Oświetlenie do zbiornika 90x40x40. Proszę o opinie :)
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam  Jestem tutaj nowy i proszę o wyrozumiałość
Czy taka lampa do akwarium OW 90x40x40 będzie odpowiednia?
Planuję założyć od podstaw "holendra".
http://allegro.pl/belka-lampa-t5-2x39w- ... 34878.html
Proszę o opinie czy światła będzie wystarczająco dużo
Zastanawiałem się jeszcze ewentualnie nad tym samym modelem tylko 4x39w,
tylko nie wiem czy aż tak duża ilość w/l jest potrzebna w takiej wielkości akwarium.
http://allegro.pl/belka-lampa-t5-4x39w- ... 83870.html
Pozdrawiam, Michał.
-

Falafel
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Przy typowo roślinnym, co2, nawozy etc bierz 4x39W. Zawsze na początku możesz używać jednej belki, lub z drugiej wykręcisz jedną świetlówkę i po starcie poświecisz na 2szt. Dokupienie dodatkowej belki jak za braknie światła przy 2x39W będzie sporo droższe.
Pozdrawiam, Tomasz
Ostatnio edytowano 19 gru 2011, 18:56 przez TomaszK, łącznie edytowano 1 raz
-

TomaszK
●
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
2x39W będzie przy mało
4x39W za dużo
niestety w drugiej lampie nie wyłączysz jednej świetlówki, co byłoby najkorzystniejsze, bowiem działają parami.
Możesz rozważyć lampę 4x39W i świecić całość, pamiętając o powieszeniu lampy ok.20cm ponad akwarium, w zależności od użytych świetlówek, lub świecić na zmianę 2x39W 3h: całość 4h i znów 2x39W 3h.
Masz jeszcze możliwość zakupu belek Hagen Glo 2x2x39W, tu można wykecić jedną świetlówkę i świecić 3x39W.
CO2 przy takim świetle jest niezbędne
Ostatnio edytowano 19 gru 2011, 19:09 przez AdamA, łącznie edytowano 1 raz
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
-

TomaszK
●
Jak pomyślisz o wyborze świetlówek to je od razu kup oglądając zbiorniki oświetlone różnymi kombinacjami świetlówek (niestety całość przekroczy 500pln)
No chyba że masz trochę chęci to kup: 4 odbłyśniki, 4 świetlówki, 8 oprawek 2 stateczniki i coś na obudowę (ja zrobiłem z rury pcv 200mm) a za zaoszczędzone 250pln kup swojej kobiecie prezent lub jakiś gadżet do akwarium.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Witam.
Dziekuję za opinie i propozycje.
W akwarium będzie cały osprzęt z poprzedniego akwarium 312l. Między innymi też zestaw CO2. Nigdy nie bawiłem się w stosowanie nawozów i niestety w tym temacie jestem troche zielony. Z jednej strony dobrze byłoby mieć 4x39w, ale z drugiej strony boje się ze nie poradzę sobie z takim wyzwaniem, bo muszę się liczyć z tym,że przy 1,08w/l nie problem o plagę glonów. We wcześniejszym akwarium właśnie taką miałem sytuacje i nie chcę popełnić tych samych błędów. To strasznie zniechęca. Jest jeszcze taka sprawa, że przecież przy swietle 2x39 jest 0,54w/h i myślę, że przy takim świetle bym mógł hodować rośliny troszke trudniejsze do utrzymania.Planuję nowe akwarium założyć na podłożu Ada amazonia new.
Belki halogen glo odpadają, gdyż według mnie nie wyglądają tak łądnie jak lampa aqua nova. Ale to kwestia gustu.
Prawdopodobnie zakupię po prostu lampę aqua nova 4x39w tylko dopóki nie nauczę się podstawowych zasad nawożenia , prócz CO2 będę świecił tylko 2x39w. W opisie tej lampy są świetlówki: 4 świetlówki w zestawie 2xAQUABLUE + 2xAQUAWHITE. Czy te świetlówki są odpowiednie do akwa roślinnego? Bo z tego co wiem to chyba nie zbyt dobra konfiguracja...
Co o tym sądzicie? Czy to dobry pomysł? Czy później dołożenie kolejnego 2x39w nie bedzie miało właśnie w skutkach zielonego akwarium od glonów.
-

