Anubias nana - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Anubias nana

Liczba wyświetleń: 2223·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

28 gru 2011, 14:20 Anubias nana  (#1)  

Witam.Zakupilem w RA anubias nana in vitro,po umocowaniu na korzeniu po paru dnich est juz przezroczysty i chyba konczy zywot.Dlaczego ?.
Oswietlenie 3x24wat,co 2 przez dyfuzor.Nawozenie EI makro 2ml codziennie,potas po podmianie i w srode 20ml,co ktoras podmiane clasic 2ml z powodu nalotu na szybie.NO3 na poziomie 20 ,po4 na poziomie 2.Dziekuje za ppomoc.

mariusz30
Ranga: Poznaje temat

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MKnobek Reda

28 gru 2011, 21:00   (#2)  

sam niejednokrotnie zastanawiałem się dlaczego rośliny akwarystyczne ze sklepu zoologicznego/ akwarystycznego, po włożeniu do dobrze wyposażonego i nawożonego baniaka, gniją. Odpowiedź na to pytanie znalazłem w szkole (chodzę do tech. architektury krajobrazu). Otóż hodowcy roślin wytwarzający je na masową skalę pędzą je podając bardzo duże ilości nawozów oraz często rośliny te nie są trzymane w wodzie tylko na powietrzu (spryskiwane są jedynie mgiełką wodno-nawozową). Po kupieniu takiej rośliny z akwarystycznego roślina najczęściej gnije ponieważ bilans energetyczny jest bardzo mocno zachwiany. i aby utrzymać taką roślinę przy życiu należało by oświetlać ta roślinę bardzo mocnym światłem i nawozić wodę do maksymalnego poziomu pobierania przez roślinę składników odżywczych. inną sprawą jest także fakt rozmnażania metodą in-vitro nie wiedzieć czemu mi wszystkie rośliny popadały, które były wytworzone tą metodą (lecz na temat in-vitro nie będę się wypowiadać ponieważ jeszcze się nie zagłębiałem w tą tematykę) najlepszym rozwiązaniem (moim zdaniem) jest odkupować rośliny od innych akwarystów.
pozdrawiam i mam nadzieję że nieco pomogłem.

MKnobek

Miasto: Reda

kt65c453 Panki- Będzin

28 gru 2011, 21:08   (#3)  

Witam kolejnego absolwenta a może Częstochowa?? Ja już jestem Architektem Krajobrazu, elektrykiem, produkuje żywność a z zamiłowania rybki:) ale do tematu to jest hodowla emersyjna wkładasz do akwa i masz submersyjną i zwykle liście się wymieniają z emersyjnej na submersyjne i roślina ma inne liście, w skrócie. Mnie każda in vitro się przyjmuje i to jest materiał czysty od wszystkiego i jak rośnie to od razu w górę idzie z 50 pędów naraz a od kolegi to można przywlec wypławki ślimaki i inne rzeczy, ja akurat dzięki roślinką allegro mega promocje milion sztuk w milionie gatunku za jedyne... nabawiłem się tego dziadostwa i bez resetu wypławek się nie pozbędę raczej a i z resetem mam duże szanse na powrót, jak będę stawiał nowy zbiornik mówią basen :) 1450 l to żadnej rośliny ze starego nie włożę tylko in-vitro , tu jedyny minus że na starcie mała masa roślin ale ona szybko będzie rosła. Ale to tylko moje skromne zdanie .
A i ważne anubias lubi cień.

kt65c453
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Panki- Będzin

MKnobek Reda

28 gru 2011, 23:48   (#4)  

witaj kt65c453 prawie zgadłeś, nieco dalej chodzę do szkoły - do Gdańska :) , ale do rzeczy rośliny z hodowli emersyjnej każdemu odradzam ponieważ każdemu laikowi roślina z takiej hodowli zazwyczaj gnije. Jeśli chodzi o roślinki i nawet nie kupione z allegro pod hasłem "mega komplet za xxxzł" wystarczy odwiedzić kolegę pasjonata lub znaleźć kogoś z forum, każda droga jest dobra. Jeś chodzi o wypławki, ślimaki etc to bardzo łatwo się tego pozbyć wystarczy zamoczyć roślinę na kilka chwil w rozcieńczonej jodynie, alkoholu 40-98% lub nadmanganianu potasu. ważne aby po tym bardzo szybko roślinę przemyć dużą ilością wody. Od dawna tak robię i ślimaków ani robaków ani śladu ;)

MKnobek

Miasto: Reda

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Anubias brązowieje

zomer w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2059
Witam. Mam taki efekt na Anubiasie Big, po 3 tygodzniach od jego umieszczeniu w zbiorniku: Liście brązowieją i odpadają. Małe anubiasy van nana, nie mają takiego efektu. Akwarium: 450L GH 7 'd Ph, ...

Anubias Supra IN NP+

Prospero w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1882
W związku z tym, że ostatnio ciężko u mnie z FERKĄ i nawet w niecie jest z tym różnie i nie wiem czy Dymek się ociąga czy może sklepy nie zamawiają bo drogo i nie schodzi (raczej tym drugim się tłumac...

Anubias - nowa marka nawozów dla roślin

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4629
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/styczen-2013/nawozy-anubias-1.jpg Oryginalny artykuł: https://roslinyakwariowe.pl/recenzje/akwarium-recenzje-akwary...

Anubias gnije

aurelia w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5388
Witam. Jestem nowa i początkująca. Nawożę solami macro, i symfonią i Co2 z bimbrowni. Ale od jakiegoś czasu Anubiasy robią się takie jak na zdjęciu i gniją, a podobno rosną w każdych warunkach. Pozost...

ANUBIAS

lopez3101 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1913
witam mam pytanko czy ktoś może wie co zrobić by na anubiasa liściach nie pojawiał sie ciemno zielony nalot -nie mam zdjeć ale to chyba nie glon bo nie ma włosków :wink:

Anubias- małe listki

kapsel28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1777
Witam czego może brakować u mnie w baniaku że anubias wypuszcza skarłowaciałe liscie? http://dl.dropbox.com/u/17915387/IMGP1549.JPG http://dl.dropbox.com/u/17915387/IMGP1550.JPG

anubias

athlon w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3105
Tak wygląda u mnie anubias który rosnie w zbyt mocno oświetlonym miejscu. Pomijając glony{ kropki} robia sie w nim dziury. Nie bardzo wiedząc jak temu zaradzić -zacieniłem go zasłaniając nad nim swi...

Zestawy CO2 Anubias

Patryś w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2177
Kiedyś w sklepie internetowym "Anubias" i na allegro były takie fajne, tanie zestawy do nawożenia CO2. Czy już ich nie ma, czy może źle szukam? Jeśli ich nie ma, to proszę, podajcie mi jakąś tanią alt...

Statystyki

Ten temat przegląda 330 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 330 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.