|
|
Nawożenie przy podłożu jałowym
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Jestem początkujący, jednak świadomie decyduję się na wybór podłoża jałowego - żwirek 2-3mm. Z rad na forum dowiedziałem się, że takie podłoże nie wystarczy mi do utrzymania roślin w dobrym stanie bez dodatkowego nawożenia wody kranowej. Natężenie światła będzie dość niskie 0.3-0.4 W/L, nie będzie dodatkowego nawożenia CO2, natomiast będzie Carbo w płynie. Według tego co się tu dowiedziałem podmianami wody uzupełnię mikroelementy, ale nie makro elementy. W moim przypadku stosowanie oddzielnie każdego pierwiastka raczej nie wchodzi w grę, chcę nabyć nawóz gotowy, typu ALL-IN-ONE - mój wybór padł na ProFito.
Tak, więc zbierzmy do kupy.
Podłoże jałowe
0.3-0.4 W/L
Woda kranowa
EasyLife Carbo
EasyLife Profito
Czy taki zestaw ma prawo się sprawdzić, czy zapewni moim rośliną wystarczające bogactwo składników, które dotrą do korzeni wraz z wodą cyrkulując w podłożu? Nawóz Profito nie zawiera Azotu i Fosforu, ale wyczytałem, że te z powodzeniem dostarczą produkty przemiany materii ryb (których będzie spora gromadka). Czy możecie potwierdzić, że w średnio zarybionym zbiorniku nawożenie fosforem i azotem nie jest niezbędne?
-
Newbie
●
- Ranga: Poznaje temat
Zależy od roślin jakie chcesz mieć w zbiorniku. Najprościej było by chyba wpakować ziemię ogrodową pod ten żwir i zrobić low-tech, nie potrzebowałbyś wtedy więcej nawozu a worek ziemi wyjdzie taniej niż to pro-fito. Przy takim oświetleniu dodatkowe nawożenie to spore ryzyko glonów.
-
qzn
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Trzeba było dać ziemie pod ten jałowy żwir i zrobić z tego LT a o nawożeniu byś mógł zapomnieć.
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Możesz z powodzeniem prowadzić zbiornik roślinny na zwykłym żwirze,
wybierz rośliny z rodzaju Cryptocoryne, Microsorium, Vallisneria, Sagittaria,
w zależności od parametrów wody w kranie może okazać się iż sztuczne nawożenie chemią będzie w Twoim wypadku całkowicie zbędne.
Oczywiście trzeba mieć świadomość, że bez dozowania dwutlenku węgla, utrzymanie akwarium będzie stanowiło większy problem, ponieważ CO2 kompensuje niedobory światła:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... zrost.html
W Twoim przypadku trzeba po prostu założyć akwarium i zobaczyć jak będą wyglądały rośliny, jeśli zauważysz niedobory mimo regularnych podmian wody, będzie to oznaczało iż trzeba rośliny wspomóc.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Czy na prawdę tak trudno czytać ze zrozumieniem? Ja nie chcę mieć ziemi w akwarium, wybaczcie jak dobre rozwiązanie by to nie było zdecydowałem się na wysokiej jakości podłoże żwirowe.
@Basha
Dzięki za wypowiedź. Kolega prowadzi właśnie zbiornik na zwykłym żwirku, niczym nie nawozi i ma względnie słabe światło a rośliny mu rosną przepięknie. Tutaj gdzie bym nie spytał dostaje odpowiedź typu "wsadź ziemie i zrób low-techa". Problem polega na tym, że chciałbym mieć kilka roślin łodygowych, które są nieco bardziej wymagające względem światła i nie chciałbym ich narażać na dodatkowe niedobory w postaci minerałów, dlatego jedna kropelka dziennie nawozu ogólnego nie sprawi mi problemu (zwłaszcza, że jedna kropelka dziennie węglu w płynie będzie lana, więc kolejna to nie problem).
-
Newbie
●
Newbie napisał(a):Witam,
Jestem początkujący, jednak świadomie decyduję się na wybór podłoża jałowego - żwirek 2-3mm. Z rad na forum dowiedziałem się, że takie podłoże nie wystarczy mi do utrzymania roślin w dobrym stanie bez dodatkowego nawożenia wody kranowej.
Tu piszesz że zdecydowałeś sie na podłoże jałowe a w ostatnim poście że kupiłeś podłoże żwirowe wysokiej jakości to może wytłumacz mi jak podłoże żwirowe może być wysokiej jakości jak jest jałowe???  Dla mnie podłoże wysokiej jakości to np. Amazonie a nie żwir za 3zl/ kg
-

czosnek20053
●
- Miasto: Strzelce Opolskie
Newbie napisał(a):Czy na prawdę tak trudno czytać ze zrozumieniem? Ja nie chcę mieć ziemi w akwarium, wybaczcie jak dobre rozwiązanie by to nie było zdecydowałem się na wysokiej jakości podłoże żwirowe.
@Basha
Dzięki za wypowiedź. Kolega prowadzi właśnie zbiornik na zwykłym żwirku, niczym nie nawozi i ma względnie słabe światło a rośliny mu rosną przepięknie. Tutaj gdzie bym nie spytał dostaje odpowiedź typu "wsadź ziemie i zrób low-techa". Problem polega na tym, że chciałbym mieć kilka roślin łodygowych, które są nieco bardziej wymagające względem światła i nie chciałbym ich narażać na dodatkowe niedobory w postaci minerałów, dlatego jedna kropelka dziennie nawozu ogólnego nie sprawi mi problemu (zwłaszcza, że jedna kropelka dziennie węglu w płynie będzie lana, więc kolejna to nie problem).
Podłączę się do dyskusji.
Kolego Newbie
- rośliny łodygowe można z powodzeniem uprawiać w akwariach na ziemi
- w akwariach na ziemi można stosować Co2 i sporo światła(nie każde akwa na ziemi to LT)
- jakieś głupoty piszesz o tym podłożu żwirowym i minerałach
- Jeżeli wybierzesz sam żwir to nawozy musisz lać ale nie kropelkami- no chyba że nawóz masz stężony albo dużą obsadę ryb.
Pozdrawiam
-

