Nowe akwaria pomocy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowe akwaria pomocy

Liczba wyświetleń: 1492·Odpowiedzi: 13
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 sty 2012, 20:19 Nowe akwaria pomocy  (#1)  

Witam. W związku zamknięcia starego akwarium, mam zamiar złożyć nowe. Nowe pełną parą, tylko jakie zwierzaczki można upchać do akwarium o wymiarach 30x30x30 lub 60x30x36? Zamierzam przerzucić się na OW, jak na razie zbieram fundusze sprzedaje stare akwarium. Na feriach montuje szafeczkę i ruszam z nowym akwarium, jakoś smutno mi bez pięknego podwodnego świata. Pomóżcie mi w wystartowaniu na nowo, moja wiedza jest znikoma co do wiedzy niektórych Forowiczów.

Datex

maslo_82 Poznań

02 sty 2012, 20:22   (#2)  

Może napisz w czym dokładnie mamy pomóc, bo z tego co napisałeś to nie wynika jednoznacznie.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Konto17413

02 sty 2012, 20:32 Re: Nowe akwaria pomocy  (#3)  

Datex napisał(a):tylko jakie zwierzaczki można upchać do akwarium o wymiarach 30x30x30 lub 60x30x36?

Według mnie,wynika ;)
Krewetki + grupka rasborki brigittae i będzie ok.

Konto17413

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Szczero Warszawa

02 sty 2012, 20:33   (#4)  

maslo_82 napisał(a):Może napisz w czym dokładnie mamy pomóc, bo z tego co napisałeś to nie wynika jednoznacznie.

Ja sądzę, że on sam nie wie jeszcze w czym mu pomóc :D

Wystartujesz z akwa to będziesz pytał, na razie czytaj artykuły, poradniki, forum co robić przy restarcie. Na pewno zadbaj o sporą ilość roślin, jeżeli nie chcesz glonów, podmieniaj często wodę na początku, ogranicz światło. Nie wiem czy wiesz czy nie wiesz, ale jak zadajesz takie pytanie to wszystkiego można się spodziewać. Najpierw czytaj, potem pytaj.
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer

Szczero
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

Szczero Warszawa

02 sty 2012, 20:37 Re: Nowe akwaria pomocy  (#5)  

rafal.gorzow napisał(a):
Datex napisał(a):tylko jakie zwierzaczki można upchać do akwarium o wymiarach 30x30x30 lub 60x30x36?

Według mnie,wynika ;)
Krewetki + grupka rasborki brigittae i będzie ok.

No wg mnie nie wynika, bo jeżeli Datex piszę :
Pomóżcie mi w wystartowaniu na nowo, moja wiedza jest znikoma co do wiedzy niektórych Forowiczów.

to już raczej mu nie chodzi o to jakie rybki ma włożyć, tylko chce tak jak pisze, żeby mu pomóc założyć zbiornik. A ja mówię... Jeżeli wiedza znikoma, to inaczej się nie da tego zmienić, jak tylko czytając.
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer

Szczero

02 sty 2012, 21:09   (#6)  

Może troszkę bardziej sprecyzuję. To tak jakiego podłoża użyć w 30x30x30, gdzie miałem zamiary stworzyć oczywiście ładną aranżację aczkolwiek chciałem hodować tam krewetki. W 60x30x36 chciałbym stworzyć jak najładniejszą aranżację i warunki dla roślin niż dla zwierzątek. Jakich świetlówek użyć? Jakiego filtra? Czy używać podsypek ADAy pod podłoże, czym nawozić. Jeśli chodzi o nawożenie to do rozrabiania soli mam średnie zdolności wolał bym użyć czegoś gotowego. I jakie rośliny polecacie aby były ładne ale nie nadzwyczaj wymagające. Musze mieć butle czy starczył by CO2 w płynie

Datex

02 sty 2012, 22:03   (#7)  

Datex napisał(a):Może troszkę bardziej sprecyzuję. To tak jakiego podłoża użyć w 30x30x30, gdzie miałem zamiary stworzyć oczywiście ładną aranżację aczkolwiek chciałem hodować tam krewetki. W 60x30x36 chciałbym stworzyć jak najładniejszą aranżację i warunki dla roślin niż dla zwierzątek. Jakich świetlówek użyć? Jakiego filtra? Czy używać podsypek ADAy pod podłoże, czym nawozić. Jeśli chodzi o nawożenie to do rozrabiania soli mam średnie zdolności wolał bym użyć czegoś gotowego. I jakie rośliny polecacie aby były ładne ale nie nadzwyczaj wymagające. Musze mieć butle czy starczył by CO2 w płynie

No naprawde jestes poczatkujacym wiec czytaj byle jakie tematy :)
Postaram ci odpowiedziec na pare pytan

