sposoby by akwarystyka przynosiła dochody na bieżące wydatki
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Jak wiadomo akwarystyka nie jest tanim hobby i wiąże się z dość sporymi nakładami finansowymi jeśli już zajmujemy się tym na poważnie.
Ciekawi mnie czy zajmowanie się hobbystycznie akwarystyką może przynieść jakieś "kieszonkowe" na bieżące wydatki?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprzedawanie roślin na allegro ale jak wiadomo zimą coś takiego odpada.
A inne sposoby?
-

bandzior85
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-
Spawciu
●
Spawciu napisał(a):sprzedawanie krewetek
racja ale to także raczej sezonowe zajęcie ze względu na temperaturę (myślę o wysyłce)
Chodzi Ci o hodowle konkretnych, ciekawych gatunków na sprzedaż?
-

bandzior85
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jak palisz żuć palenie na rzecz akwarium i i tak kupe kasy zaoszczędzisz a zdrowy będziesz  (a jak nie palisz zacznij i zobaczysz korzyści z niepalenia  )
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
bandzior85 napisał(a):Spawciu napisał(a):sprzedawanie krewetek
racja ale to także raczej sezonowe zajęcie ze względu na temperaturę (myślę o wysyłce) Chodzi Ci o hodowle konkretnych, ciekawych gatunków na sprzedaż?
sa ludzie co zajmuja sie tylko tym i sprzedaja rozne Crystale i inne drozsze krewetki
ale tak samo ze sprzedazy samych RC mozna troszke sobie odlozyc , mowie o sobie
-
Spawciu
●
Spawciu napisał(a):bandzior85 napisał(a):Spawciu napisał(a):sprzedawanie krewetek
racja ale to także raczej sezonowe zajęcie ze względu na temperaturę (myślę o wysyłce) Chodzi Ci o hodowle konkretnych, ciekawych gatunków na sprzedaż?
sa ludzie co zajmuja sie tylko tym i sprzedaja rozne Crystale i inne drozsze krewetki ale tak samo ze sprzedazy samych RC mozna troszke sobie odlozyc , mowie o sobie
Na Red Cherry kokosów się chyba nie zarobi ze względu na ich popularność.
Jakiś czas temu patrzałem na allegro to ludzie sprzedawali po parędziesiąt sztuk za grosze tak, że nie wiem ;/
Pewnie lepiej by to wyglądało z gatunkami mniej popularnymi z tym, że to by się pewnie wiązało z posiadaniem paru nano akwariów nastawionych na rozród i sprzedaż młodych.
Hmmm.. Ciekawe w jakim stopniu było by opłacalne i warte zachodu.
-

bandzior85
●
Podejzewam ze wieksze kokosy mozna w tej chwili zrobic na Red chery niz na Crystalach nizszej klasy ze wzgledu na ilosc potomstwa.
Mozna sprzedawac nadwyzki roslin , raczej malo popularnych lub zalozyc forum akwarystyczne lub bloga 
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
-

adriaco
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Norwegia
no ale poza Red Cherry i Crystal Red jest jeszcze sporo innych ciekawych odmian
-

bandzior85
●
kt65c453 napisał(a):jak palisz żuć palenie na rzecz akwarium i i tak kupe kasy zaoszczędzisz a zdrowy będziesz  (a jak nie palisz zacznij i zobaczysz korzyści z niepalenia  )
NOOO DZIEKI STARYYY 
-

malinzg
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zielona Góra
sprzedawać wodę z podmian jako środek na porost włosów ..... w środowiskach mocno prawicowych temat nie złapie, ale za to na turnusach sanatoryjnych wsród starszych panów może okazać się hitem
a tak serio, dawno dawno temu  nawet w małych miasteczkach i z dużą częstotliwością, dobrze prosperowały giełdy akwarystyczne na których można było pozbyć się nadmiaru ryb, roślin czy niepotrzebnego sprzętu.
Obecnie większość tych giełd już nie istnieje, pozostały tylko te w większych miastach.
Na szczęście dzięki giełdą internetowym takim jak ta na forum czy serwisom aukcyjnym, można dalej dorabiać do hobby. Nie ma już może bezpośredniego kontaktu kupujący/ sprzedający jak miało to miejsce dawniej, ale za to obszar sprzedaży jest "globalny"
Co sprzedawać ? ...... wszystko, bo każdy "towar" akwarystyczny prędzej czy pózniej znajdzie nabywcę.
Trzeba tylko pamiętać by traktować taką formę aktywności "biznesowej" z przymrużeniem oka a nie jako sposób szybkiego zarobku na masową skalę.
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
No wiadomo. Zakładając temat pisałem o "kieszonkowym" nie głównym źródle dochodów.
Myślę więc o głębszym zapoznaniu się z tematem krewetek bo coś czuje że to może być mój bakcyl  a poza tym może uda się coś przy okazji na nich zarobić.
-

bandzior85
●
Myślę że poza zbiornikami "uprawowymi" to możemy tylko liczyć na zwrot kosztów włożonych w założenie i prowadzenie zbiornika.Lliczymy zwykle koszty energii i nawożenia akwarium a prawda jest taka że inwestujemy więcej (a to nowy dyfuzor a może szklane rurki, wkład do filtra a to kapsułki ferki lub wymiana świetlówki by czerwone podkreślić).
Moim zdaniem do hobby trzeba dokładać bo gdy tego nie robimy to zaczynamy oszczędzać
Oszczędzając mamy większe prawdopodobieństwo złego wyboru( bo był tańszy). Tańsze odpowiedniki wybieram tylko wtedy gdy mają takie same działanie np. PGCarbo i EC.
A gdy nie patrzymy na zbiornik "ekonomicznie" łatwiej jest nam go doinwestować kupując przydatny gadżet- a to jest to, co w naszym hobby niewątpliwie sprawia nam radość.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
Witam,
Mam pytanie do posiadaczy lotosa tygrysiego.
Mam tą roślinę od dwóch lat i naturalnie dąży ona do wypuszczenia liści pływających a później kwiatów. W wysokim akwarium nie wygląda to najlepiej...
Zapraszam do obejrzenia opracowania George'a Farmera dla firmy Tropica.
Narracja w języku angielskim z możliwością włączenia napisów po polsku.
Zapraszam do obejrzenia, film niemieckojęzyczny.
Film instruktażowy przedstawiający sposoby używania kleju Seachem Flourish Glue .
Na filmie pokazane jest obsadzanie korzenia w akwarium różnymi gatunkami roślin oraz sposób na radzenie sobie z wypły...
Witam. Nie dawno pytałam się was o kwestie krewetek. Miałam zamiar założyć sobie krewetkarium. Jednak zrezygniwałam, ale pomyślałam że nie próbowałam jeszcze jednej dziedziny, akwarystyki morskiej. Po...
Dzień dobry ,jestem laikiem lub początkującym amatorem , nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w akwarystyce .Chciałbym zacząć z swoim pierwszym akwarium za ok miesiąc ,lecz nie wiem co kupić jakie ro...
Witajcie, niniejsze forum studiuję od ponad miesiąca, mimo wszystko, jest to mój pierwszy post, a zarazem okazja na przywitanie się.
Na wstępie po krótce przedstawie mój poziom zaawansowania w dziedzi...
|
|