moonrider
●
Newbie napisał(a): Kolega prowadzi właśnie zbiornik na zwykłym żwirku, niczym nie nawozi i ma względnie słabe światło a rośliny mu rosną przepięknie. Tutaj gdzie bym nie spytał dostaje odpowiedź typu "wsadź ziemie i zrób low-techa". Problem polega na tym, że chciałbym mieć kilka roślin łodygowych, które są nieco bardziej wymagające względem światła i nie chciałbym ich narażać na dodatkowe niedobory w postaci minerałów, dlatego jedna kropelka dziennie nawozu ogólnego nie sprawi mi problemu (zwłaszcza, że jedna kropelka dziennie węglu w płynie będzie lana, więc kolejna to nie problem).
Prowadziłem przez wiele lat akwaria na samym żwirku, przy umiarkowanym oświetleniu. Dt to głównie zwartek, żabienic czy nurzańców. Po cierpliwym odczekaniu kilku miesięcy i podawaniu przez ten czas solidnych dawek pokarmu dla rybek (pod warunkiem oczywiście odpowiedniej obsady), rośliny się aklimatyzowały i totalnie zarastały zbiorniki. Nie potrzebowałem CO2 ani niczego innego. Przy czym oczywisty warunek na brak dozowania CO2 - to brak napowietrzania. Co do łodygowców bardzo znośnie rosły również różne hygrofilie, moczarki, rogatki, wywłóczniki a więc generalnie niezbyt wymagające gatunki.
Różne rośliny generalnie mają różne wymagania, środowisko nie jest stabilne w czasie, zmienia się podłoże, wpływa to na skład wody, zmienia się flora bakteryjna itp, itd. Jeśli będziesz cierpliwy, to jałowe podłoże z czasem samo zamieni się w "low-techa":), a wtedy podając CO2 i jakieś mikro do wody, można pokusić się o bardziej ambitne rośliny.
Więc najlepiej obserwuj co się dzieje i na bieżąco reaguj. 
-
marhaba
●
- Miasto: Kraków
czosnek20053 napisał(a):Tu piszesz że zdecydowałeś sie na podłoże jałowe a w ostatnim poście że kupiłeś podłoże żwirowe wysokiej jakości to może wytłumacz mi jak podłoże żwirowe może być wysokiej jakości jak jest jałowe???  Dla mnie podłoże wysokiej jakości to np. Amazonie a nie żwir za 3zl/ kg
Nie każdy żwir to zmielony bazalt po 3zł z allegro. Jest to specjalny żwir o gradacji 2-3mm mający atest akwarystyczny - barwiony na idealną czerń żywicą epoksydową (i tutaj naprawdę, a nie tak jak napisane na allegro w żwirkach za 3zł/kg). Żwir nie ma posiada ostrych krawędzi. Dzięki temu, że jest barwiony, nie malowany i poddawany specjalnej obróbce zachowuje swoje mikroporowatość, co stanowi idealne złoże dla bakterii nitryfikacyjnych. Wygląda jak podłoża typu Aquasubstrate czy ADA, przy czym nie kruszy się i nie pyli, nie traci swoich właściwości po roku bo ich nie ma. Właśnie przez to rozumiem żwir dobrej jakości praktycznie niedostępny na Polskim rynku.
-
Newbie
●
Newbie napisał(a):czosnek20053 napisał(a):Tu piszesz że zdecydowałeś sie na podłoże jałowe a w ostatnim poście że kupiłeś podłoże żwirowe wysokiej jakości to może wytłumacz mi jak podłoże żwirowe może być wysokiej jakości jak jest jałowe???  Dla mnie podłoże wysokiej jakości to np. Amazonie a nie żwir za 3zl/ kg
Nie każdy żwir to zmielony bazalt po 3zł z allegro. Jest to specjalny żwir o gradacji 2-3mm mający atest akwarystyczny - barwiony na idealną czerń żywicą epoksydową (i tutaj naprawdę, a nie tak jak napisane na allegro w żwirkach za 3zł/kg). Żwir nie ma posiada ostrych krawędzi. Dzięki temu, że jest barwiony, nie malowany i poddawany specjalnej obróbce zachowuje swoje mikroporowatość, co stanowi idealne złoże dla bakterii nitryfikacyjnych. Wygląda jak podłoża typu Aquasubstrate czy ADA, przy czym nie kruszy się i nie pyli, nie traci swoich właściwości po roku bo ich nie ma. Właśnie przez to rozumiem żwir dobrej jakości praktycznie niedostępny na Polskim rynku.
ojeju ale się urechotałem  Mój kolega mówi że nie wierzy w słowo pisane bo na płocie było napisane "dupa" - chciał pogłaskać i sobie drzazgę wbił. Jak poprzeglądasz forum to zobaczysz że takiego żwirku nikt nie używa- nie wygląda to naturalnie (szklane koraliki też nie zmieniają swoich właściwości po roku) Strasznie długa droga przed Tobą. A atest akwarystyczny przyznaje pewnie MKDSŻIP? Międzynarodowa Komisja Do Spraw Żwiru i Piachu czy UGSO United Gravel and Sand Organisation ....?
-

moonrider
●
Witam. Moim zdaniem ważnym elementem jest podloże ktore dostarcza roślinom porzez system korzeniowy niezbędnych substancji odżywczych wiekszości roślin - czy to będzie ziemia ogrodowa, substrat czy wysokiej jakości granulat to drugorzędna sprawa. Oczywiście są rośliny mniej wymagające ktore radzą sobie porzez pobieranie mieralłów z kolumny wody.
Wszystko zależy od naszych oczekiwań, estetyki itp itd no i od...zasobności portfela  .
-

tomek07
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków/Modlniczka
Newbie,zgodzę się z Bashą.
Sprawdź, jak się będą rośliny zachowywać.
Miałem u siebie Sagittarię na starcie akwarium, przy prawie jałowym podłożu i uwierz mi, rosła jak szalona przy śladowym nawożeniu.Kryptokoryny też bardzo dobrze dadzą sobie radę,tak przypuszczam.
-

kostek2
●
- Miasto: Gdynia
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Akwarium 250l
Chihiros LED WRGB II PRO 120 138W 120 aktualnie ustawione na 70v(połowa mocy)
Żwirek do akwarium grafitowo czarny 2-3mm / butla co2 24/7 (5l)
Filtr zewnetrzny AquaEl UltraMax 1500. Wkła...
Cześć,
Miesiąc temu po dłuższej przerwie założyłem swoją mała kostkę na podłożu Yokuchi.
W akwarium rosną rotale, bucki, mchy, anubiasy, microsorium, trochę salvini na tafli wody, lobelia, cryptocory...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
|
|