Inspirując się dwoma aranżacjami Amano z (o ile pamiętam ) 2011r postanowiłem zrobić coś co nie przyniesie dużo pracy przy obsłudze (w przeciwieństwie do modelarskich akwariów, które są przepię...
korzon w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4721
Cześć. Oto moje 60x30x36 ViV
Oświetlenie: Chichiros a501
Podłoże: głównie żwirek i pod nim JBL aquabasis
Filtr: JBL e700
Nawożenie: CO2, Growise, Power Green z QualDrop
Dekoracje: drift wood
Fauna...
korzon w Akwaria· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 10213
Akwarium 81l Opti White
Podłoże help adwanced soil,piasek
Oświetlenie Power Led 3x9w
Flora : anubias Nana petit, mchy, ludwigia mini super red, eleocharis vivipara i acicularis, hygrofila pinnatifid...
Yoruichi w Akwaria· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5924
Cześć,
Jako newbie zacznę od początku :)
Cel: akwarium towarzyskie Ameryka Pd & Azja (gł. Tajlandia, Indonezja)
Zbiornik 105 l
Oświetlenie LED night&day 10W
Sunny 12h/d
nocne wg uznania
F...
kichu66 w Akwaria· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2019
1. Wymiary i objętość akwarium :
* długość - 100 cm
* wysokość - 50 cm
* szerokość - 40 cm
* objętość netto - 180 l
* szkło - 1 cm optiwhite
2. Filtracja
a) filtr: Hydor External Professional 350
b...
Statystyki
Ten temat przegląda 317 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 317 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej