Jakie podłoże? (krewetkarium) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie podłoże? (krewetkarium)

Liczba wyświetleń: 696·Brak odpowiedzi
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam wszystkich kolegów forumowiczów, bo jest to mój pierwszy post na tym forum. Proszę więc o wyrozumiałość i udzielenie mi kilku porad. Temat umieszczam w dziale PODŁOŻE, bo jest to główny problem na początek, ale mam jeszcze kilka innych pytań związanych ze światłem, nawożeniem, co wiąże się wszak z podłożem i roślinami jakie będą w nim rosły, a więc temat kompleksowy. Proszę też nie kierować mnie do wyszukiwarki tego forum, bo przejrzałem setki tematów i nie czekam na gotowe recepty, ale pytam o rzeczy, co do których mam dylemat, na podstawie wiedzy, którą już pozyskałem z tego forum.
Mam zamiar założyć krewetkarium 60x30x30. Chciałem mieć czarne podłoże, myślałem więc o żwirku. Kwarcowy jest jednak jasny, malowane na czarno oczywiście nie wchodzą w grę, a bazalt z kolei ma ostre krawędzie, a zamierzam mieć w akwarium także kiryski, więc też odpada ze względu na ich bezpieczeństwo. Podłoża dedykowane dla krewetek np. Shrimp sand nie pasują mi ze względu na kolor (nie są czarne) lub granulację. Po przeczytaniu wielu tematów na tym forum i moim macierzystym na palcu boju pozostały AS II+ i Pro Soil, ze wskazaniem na to drugie, ładniejszy, bardziej czarny kolor. Jak wiadomo są to podłoża zawierające mikro i makroelementy wspomagające wzrost roślin. Ułatwia to start akwarium i nie trzeba na początku nawozić. Pomyślałem, że to coś dla mnie, bo chociaż akwarystyką zajmuję się wiele lat, to było to i jest nadal malawi, o roślinnych mam niewielką wiedzę (teraz już większą dzięki temu forum :))
Po przeczytaniu tematu dotyczącego JBL Manado moja koncepcja się rozsypała. Koledzy wypowiadający się w tym wątku piszą, że jałowość tego podłoża jest właśnie jego zaletą, a nie wadą i dlatego sprawia mniej problemów. Przy podłożach typu AS II+ czy Pro Soil trzeba umiejętnie zgrać wszystkie czynniki z tym podłożem, a więc nawożenie, oświetlenie, CO2, a więc trzeba mieć trochę doświadczenia w tym temacie, którego mi brak. Może mi ono sprawić dużo trudności, zamiast ułatwić sprawę.
Chciałby dodać, że nie będzie to typowe akwarium roślinne z bardzo wymagającym roślinami, tylko krewetkarium, gdzie będą mchy i wątrobowce, mały heniek, glossia, subessw., java moss, Phenix Moss i jakieś wyższe na tył. Podejrzewam, że takie rośliny rosłyby na samym żwirku bez żadnego podkładu, substratu, ale jak pisałem już wyżej żwir odpada. Czy przy Pro Soilu rzeczywiście będę musiał dużo nawozić i mieć dużo światła?
Nie zależy mi, aby rośliny szybko rosły, wolałbym spokojny, powolny wzrost i jak najrzadsze przycinki. Jak wyczytałem i zobaczyłem na zdjęciach, w zbiornikach kolegów, ale typowo roślinnych, prowadzonych profesjonalnie, z nawożeniem, mocnym światłem, CO2 z butli rośliny rosną jak szalone ale przycinają co tydzień, efektem są piękne ogrody. Ja potrzebuję trochę innych warunków. Proszę o jakieś rady.
Poruszę w tym temacie jeszcze sprawę oświetlenia, bo to ma związek. Mam belkę 2x24w T5 (zastąpiłem ją pokrywą w innym zbiorniku), ale czy w tej wielkości akwarium nie będzie to za dużo światła, przy roślinach, które planuję i przy krewetkach, które mogą być płochliwe przy bardzo dużym świetle. Wiem, że koledzy mają nawet 1W/l, ale w akwa holenderskich. Mnie aż tyle nie potrzeba, te rośliny tego nie potrzebują. Przy tak dużym oświetleniu trzeba też mocniej nawozić. Myślalem o kupnie pokrywy Diversa Aristo (Plastikowa, ale wygląda o niebo lepiej od tych innych "plastików"). W tej pokrywie zamontowane jest jednak z kolei oświetlenie 18W. Czy to nie będzie za mało? Czy wystarczy do tych mchów i roślin, które planuję? Wiem, że przy mniejszym oświetleniu jest słabszy wzrost, ale rośliny nie potrzebują tak intensywnego nawożenia jak przy dużym oświetleniu. Ale jak w takim układzie będzie się sprawowało np. Pro Soi, które jest już mocno "nasączone" nawozami. Czy przy małym świetle i takim podłożu nie ma większego ryzyka pojawienia się glonów?
Czy może lepszym wyjściem zamiast tej pokrywy byłaby ta belka, ale z włączoną tylko jedną świetlówką 24W? ( nie ma możliwości wyłączenia jednej świetlówki, musiałbym wykręcić).(przy otwartym akwa krewetki mogą wychodzić, ale to już inny problem)
Bardzo się rozpisałem, ale jak wiadomo i jak widać jest to kompleksowy problem i wszystkie elementy są od siebie współzależne. Bardzo proszę kolegów o rady, jak to wszystko ogarnąć :)

darek40
Ranga: Początkujący

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2064
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2399
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5103
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1464
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9158
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2810
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4328
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Podłoże aktywne a KH

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3148
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...

Paludarium - podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5210
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?

Podłoże aktywne a kapsułki nawozowe

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8568
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 244 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 244 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.