200 L - "roślinne" - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

200 L - "roślinne"

Liczba wyświetleń: 1919·Odpowiedzi: 5
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
mooha Kraków

22 gru 2011, 03:19 200 L - "roślinne"  (#1)  

Witam.

Na wstępie może określe moją wizję tego zbiornika. Ma on być bez zbednych fajerwerków w postaci trudnych w hodowli gatunków roślin, ma byc uzupelnieniem pokoju w którym sie znajduje.

Mam sprzet o nastepujących parametrach:
- szkło 200 l (100x40x50)
- oświetlenie: 2 x 30W (philips aquarelle + philips 865), pokrywa wyklejona folia odblaskową
- podłoże: czarny żwirek bazaltowy (2-4 mm) + trochę ziemi ogrodowej
- parametry wody: nieznane (lana kranówka + na starcie kilka litrów wody z czynnego akwa). obecnie akwarium ma około 5-6 tygodni
- korzeń jak widać, kamień na nim miał pomóc w zatopieniu (jeszcze go nie wyjąłem :P )

Ryby:
- kilkanaście neonów czerwonych
- 4 sumy szkliste
- 2 bocje (z racji chwilowej plagi ślimaków)
- 2 zbrojniki

wygląda ono tak:
Obrazek

jedna uwaga: wszystko dosłownie "wrzucone" do zbiornika na szybko, dlatego nie wiem czy cokolwiek wniosą komentarze dotyczące obecnego wyglądu. Po prostu żal mi było te rośliny wyrzucać.
Po przeczytaniu niejednego wątku na forum podjąłem decyzję o zrobieniu czegoś ciekawszego.

co do nawożenia to mam już nawóz podstawowy od jednego z allegrowiczów + easy carbo.
Nie zamierzam zakładać CO2.
co do oświetlenia to też raczej niespecjalnie chciabym dodawac jakies moduły itp rzeczy

wybrałem takie oto rośliny:
- 1 plan: mały henio (planuje go posadzić przed korzeniem, zrobić plażę z piasku bazaltowego (mam go kilka kilogramów) ) ewentualnie jakas niewysoka trawka
- środek: Cryptocoryne sp. red lub Alternanthera Lilacina (albo obie naraz) ewentualnie Rotala rotundifolia indica
- tył: Vallisneria nana oraz Rotala green (rotala np z lewej strony, vallisneria z prawej)

i teraz moje pytania i wątpliwości:
1. czy wybór tych roslin jest uzasadniony, biorac pod uwage moje założenie o braku CO2 i raczej słabym oświetleniu ?
2. Co ewentualnie zmienić, może jakis inny gatunek na środek lub na tył?
3. Może lepiej nawóz podstawowy zastapić np easy profito ?
4. Co z rybami? Wiem że bocje + mały heniek może nie być dobrym połączeniem, ale z drugiej strony obawiam się ponownej plagi ślimaków.

Wszelkie uwagi, krytyka oraz sugestie mile widziane.

mooha
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Darek eM Gorzyce (Małopolska)

22 gru 2011, 09:36   (#2)  

Bez CO2 nie utrzymasz roślin w dobrej kondycji. Na ślimaki kup ślimaki Helenki baaaardzo lubią mięsko :twisted:

Darek eM
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gorzyce (Małopolska)

wmmisiek666 Londek.UK

22 gru 2011, 09:56   (#3)  

Witam, to prawie low tech, ale z nawozow musial bys zrezygnowac chyba ze hybryda . sprawdz ten link https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
henio niestety nie rosnie za dobrze w LT, moze glosia ci pasuje.

wmmisiek666

Miasto: Londek.UK

mooha Kraków

23 gru 2011, 02:08   (#4)  

wmmisiek666 napisał(a):Witam, to prawie low tech, ale z nawozow musial bys zrezygnowac chyba ze hybryda . sprawdz ten link https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
henio niestety nie rosnie za dobrze w LT, moze glosia ci pasuje.

no glosia może byc jak najbardziej. Nie wiem czemu wydawało mi się że ona ma wieksze wymagania niz heniek.

mooha
Ranga: Początkujący

wmmisiek666 Londek.UK

23 gru 2011, 09:50   (#5)  

Zawsze mozna sprobowac z heniem ale pare osob pisalo o heniu w LT ze nie wychodzilo, a glosja rosla.

wmmisiek666

Miasto: Londek.UK

Falafel Kraków

12 sty 2012, 23:41   (#6)  

Załóż temat i wrzuć świeże fotki z akwarium jak dosadzisz roślinki ode mnie. Jak tam heniek się sprawuje w akwarium? Glosja u mnie w starym akwarium rosła przy oświetleniu 0,3W/l w piasku. W prawdzie bardzo słabo ale dawała radę. ;)

Falafel

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

3-metrowe akwarium roślinne w Białbymstoku

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1178
Zapraszamy do obejrzenia.
lisbona.jpg

Lizbona - największe akwarium roślinne na Świecie

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 158 · Wyświetlenia: 112054
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/styczen/ada-lizbona-1.jpg Już niebawem będziemy mieli okazję obejrzeć największe na Świecie akwarium roślinne zaaranżo...
20151208_104210.jpg

Warszawskie ZOO - akwarium roślinne

yoyi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 30247
Wpadłem ostatnio do ZOO w Warszawie zobaczyć, co w trawie piszczy. Przyznam szczerze, że nowe akwarium roślinne robi wrażenie. Miałem szczęście być z samego rana, więc ludzi nie było za wiele a przy o...
maxresdefault-3.jpg

Akwarium roślinne z dyskowcami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1835
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Inspiracja: akwarium roślinne ze skalarami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3150
Aż miło popatrzeć :)
YouTube

Akwarium roślinne - porady dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11532
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.
YouTube

Akwarium roślinne 3800l z dyskowcami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5119
Spójrzcie na ten zbiornik - robi wrażenie!

260L - pierwsze roslinne - saper

saper w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 23666
Start : 22.11.2009 Wymiary: 260 L ( http://www.juwel.pl/produkty/vision.html ) 121x(46-32)x64 - profil Światło: 3x54W (T5) . Od przodu : Juwel Day x2, Juwel Nature. Odbłyśniki. Podłoże : Aqua...

Wpływ hydroponiki na akwarium roślinne

Berlioz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8713
Zastanawiam się nad podłączeniem hydroponiki do akwarium roślinnego (akwarium na podłożu aktywnym). Mam jedną wątpliwość – czy rośliny z hydroponiki nie zachwieją parametrami wody? Rozumiem, że w typo...

Statystyki

Ten temat przegląda 742 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 742 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.