sposoby by akwarystyka przynosiła dochody na bieżące wydatki - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

sposoby by akwarystyka przynosiła dochody na bieżące wydatki

Liczba wyświetleń: 1515·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
Witam,

Jak wiadomo akwarystyka nie jest tanim hobby i wiąże się z dość sporymi nakładami finansowymi jeśli już zajmujemy się tym na poważnie.
Ciekawi mnie czy zajmowanie się hobbystycznie akwarystyką może przynieść jakieś "kieszonkowe" na bieżące wydatki?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprzedawanie roślin na allegro ale jak wiadomo zimą coś takiego odpada.
A inne sposoby?

bandzior85
Ranga: Zainteresowany tematem

22 gru 2011, 23:40   (#2)  

sprzedawanie krewetek

Spawciu

22 gru 2011, 23:43   (#3)  

Spawciu napisał(a):sprzedawanie krewetek

racja ale to także raczej sezonowe zajęcie ze względu na temperaturę (myślę o wysyłce)

Chodzi Ci o hodowle konkretnych, ciekawych gatunków na sprzedaż?

bandzior85

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kt65c453 Panki- Będzin

22 gru 2011, 23:53   (#4)  

jak palisz żuć palenie na rzecz akwarium i i tak kupe kasy zaoszczędzisz a zdrowy będziesz :) (a jak nie palisz zacznij i zobaczysz korzyści z niepalenia :) )

kt65c453
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Panki- Będzin

23 gru 2011, 00:00   (#5)  

bandzior85 napisał(a):

racja ale to także raczej sezonowe zajęcie ze względu na temperaturę (myślę o wysyłce)

sa ludzie co zajmuja sie tylko tym i sprzedaja rozne Crystale i inne drozsze krewetki

ale tak samo ze sprzedazy samych RC mozna troszke sobie odlozyc , mowie o sobie

Spawciu

23 gru 2011, 00:12   (#6)  

Spawciu napisał(a):
bandzior85 napisał(a):

sa ludzie co zajmuja sie tylko tym i sprzedaja rozne Crystale i inne drozsze krewetki

ale tak samo ze sprzedazy samych RC mozna troszke sobie odlozyc , mowie o sobie

Na Red Cherry kokosów się chyba nie zarobi ze względu na ich popularność.
Jakiś czas temu patrzałem na allegro to ludzie sprzedawali po parędziesiąt sztuk za grosze tak, że nie wiem ;/

Pewnie lepiej by to wyglądało z gatunkami mniej popularnymi z tym, że to by się pewnie wiązało z posiadaniem paru nano akwariów nastawionych na rozród i sprzedaż młodych.
Hmmm.. Ciekawe w jakim stopniu było by opłacalne i warte zachodu.

bandzior85

adriaco Norwegia

23 gru 2011, 00:48   (#7)  

Podejzewam ze wieksze kokosy mozna w tej chwili zrobic na Red chery niz na Crystalach nizszej klasy ze wzgledu na ilosc potomstwa.
Mozna sprzedawac nadwyzki roslin , raczej malo popularnych lub zalozyc forum akwarystyczne lub bloga :D
300 L Palety
112 L Roslinne
27 L CUBE 30 Iwagumi

adriaco
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Norwegia

23 gru 2011, 13:34   (#8)  

no ale poza Red Cherry i Crystal Red jest jeszcze sporo innych ciekawych odmian

bandzior85

malinzg Zielona Góra

23 gru 2011, 13:36   (#9)  

kt65c453 napisał(a):jak palisz żuć palenie na rzecz akwarium i i tak kupe kasy zaoszczędzisz a zdrowy będziesz :) (a jak nie palisz zacznij i zobaczysz korzyści z niepalenia :) )

NOOO DZIEKI STARYYY :D

malinzg
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zielona Góra

23 gru 2011, 15:19   (#10)  

sprzedawać wodę z podmian jako środek na porost włosów ..... w środowiskach mocno prawicowych temat nie złapie, ale za to na turnusach sanatoryjnych wsród starszych panów może okazać się hitem :wink:

a tak serio, dawno dawno temu :wink: nawet w małych miasteczkach i z dużą częstotliwością, dobrze prosperowały giełdy akwarystyczne na których można było pozbyć się nadmiaru ryb, roślin czy niepotrzebnego sprzętu.
Obecnie większość tych giełd już nie istnieje, pozostały tylko te w większych miastach.

