Co lepsze dla roślin?specjalne podłoże/specjalne oświetlenie
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Mam zamiar zakupić nowy zbiornik 112l. Jednak mam ograniczoną ilość gotówki, stąd moje pytanie  Lepiej jeśli kupię do akwarium pokrywę ze specjalnym oświetleniem dla roślin (280zł) i zwykły żwirek za 3 zł, czy zwykłą pokrywę (ok 160zł) i specjalistyczne podłoże dla roślin (60zł za ileś tam kg) ??  Zastanawiam się, ponieważ podobno przy tym podłożu rośliny są bujne, piękne i zdrowe oraz rosną jak szalone nawet przy słabym oświetleniu  doradźcie mi 
-
Vanilla
●
- Ranga: Początkujący
kup wydmuszke pokrywe ( gotowy zestaw ) do tego dołożysz 2 swietlowki T5 24W + te lepsze podloze 
-
MichaelRSL
●
- Ranga: Poznaje temat
co rozumiesz przez specjalne oświetlenie i o jakim podłożu mówisz??
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Specjalne oświetlenie takie dla roślin. Dokładnie nie wiem, ale Pan w zoologicznym mi pokazał 3 pokrywy: 1 tą zwykłą najtańszą, 2 trochę lepszą (ale nie wiem jaką) i 3 dobrą dla roślin, bo jakoś tam na nie wpływa, ale zarazem najdroższą
Specjalne podłoże (o to też będę się Was pytała jakie najlepsze dla moich roślin) ale sugeruję się chyba Serą albo Tropicalem, co mają we wiaderkach takie podłoże  więcej nie wiem  nigdy nie interesowałam się tym, czego żałuję 
-
Vanilla
●
kup najtansza bo i tak dołożysz oświetlenie
-
MichaelRSL
●
Ja na twoim miejscu kupilbym belke na allegro ok 300zl i do tego zwirek ziemia nawozy
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
HEJ
Chodzi o to że jak kupisz standardową (wydmuszkę) to masz tam słabe oświetlenie wiec i tak po zakupie będziesz musiała dołożyć 1-2 świetlówki. Wiec nie wydawaj kasy na zakup w sklepie stand. pokrywy 100-140zł. Ja mam wydmuszkę "goła" pod 112 do sprzedania jak chcesz za 20 ''dychy" ci sprzedam i wsadzisz sobie tam co będziesz chciała. Tu masz linka do rzeczy których chce się pozbyć bo tylko leżą. http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=42528
Ostatnio edytowano 22 gru 2011, 13:50 przez malinzg, łącznie edytowano 1 raz
-

malinzg
●
- Miasto: Zielona Góra
Jezeli juz bedziesz musiala wybierac to lepiej zainwestowac w swiatlo. W slabym swietle nawet na dobrym podlozu rosliny same z siebie nie urosna, trzeba miec juz troche wprawy. Oczywiscie mozna w slabym swietle prowadzic wiele gatunkow o malych wymaganiach jak niektore zwartki, echinodorusy, mikrozorium, mchy itp., ale dla nich takie podloze nie jest konieczne. Prowadzic wymagajace lub kolorowe gatunki w slabym swietle jest trudno i trzeba byc juz w tym troche zaawansowanym. W sklepie nie kieruj sie tym ktora pokrywe sprzedawca wskazuje jaka dobra, tylko ile wat maja zainstalowane w niej punkty oswietleniowe. Jezeli po podzieleniu przez objetosc calkowita twojego zbiornika wyjdzie ci ok. 0,5W-07W (wata) na litr to bedzie dobra pokrywa (no i oczywiscie wzgledy estetyczne).
W specjalistycznych podlozach rosliny moze i rosna jak szalone, co jest wazne dla aranzystow, ktorzy chca miec efekt koncowy w miesiac. Na zwirku poczekasz dluzej, ale pewnie sie nigdzie nie spieszysz?
-
Andrzej0
●
- Miasto: Mazowsze
Andrzej0 już nakreślił najtrafniej sytuację, kieruj się ilością watów w pokrywie. Nie daj też sobie wcisnąć drogich świetlówek specjalistycznych.Swietlówki tanio mozna kupić w sklepach z oświetleniem, dobre światło dają te o przynajmniej 6500K a im więcej tym lepiej. Tylko w przypadku gdybyś chciała jakieś czerwone rosliny waro zainstalować choć jedną typu aquarelle lub fluora lub inna różowa. Nie zgodzę się tylko z jednym, a mianowicie na żwirku też urosną w miesiąc o ile zastosuje się nawożenie EI
-
Pethro
●
malinzg ma dobrą propozycję z tą pokrywą - najtaniej cię to wyjdzie  dokupisz minimum 3x24w t5 zwykłe i będzie ok  są też dobre tanie podłoża http://allegro.pl/jbl-aquabasis-plus-5- ... 12451.html
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
zainwestuj w swiatlo a zamiast substraktu daj ziemie ogrodowa lub z ogrodka( nie moze miec nawozo. sprawdz tego linka tam wiecej na temat ziemi
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
ja wlasnie zrobilem restart na LowTech i jak na razie wszystko gra, moje szklo ma okolo miesiaca. pozdro
-

