CO2 bez zaworka precyzyjnego..
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam.
Pytanie jest takie.
Czy można ustawić stały poziom co2, które będzie odkręcone 24/7 tak żeby non stop leciało powiedzmy 2b/sek. ?
Mam problem, gdyż jak odkręce butlę i ustawię na reduktorze poziom taki jak ma być, to po kilku minutach przestaje dawkować co2, a cisnienie spada na zegarku do zera.. Co może być tego przyczyną ? Prosze o rady 
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Odkręć na max główny zawór przy butli. A przepływ regulujesz zaworkiem precyzyjny. Dlatego bez zaworka prec. spada Ci ciśnienie(bo zamykasz zawór główny), ciężko będzie ustawić główny zawór tak aby podawać 2b/s.(to prawie zakręcony zawór)
-

malinzg
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zielona Góra
Przy takim reduktorze bez problemu ustawiałem 2 bąble/s

Pozdrawiam, Tomasz
-

TomaszK
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
Właśnie.. mam identyczny.. jak odkręce butlę i ustawię reduktorem że ma być 2b/s( orientacyjnie) to gaz leci leci i po czasie na zegarku zero i przestaje leciec .. własnie nie wiadomo dlaczego .. Napisz mi jak to ustawiłes bez zaworka precyzyjnego(którego niestety nie posiadam)
-

sebolerro
●
-
Jak napisał malinzg - zawór w butli odkręcony na max, regulowałem zaworkiem na reduktorze.
Tu masz moją bardzo starą fotkę
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=42815
Pozdrawiam, Tomasz
-

TomaszK
●
A jeśli nie posiadam precyzyjnego da rade coś zrobić ?
-

sebolerro
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przecież napisałem, że można ustawić taki przepływ na samym reduktorze. Jeszcze jedno, zmiana ciśnienia zanim będzie widoczna w akwarium zajmie kilka minut. Zrób kawę, włącz dobry i długi film i delikatnie zmieniaj nastawy reduktora.
Pozdrawiam, Tomasz
-

TomaszK
●
Okej dziękuję ślicznie za odpowiedź na nurtujące mnie pytanie  Kawę w tym wypadku to jestem winien Tobie  Dzięki i pozdrawiam !
-

sebolerro
●
-
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|