Na szczęście dzięki giełdą internetowym takim jak ta na forum czy serwisom aukcyjnym, można dalej dorabiać do hobby. Nie ma już może bezpośredniego kontaktu kupujący/ sprzedający jak miało to miejsce dawniej, ale za to obszar sprzedaży jest "globalny" :wink:

Co sprzedawać ? ...... wszystko, bo każdy "towar" akwarystyczny prędzej czy pózniej znajdzie nabywcę.

Trzeba tylko pamiętać by traktować taką formę aktywności "biznesowej" z przymrużeniem oka a nie jako sposób szybkiego zarobku na masową skalę.

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

23 gru 2011, 16:00   (#11)  

No wiadomo. Zakładając temat pisałem o "kieszonkowym" nie głównym źródle dochodów.
Myślę więc o głębszym zapoznaniu się z tematem krewetek bo coś czuje że to może być mój bakcyl :) a poza tym może uda się coś przy okazji na nich zarobić.

bandzior85

23 gru 2011, 16:23   (#12)  

Myślę że poza zbiornikami "uprawowymi" to możemy tylko liczyć na zwrot kosztów włożonych w założenie i prowadzenie zbiornika.Lliczymy zwykle koszty energii i nawożenia akwarium a prawda jest taka że inwestujemy więcej (a to nowy dyfuzor a może szklane rurki, wkład do filtra a to kapsułki ferki lub wymiana świetlówki by czerwone podkreślić).

Moim zdaniem do hobby trzeba dokładać bo gdy tego nie robimy to zaczynamy oszczędzać
Oszczędzając mamy większe prawdopodobieństwo złego wyboru( bo był tańszy). Tańsze odpowiedniki wybieram tylko wtedy gdy mają takie same działanie np. PGCarbo i EC.

A gdy nie patrzymy na zbiornik "ekonomicznie" łatwiej jest nam go doinwestować kupując przydatny gadżet- a to jest to, co w naszym hobby niewątpliwie sprawia nam radość.

moonrider
Ranga: Znający temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20134
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
10644214_832403940127924_66628989455978665_o.jpg

Sposoby na krótki Lotos Tygrysi

gabriel w Sprzątanie · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 36879
Witam, Mam pytanie do posiadaczy lotosa tygrysiego. Mam tą roślinę od dwóch lat i naturalnie dąży ona do wypuszczenia liści pływających a później kwiatów. W wysokim akwarium nie wygląda to najlepiej...
YouTube

[Green Aqua] Sposoby na wyskakujące ryby

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2165
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Sposoby na glony wg MJ Aquascaping

bjoan w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7817
YouTube

Sposoby na glony spirogyra (film Tripica)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3197
Zapraszam do obejrzenia opracowania George'a Farmera dla firmy Tropica. Narracja w języku angielskim z możliwością włączenia napisów po polsku.
YouTube

Glony w akwarium - sposoby

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1110
Zapraszam do obejrzenia, film niemieckojęzyczny.
YouTube

Seachem Flourish glue - sposoby używania

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 21509
Film instruktażowy przedstawiający sposoby używania kleju Seachem Flourish Glue . Na filmie pokazane jest obsadzanie korzenia w akwarium różnymi gatunkami roślin oraz sposób na radzenie sobie z wypły...

Akwarystyka morska

pewien_akwarysta w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5252
Witam. Nie dawno pytałam się was o kwestie krewetek. Miałam zamiar założyć sobie krewetkarium. Jednak zrezygniwałam, ale pomyślałam że nie próbowałam jeszcze jednej dziedziny, akwarystyki morskiej. Po...

Spotkanie Z Akwarystyką

AkwaPin w Szkło i meble · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 8860
Dzień dobry ,jestem laikiem lub początkującym amatorem , nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w akwarystyce .Chciałbym zacząć z swoim pierwszym akwarium za ok miesiąc ,lecz nie wiem co kupić jakie ro...

Akwarystyka, czyli cierpliwie i do celu - akwarium w ścianie

neon w Szkło i meble · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6728
Witajcie, niniejsze forum studiuję od ponad miesiąca, mimo wszystko, jest to mój pierwszy post, a zarazem okazja na przywitanie się. Na wstępie po krótce przedstawie mój poziom zaawansowania w dziedzi...

Statystyki

Ten temat przegląda 570 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 569 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.