wmmisiek666
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Londek.UK
Z tego co sam się zdąrzyłęm zorientować bo zakładam akwarium i przyznam, że fundusze mają tutaj znacznie moja rada jest taka:
Kup floran np MHK Filtus floran - 4L kosztują mniej niż 15zł, do tego odpowiednią ilość żwirku najlepiej barwionego żywicą o łagodnych krawędziach (chyba, że nie będzie rybek, którym krawędzie przeszkadzają). Fitus dasz na spód a żwirek na wierzch. Takie rozwiązanie powinno być sporo tańsze niż gotowe podłoża jednak ma jeden minus. Gotowe podłoża zawierają bogate ilości mikro i makroelementów, które najprawdopodobniej będziesz musiał uzupełnić nawozami stosując żwirek i droższą pokrywe. Tutaj możesz sobie pomóc i zaoszędzić sporo na nawozach ucząc się o nawożeniu w akwarium oraz zakupując bardzo tanie sole z których sam możesz mieszać nawozy często o identycznym składzie jak droższe brandowe produkty. Nie jest to temat banalny, ale tak jak mówie jeżeli uważasz że podołasz to jest tutaj pole do zaoszczędzenia na lepsze oświetlenie  Innym rozwiązaniem jest akwarium typu LOW-TECH (jest wątek na forum) na bazie ziemi ogrodowej. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, jednak zauważyłem, że prawie zawsze standardowe oświetlenie w pokrywach jest niewystarczające więc potrzebne będą środki na jego rozbudowę. Na początek powinieneś mieć świetlówki o stosunku mocy do litrażu pomiędzy 0.4 - 0.7, a często standardowe oświetlenie ma mniej. Mam nadzieje że pomogłem 
-
Newbie
●
też jestem zdania jak przedmówca lepiej kupić lepsze oświetlenie, bo jak kupisz pokrywe wydmuszkę to i tak musisz z czasem dołozyć światła co za tym idzie dodatkowy koszt a zarazem walor estetyczny, mi się wydmuszki nic a nic nie podobają. a co do podłoża to sam jestem zwolennikiem jałowych lub ewentualnie ziemi ogrodowej która moim zdaniem dla początkującego akwarysty jest lepsza niż drogie podloża bo wybacza błędy a przeglądając wątki typu "kupiłem amazonie pomocy glony" widze że na starcie to podłoże nie ułatwia ludziom życia, ja użuwam podłoży jałowych i wole dać tabletki nawozowe osmocote albo kulki gliniane pod korzonki w miejscu gdzie mam wymagające rośliny a nawozy dawkować do słupa wody i mieć panowanie nad ich ilością, a nie jak w granulatach będziesz chciał przesadzić roślinkę ruszysz podłoże i na następny dzień wykwit glonów w akwa
-

bohen22
●
- Miasto: Gniezno
Belki mi się nie podobają  a oferta ciekawa z tą pokrywą, ale chcę profilowane akwa, więc jeśli ktoś ma profilowaną pokrywę do sprzedania to niech pisze  bardzo Wam dziękuję, pomogliście mi bardzo, jeszcze tylko podliczę sobie koszty i idę zakupić nowy baniaczek  i postanowiłam użyć ziemi ogrodowej jako podłoża  mam je oddzielić jakąś firanką czy normalnie zostawić?  dzięki za wszystkie wskazówki
-
Vanilla
●
-
cezar d
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czemu nie profilowane ??  przecież to w kuli nie wolno trzymać rybek  czemu nie polecasz profilowanego ;>
-
Vanilla
●
Sam miałem profilowane więc mówię NIGDY PROFILOWANE!!!!
Idz do kolegi/koleżanki który/a ma akwa profilowane i do takiego/ej co ma proste, zobaczysz różnice...
-

malinzg
●
- Miasto: Zielona Góra
Mi się właśnie profilowane podoba bardziej  chłopak ma 200l profil a ja 25 profil  126 mieliśmy proste, ale sprzedaliśmy, żeby właśnie kupić 200 
-
Vanilla
●
mega różnica w wyglądzię i proste ma większą głębię
-
cezar d
●
-
Powiązane tematy
Witam,
Ile diod powerled i o jakiej barwie dodać do akwarium roślinnego 200l? I jak je rozmieścić na profilu 160 mm
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg
Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Hej
Fajny krótki film dla początkujących jak dbać o akwarium.
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Cześć !
Zawsze miałem zbiorniczek malawi, tym razem postanowiłem w biurze zrobić sobie kostkę o wymiarach powyższych.
Filtr : Oase 75 bioStyle
Oświetlenie : Chihiros CII
Planowane podłoże: Amazonia...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
|