|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam pytania związane ze zdięciami
Co do pierwszego zdięcia, to co może być że liście się dziurawią? najpierw podejrzewałem glonojada bo się często przylepia do lisci anubiasa.
Co do drugiego zdięcia czy można go jakoś rozsadzic ucinając łodyge albo czy można pozbyc się tych starych kozeni razem z łodygą?
-
marcin612
●
- Ranga: Początkujący
Pytanie pierwsze. Ciężko stwierdzić co konkretnie dziurawi liście ale wygląda na mechaniczne uszkodzenia a nie braki w nawożeniu. Być może któryś mieszkaniec baniaka zbyt ostro roślinkę traktuje.
Pytanie drugie. Anubiasy są kłączowe więc można rozmnażać przez podział kłącza. Wystarczy odciąć kawałek kłącza i przymocować w docelowe miejsce. Jeśli odcinek nie ma liści to istnieje prawdopodobieństwo że wypuści. Oczywiście anubiasa kłącza nie wolno zakopywać.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Konin
Ciężko stwierdzić co konkretnie dziurawi liście ale wygląda na mechaniczne uszkodzenia a nie braki w nawożeniu. Być może któryś mieszkaniec baniaka zbyt ostro roślinkę traktuje.
Też mi się tak wydaje , powiedz mi czy moge obciąc te liście ? qa jak tak to na dole przy kłonczu czy u gory ? Anubiasy są kłączowe więc można rozmnażać przez podział kłącza. Wystarczy odciąć kawałek kłącza i przymocować w docelowe miejsce. Jeśli odcinek nie ma liści to istnieje prawdopodobieństwo że wypuści. Oczywiście anubiasa kłącza nie wolno zakopywać.
Dziękuje bardzo za odpowiedz
Aha powiedz mi jeszcze czy te stare kożenie z kłoncza moge też obciąc czy lepiej je zostawic ?
-
marcin612
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marcin612 napisał(a):Też mi się tak wydaje , powiedz mi czy moge obciąc te liście ? qa jak tak to na dole przy kłonczu czy u gory ? ... Dziękuje bardzo za odpowiedz Aha powiedz mi jeszcze czy te stare kożenie z kłoncza moge też obciąc czy lepiej je zostawic ?
Marcin  ! ORTOGRAFIA  !
Co do anubiasa. Zrób tak jak na zdjęciu. http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/12/04/85/2012048541 Wypuści Ci korzenie po jakimś czasie i będziesz miał "sadzonki" anubiasa  Przyczep do kamyczka gdzieś  , żeby nie wypływał, w końcu cieniolubny, zaraz by się coś niechcianego na nim pojawiło. Jak wypuści korzonki to poustawiaj je gdzie chcesz, no i czekaj aż zacznie się coś tworzyć  A co do liści, to wygląda to na uszkodzenia mechaniczne, ale wszystko jest możliwe.
Poczytaj trochę http://forum.superakwarium.pl/viewtopic ... ie#p173334
Podobno potas podawać trzeba. Dziwnie to wygląda. To nie są dziury, a spore pęknięcia. Ja kiedyś miałem dziury w anubiasie, samo przeszło. Ale Ty jesteś w gorszej sytuacji. Czytaj , na pewno coś znajdziesz. Powodzenia.
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer
-

Szczero
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
dzelac anubiasa pamietaj że odcinać trzeba nie mniej niż cztery oczka (cztery warstwy liści) a podobne dziury robią ślimaki i ryby gdy brakuje im przywienia
-
lopez3101
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Ostrowiec Św TOS
Ok wielkie dzięki chłopaki będę pamiętał o dobrych radach
Przede wszystkim o ortografii 
-
marcin612
●
Powiązane tematy
kirin-2.jpg
Anubias barteri var. nana Kirin to unikalna roślina akwariowa o karbowanych liściach i kompaktowym pokroju, idealna do ozdabiania korzeni i kamieni w każdym akwarium roślinnym...
Opis w...
coin-4.jpg
Nowość w ofercie Tropica.
Anubias barteri Coin Leaf to kompaktowa roślina akwariowa o okrągłych, intensywnie zielonych liściach, idealna do dekoracji korzeni i kamieni w każdym akwarium...
coin5.jpg
Anubias barteri Mini Coin to kompaktowa odmiana popularnej rośliny akwariowej Anubias barteri, znana ze swoich małych, zaokrąglonych liści przypominających monety. Roślina ta jest ceniona ...
Witam mam pytanie odnośnie uprawy anubiasa widocznego na zdjęciu Jak widać stan jego jest bardzo kiepski ..Był on mocno pokryty krasnorostami których się pozbyłem wymoczywszy go w roztworze kwasku cyt...
Anubiasy rosły u mnie od wielu lat.
Pojawiły się pewnie ze dwadzieścia lat temu.
Jakaż była radość gdy to, co początkowo uważałem za nowy liść, okazało się być kwiatem.
Pierwszym jaki wyrósł w moich ...
bart1.jpeg
Roślina pochodząca z Zachodniej Afryki o wymaganiach identycznych jak Anubias nana, lecz posiadająca duże ozdobne liście. Jej kłącze osiąga nawet 10-15cm długości a osiągana wysokość wraz ...
Ostatnio mignął mi przed oczami wpis któregoś z kolegów, w którym pisał o tym, że Bystrzyki podgryzają młode liście anubiasa.
Wprawdzie nie złapałem moich bystrzyków za rękę (płetwę), ale sam zastanaw...
Witajcie, szybkie pytanie mam. Czy jeżeli obetnę z kłącza Anubiasa lub Microsorium wszystkie liście, to roślinka przeżyje i wypuści nowe listki - czy nie przetrwa takiego zabiegu?
Witam wszystkich posiadam rośliny anubias crispus- druga też chyba jakiś anubias
Roślinki posiadam około 3 tygodnie
Akwarium posiadam 200 l.
Posiadam tylko jedna żarówkę 30 wat. Pali się ona ok. 8-10 ...
|
|