jakie ryby do kostki 30l by kontrolować populacje krewetek
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Mam kostkę 30l bardzo gęsto obsadzoną roślinami i z mnóstwem rozmnażających sie na bieżąco krewetkami red cherry. Jakie ryby mógłbym wpuścić by w pewien sposób ograniczały powiększającą się populację krewetek?
Chodzi i o gatunek dość łatwo dostępny ponieważ w mojej okolicy nie ma sklepów jakoś specjalnie zaopatrzonych w ciekawe gatunki ryb. Raczej taki standard.
I czy mogę wpuścić jednego otoska do kostki by pomógł mi w pozbywaniu się glonów z szyb?
-

bandzior85
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Otosek nie lubi żyć w pojedynkę... Jest rybką stadną.
A do kontroli populacji krewetek może hmmm z dwie ciekawskie molinezje  ?
A nie lepiej co jakiś czas je połapać i sprzedać albo oddać do zoologa? Chętnych by nie brakowało.
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... male-rybki
Sprawdziłem sam i świetnie działa. Oczywiście w akwarium 30l proponuję zrobić z butelki 0,5l.
Pozdrawiam
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
jak mam prosić babkę z zoologicznego by łaskawie wzięła moje krewetki to szczerze mówiąc mi sie odechciewa ;/
a do sąsiedniego miasta nie chce mi się z nimi specjalnie jeździć
-

bandzior85
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tutaj na forum znajdziesz sporo osób, które z chęcią wezmą krewecie
Z chęcią pokryją koszty wysyłki, pakowania, dojazdu
Z tym, że przy obecnych temperaturach wysyłka najbezpieczniejsza to wysyłka PKS-em.
Skąd kolego jesteś ?
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
właśnie, tez o tym myślałem ale idzie zima i to jest ten problem ;/
-

bandzior85
●
ja bym Ci radził samodzielną kontrolę populacji krewetek poprzez selekcję najładniejszych okazów. Jak wpuścisz rybę, to będzie zjadać najpewniej losowo wybrane krewety, ewentualnie właśnie te najładniejsze. W przeciągu kilku pokoleń będziesz miał szare kundelki. Jeśli nie zależy Ci na ładnych krewetach lub nie masz serca ich zabijać lub nie chce Ci się ich sprzedawać, polecam proporczykowce http://seriouslyfish.com/profile.php?genus=Aphyosemion&species=australe&id=334 . Bardzo ładne ryby, w takim akwarium spokojnie można hodować parkę. Problem tylko taki, że będą jadły krewetki dopiero jak podrosną. Nie wiem jak z ich dostępnością w twoim mieście (bo nie wiem jakie to miasto), we Wrocławiu są dostępne w co najmniej kilku sklepach. Co do otosków, kup od razu kilka, te ryby mają to do siebie że nagminnie padają przy aklimatyzacji, poza tym, to ryba stadna. Ale glon jedzą wyśmienicie.
-
Kwachu
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
-
No na selekcje nie wpadłem ale przyznam, że podoba mi się ten pomysł.
Pytanie tylko jak ją prawidłowo przeprowadzać. Oceniając krewetki według własnego gustu czy w inny sposób? Czy mam się trzymać określonego wzorca?
-

bandzior85
●
Pytanie tylko jak ją prawidłowo przeprowadzać. Oceniając krewetki według własnego gustu czy w inny sposób?
odpowiedzi na to pytanie najlepiej szukać na forach kreweciarzy. Ja selekcjonuje wg własnego uznania, czyli wybieram najintensywniej wybarwione okazy. Należy też pamiętać o okresowym wzbogacaniu puli genowej, czyli dokupywaniu nowych krewetek.
-
Kwachu
●
-
Tak wiem o tym że należy wprowadzać nowe geny do hodowli  Pytanie tylko jak często?
Zauważyłem, że w mojej hodowli część młodych krewetek ma dość ciekawe ubarwienie (delikatnie niebieski odcień) można wyselekcjonować sobie takie okazy i utrwalić ten odcień?
-

bandzior85
●
tego nie wiem i odsyłam na forum o krewetkach
-
Kwachu
●
-
ok, zaglądne
dzięki
-

bandzior85
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg
Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Dzień dobry,
Planuję założyć akwarium 30L. Najważniejszy jest dla mnie trawnik do którego planuję wykorzystać monte carlo. Później planuję wpuścić krewetki i ewentualnie otoski, jeżeli będzie taka moż...
|