|
|
Ciemny osad na roslinach -co to takiego ?
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam!
Od tygodnia zaczęło to pokrywać moje rośliny , ciemny , brązowy osad , czy to jakaś odmiana glonu? Bardzo łatwo schodzi z liścia , w palcach pozostawia brunatno zielona maź.
Oświetlenie mocne , ponad 1W na L CO2 z butli , roślin dużo , start zbiornika ponad miesiąc temu 65L. Macie dla mnie jakąś podpowiedź? Bardzo brzydko to wygląda, po prostu szpeci rośliny.Pomóżcie 
-

dariusz_119
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otmuchów
Witaj,glowa do gory,swieta sa  Popatrzylem szybko do podrecznika i sadze ze to okrzemki  Powstaja w dojrzewajacych zbiornikach i zazwyczaj same odchodza. To sa slowa z podrecznika.Oczywiscie dobrze zebys tez sam popatrzyl na rodzaje glonow,moge sie mylic.
Pozdrawiam i wesolych swiat zycze 
Spiesz się powoli... Pozdrawiam
-

Darcer999
●
- Ranga: Poznaje temat
No i tak właśnie myślałem, co gorsze przyciąłem , inne lekko przetarłem.
Poczekam, dojrzeje to jak mówicie sam się powinien ustabilizować.
Wesołych Świąt! dzięki 
-

dariusz_119
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otmuchów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Powiązane tematy
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy:
Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...
Witam.
Mam takie akwarium 60l. Akwarium ma 1 rok.
Wszytko ładnie pięknie jednak na roślinach pojawia się taki brązowy nalot. Ciężko go usunąć mechanicznie.
Zdjęcia w załączniku
Co to jest ? Jak si...
Ostatnio po dodaniu roślin do akwarium, po 2 dniach zauważyłem brązowy osad na 1/3 wysokości akwarium. Jestem nowy w akwarystyce, więc nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc co mam z tym zrobić.
Moje akwarium 360l ma już prawie 4 tygodnie i mnie zaraz do wariatkowa zabiorą :). Jak nie pierwotniaki to biała maź, jak nie maź to śnieg w akwarium, jak nie śnieg to teraz brązowa maź...
Każdy prob...
Witam.
Baniak ma 8 dni, wczoraj robiona podmiana wody 50%. Nawożenie metodą EI 50% zalecanych dawek.
Mam następujący problem.
W ciągu jednej nocy pojawił mi się dosłownie na wszystkich roślinach ...
|
|