1.W stwozeniu aranzacji my ci nie pomozemy nie kupimy za ciebie niczego i nie zrobimy czegos co ty masz w glowie aranzacje robi sie indywidualnie z kamieni, korzeni, roslin ktore TY wybierasz i myslisz jak by to ulozyc a jak juz masz kamienie to my mozemy ew. podpowiedziec jak naszym zdaniem byloby lepiej ale TY kupujesz i robisz wszystko

2.Jesli chcesz w akwarium 64l miec typowego rosliniaka/holendra to musisz miec dobre oswietlenie to jest podstawa sukcesu dla takiego zbiornika wybralbym belke 2x24w/3x15w, po za tym podloze wszyscy tutaj poleca ci Amazonie II wiec i ja ci ja polecam. pod nia mozesz dac warstwe Power Sandu a na to wspomniane wczesniej podsypki jesli oczywiscie cie na to stac a jesli nie to sama Amazonia lub inne specjalistyczne jak chcesz miec naprawde piekny ogrod chociaz mozesz i bez tego ale dluzej poczekasz

3. Filtr mozesz jakas kaskade lub jak cie stac kubelek najtanszy jest chinczyk Hw jakis tam :D Ja mam Eheim 2213 i jest naprawde dobry

4. Boze kochany kolego czy to takie trudne odmiezyc 45g soli wsypac do butelki zalac to woda destylowana i potrzasnac troche butelka??

5.Jesli chcesz miec piekny ogrod to butla jest niezbedna. Jak wyzej rosliny wybiera sie INDYWIDUALNIE

To chyba tyle :)
"Kto pyta, nie błądzi"...
Obrazek
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>

Mortis
Ranga: Aktywny użytkownik

02 sty 2012, 22:28   (#8)  

Ale trzeba wiedzieć jakie sole i w jakiej ilości. Co do oświetlenia to mam już belkę 2x24 hagen glo ze sarego zbiornika. Brakuje jedynie dobrych świetlówek

Datex

Szczero Warszawa

03 sty 2012, 00:48   (#9)  

Mortis dobrze mówi, co do aranżacji możemy Ci tylko podpowiedzieć co zmienić np jak pokażesz zdjęcie... Co do roślin też. To Twoje akwa i urządzasz je wg własnej wizji.

A ja znów powtórzę. Czytaj kolego!

Szczero

03 sty 2012, 13:14   (#10)  

Datex napisał(a):Ale trzeba wiedzieć jakie sole i w jakiej ilości. Co do oświetlenia to mam już belkę 2x24 hagen glo ze sarego zbiornika. Brakuje jedynie dobrych świetlówek

Najpierw poczytaj sobie dokładnie ten temat o EI http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=27682&postdays=0&postorder=asc&start=0 . Oblicz sobie sole w kalkulatorze http://www.mediafire.com/?y1n2z2142i2r31m Bardzo łatwa ,tania i skuteczna metoda nawożenia ,lepszej nie znam.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to kliknij w bańkę
Obrazek

jadakiss
Ranga: Poznaje temat

03 sty 2012, 16:10   (#11)  

Bardzo fajny programik.

Datex

03 sty 2012, 16:39   (#12)  

A czemu program nie działą w całości ?

Datex

03 sty 2012, 16:54   (#13)  

A czemu program nie działą w całości ?

Datex

03 sty 2012, 23:27   (#14)  

Bo to jest wersja beta ,niczego więcej do szczęścia Ci nie trzeba :) to co działa w zupełności wystarczy do obliczenia soli.

Pozdrawiam
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to kliknij w bańkę
Obrazek

jadakiss
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Aquael Neo Set - nowe zestawy akwariowe 125, 130 i 240 litrów

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 598
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-aquael-neo-set-nowe-zestawy-akwariowe-125-130-i-240-litrow_1-6cca71918bfbee8ada3d0d47583f93a8.jpg Nowe zestawy Aquael Neo Set w ofercie. Do...
YouTube

Jurij aranżuje 3 akwaria w swoim studio

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 276
Zapraszam do obejrzenia.
14_1_3825.jpg

Nowe reduktory CO2 Aqua-Art v2 - jeden lub dwa manometry

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2708
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg

Nowe indykatory CO2 Qualdrop - szkło, plastik i płyn

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1041
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
YouTube

Nowe Studio MJ Aquascaping

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1680
Na zachodzie powstają nowe studia a w Polsce się zamykają, szkoda bo potencjał wielu osób został zmarnowany.
YouTube

Nowe lampy ze stajni Chihiros

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 13959
No to oglądamy :-)
IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3883
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
20250721_124231.jpg

Nowe mineralizatory od VIMI, Remin GH i Remin GH&KH

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4629
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
viv-super-pure-6.jpeg

Nowe akwaria ze szkła "Super Pure" marki ROTALA

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8599
viv-super-pure-6.jpeg Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora: Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :) AKWARIA SUPER PURE T...

Nowe światło do 60cm 72L

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2500
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth - Chihiros WRGB SLIM 60 II Który byście wybrali...

Statystyki

Ten temat przegląda 376 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570979
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 376 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.