Co to za glon? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co to za glon?

Liczba wyświetleń: 1595·Odpowiedzi: 5
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
OjGeN Gliwice

05 sty 2012, 15:40 Co to za glon?  (#1)  

Witam, nie potrafię zidentyfikować tego czegoś, w akwarium mam jeszcze kilka krasnorostów. Dodaję zdjęcia. Akwarium w opisie.

OjGeN
Ranga: Znający temat

Miasto: Gliwice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Szczero Warszawa

05 sty 2012, 16:04   (#2)  

Wygląda jak to czy inaczej?
Obrazek

Popatrz tu http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... c&start=30 , przeszukaj strony, jest tyle glonów opisanych, że pewnie coś się znajdzie dla Ciebie :lol:

Szkoda tylko, że na zdjęciu nie widać aż tak tego dokładnie, to są tylko takie pajęczynki gdzieniegdzie czy tak jak na zdjęciu roślinę obsiadło? Próbowałeś się ręką pozbyć tego? Ja takie rzeczy ręką delikatnie zdejmuje i żegnaj glonie.

bardziej wygląda na to, o ile to i pierwsze zdjęcie to nie to samo:
Obrazek
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer

Szczero
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

05 sty 2012, 16:09   (#3)  

Miałem coś podobnego po restarcie:
Obrazek
I z czasem zniknęło samo. Przypuszczam że to nie glon, tylko zwykłe syfy.
Obrazek

Bula
Ranga: Poznaje temat

OjGeN Gliwice

05 sty 2012, 16:41   (#4)  

Fajnie sie mowi: sciagnij to reka, sciagne a za 3 dni to samo. To wyglada podobnie jak na tym zdjeciu powyzej. Siedzi to na wszystkim od 3 tygodni tylko rotala czysta. Poza tym kamienie musze czyscic co tydzien, tzn wyciagac i szorowac bo wygladaja ochydnie, mam sporo zamowionych roslin wiec wracam do holendra, a kamienie zajmuja duzo miejsca i malo miejsca zostaje na rosliny

OjGeN

Szczero Warszawa

07 sty 2012, 01:07   (#5)  

Aha, nie wiedziałem, że jest to atak na całe akwa. U mnie nigdy nie miałem glonów nie wiem czemu, poza zielenicami, które z mojej głupoty ostatnio po restarcie w malutkiej ilości się pojawiły, więc mówię, że u mnie ręką zeskrobać wystarczyło, jak się coś, kiedyś pojawilo.. bo nigdy nie miałem poważnych ataków..
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer

Szczero
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

OjGeN Gliwice

07 sty 2012, 19:38   (#6)  

Wyczyściłem ostatni raz kamienie, jeśli znowu obrosną zielenią to je wyrzucę

OjGeN

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2914
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3442
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
IMG_7953.jpeg

Biały glon?

Mateo525 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10279
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest. I jak się tego pozbyć?...
IMG_2394.JPG

Glon lub inny osad do zidentyfikowania.

Teria_ w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5456
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy: Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
20241012_101614.jpg

Glon lub inny organizm do zidentyfikowania

wojto233 w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 14789
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
IMG_0764.jpeg

Glon nie do pokonania

tomasz bracki w Glony · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12757
Witam Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...

Glon od kilku miesięcy

Binio w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3571
Cześć Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa. C...
IMG_1386.jpeg

Glon zielony ciągle wraca

BrzankiZjadłyMiKrewetki w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4213
Cześć wszystkim, mam problem z glonami zielonymi, w piątek usunąłem prawie wszystkie z roślin mechanicznie, dodałem też zeolit do filtra, gdy wróciłem w niedziele akwarium znowu było zielone, rośliny ...
1.jpg

Czy to glon, pleśn czy jakieś bakterie?

Tata_Franka w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2693
Czy czarna lub szaroczarna plecha, która tworzy się na korzeniu tylko głównie pod spodem i w zacienionych miejscach to jest jakaś pleśn, bakteria czy glon? Uniosłem korzeń lekko do góry, żeby zrobić z...

Co zmienić aby glon zanikł

szkot w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2539
Dzień dobry Akwarium 35litrów podłoże aktywne zasypane piaskiem Aquaela rośliny: 2 anubiany, Echinodorus tenelus, trawka (igły), ledwo żyjące Microsorum, mech stado gupika Endlera, krewetki, ślimaki...

Statystyki

Ten temat przegląda 1705 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1705 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.