Rozmieszczenie urządzeń mechanicznych w akwarium.
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam mam pytanie czy dobrze rozmieściłem w moim akwarium urządzenia mechaniczne?
Nie jestem pewien więc zwracam się do was.
-
skate2255
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czy "deszczownica" jest nad krawędzią akwarium? Powinna być pod wodą. I najlepiej, aby jej wylot skierowany był w kierunku dyfuzora CO2, aby woda zawracając zabierała CO2 i dostarczała go roślinom.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Tak wygląda rozmieszczenie urządzeń:
-
skate2255
●
deszczownica w prawo a pod nią co2 i grzałka tez koło deszczownicy tam gdzie jest ruch wody ale to niekoniecznie bo i tam gdzie jest tez nagrzeje ale co2 koniecznie pod deszczownicą.
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
Już wszystko jest dokładnie rozmieszczone ale te rurki nie wyglądają za dobrze.
Co powiecie na szklane rurki?
Jakiej firmy polecacie do akwarium 100x40x50?
Na razie myślę nad samym wylotem ale jakby przydarzyła się jakaś okazja, że wylot+wlot to mógłbym pomyśleć:D
Bardzo proszę o linki.
-
skate2255
●
wlot powinien byc po przeciwnej stronie wylotu z filtra . wylot wody powinien pchać co2 w głąb akwarium 
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jaki wylot szklany polecacie?
I na tych moich rurkach osiadł się chyba kamień jak to wyczyścić?
-
skate2255
●
cezar d napisał(a):wlot powinien byc po przeciwnej stronie wylotu z filtra . wylot wody powinien pchać co2 w głąb akwarium 
Dyfuzor montuje się zawsze po przeciwnej stronie wylotu filtra.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
maslo_82 napisał(a):cezar d napisał(a):wlot powinien byc po przeciwnej stronie wylotu z filtra . wylot wody powinien pchać co2 w głąb akwarium 
Dyfuzor montuje się zawsze po przeciwnej stronie wylotu filtra.
amerykanie że czarne lepsze - ruscy, że białe. zawsze na opak ! forumowicz że coś "tak" kol. masło że coś zupełnie odwrotnie  chłopie - zawsze wszystkich krytykujesz  jak się wypowiadasz to uzasadnij to w logiczny sposób.......
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Jestem daleki od mówienia komuś, że coś zawsze robi się tak a nie inaczej, bo metod na sukces jest wiele. To samo tyczy się również, a może przede wszystkim akwarystyki. Zbiorniki są różne. Mają różny hardscape i rozłożenie roślin. Chodzi o to, żeby bąbelki CO2 pokonały najdłuższą możliwą drogę pod wodą (rozpuszczając się) zanim dotrą do powierzchni. Trzeba pamiętać również, żeby ruch wody był w całym akwarium i obmywał swym prądem wszystkie rośliny. Należy wystrzegać się miejsc ze stojącą wodą.
I tu właśnie jest ta doza dowolności i eksperymentowania. Trzeba próbować, zmieniać rozmieszczenie sprzętu aż osiągnie się najlepsze możliwe efekty, przy zachowaniu bezpieczeństwa i estetyki.
A co tyczy się kolegi maslo to, rzeczywiście jego styl wypowiedzi wydaje się czasem szorstki i na przekór, ale często rzeczywiście montuje się dyfuzor po przeciwnej stronie niż wylot filtra.
Sam metodą prób i szukania optymalnego umiejscowienia tak umieściłem swój dyfuzor prawie dokładnie naprzeciwko, tylko poniżej, wylotu ballpipe. Działa to u mnie dlatego, że w akwarium woda krąży odbijając się od powierzchni oraz ścianki awarium i akurat nad dyfuzorem opada w stronę dna i powoli wraca pod wylot filtra. Co daje jej możliwie najdłuższa drogę roznoszenia "mgły" CO2 i dosłownie obmywania nią roślin.
Dla potwierdzenia moich słów możesz zobaczyć, że nie tylko ja tak umiejscawiam dyfuzor:
Przykład z galerii pana Amano 
-

Macvi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole
Powiązane tematy
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium.
Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam koleżanki i kolegów!
Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium.
Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki.
Myślałem o Fan 2, znalazłe...
Dzień dobry
Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
Cześć wszystkim, obecnie posiadam małą kostkę 20x20x20, ale przymierzam się powoli na coś troszkę większego od 21 l do max 30 litrów.
Proszę o doradzenie jakiegoś porządnego filtra zewnętrznego, któr...
|
|