Falafel
●
Falafel napisał(a): W akwarium będzie cały osprzęt z poprzedniego akwarium 312l. Między innymi też zestaw CO2. Nigdy nie bawiłem się w stosowanie nawozów i niestety w tym temacie jestem troche zielony.
jeśli zapał jest, nauczysz się bardzo szybko. Ważne, by ze światłem nie przegiąć i odpowiednio dużo gazu aplikować. Proponuję też odpowiednio duże stadko ryb, które zapewni podstawy azotu i fosforu, dzięki czemu nawożenie ograniczysz do potasu, mikroelementów i ewentualnie jeśli będzie trzeba azot i fosfor. Poczytaj ... Falafel napisał(a): Z jednej strony dobrze byłoby mieć 4x39w, ale z drugiej strony boje się ze nie poradzę sobie z takim wyzwaniem, bo muszę się liczyć z tym,że przy 1,08w/l nie problem o plagę glonów. We wcześniejszym akwarium właśnie taką miałem sytuacje i nie chcę popełnić tych samych błędów. To strasznie zniechęca. Jest jeszcze taka sprawa, że przecież przy swietle 2x39 jest 0,54w/h i myślę, że przy takim świetle bym mógł hodować rośliny troszke trudniejsze do utrzymania.Planuję nowe akwarium założyć na podłożu Ada amazonia new.
jeśli nie planujesz większego akwarium i zostaniesz przy wymiarze 90x40x40 to 4x39W jest zbyt dużym światłem i uważam niepotrzebnym. Faktycznie przy 2x39W będziesz mógł uprawiać różne rośliny, ale by mieć większe możliwości lepiej zainwestować w lampę 3x39W jak podał kolega wyżej. Falafel napisał(a):Belki halogen glo odpadają, gdyż według mnie nie wyglądają tak łądnie jak lampa aqua nova. Ale to kwestia gustu.
też tak uważam ale mają kilka plusów, których nie posada w/w belka Falafel napisał(a):Prawdopodobnie zakupię po prostu lampę aqua nova 4x39w tylko dopóki nie nauczę się podstawowych zasad nawożenia , prócz CO2 będę świecił tylko 2x39w. W opisie tej lampy są świetlówki: 4 świetlówki w zestawie 2xAQUABLUE + 2xAQUAWHITE. Czy te świetlówki są odpowiednie do akwa roślinnego? Bo z tego co wiem to chyba nie zbyt dobra konfiguracja... Co o tym sądzicie? Czy to dobry pomysł? Czy później dołożenie kolejnego 2x39w nie bedzie miało właśnie w skutkach zielonego akwarium od glonów.
3x39W korzystniej, zapewne będziesz mógł świecić 2 lub 3, ale spytaj sprzedawcy.
Świetlówki raczej do wymiany.
Pamiętaj że lampa jednak jest kilkanaście cm ponad zbiornikiem, więc te 2x39W nie będzie takim dużym światłem.
-
AdamA
●
Dzięki za odpowiedź.  Żadna lampa 3x39w nie jest ciekawa niestety. chyba że zaproponujecie mi jakiś ciekawy i godny uwagi model, który chociaż troche bedzie przypominał aqua nova. Proszę o kolejne opinie gdyż nie jestem przekonany w dalszym ciągu, którą lampę wybrać.
-

Falafel
●
http://allegro.pl/slim-belka-t5-3x39w-1 ... 36058.html
przecież to taka sama belka jak 4x39W
Jeśli masz możliwość zawieszenia belki 20cm nad akwarium to bym wziął 4x39W.
Jeśli jednak masz pewność, że będziesz korzystał z nóżek 3x39W.
Przełącznik jest, więc możesz świecić 2 lub 3 świetlówki.
Tylko nie wiem o co chodzi z tym różnym rozstawem oprawek widocznych na zdjęciach na dole 
-
AdamA
●
AdamA napisał(a):http://allegro.pl/slim-belka-t5-3x39w-100cm-akwarystyczny24-i1999936058.html przecież to taka sama belka jak 4x39W Jeśli masz możliwość zawieszenia belki 20cm nad akwarium to bym wziął 4x39W. Jeśli jednak masz pewność, że będziesz korzystał z nóżek 3x39W. Przełącznik jest, więc możesz świecić 2 lub 3 świetlówki. Tylko nie wiem o co chodzi z tym różnym rozstawem oprawek widocznych na zdjęciach na dole 
Może i ta lampa którą wysłałeś jest podobna, ale niestety nie jest ciemna, a o grafitową albo czarną mi chodzi  też właśnie sie zastanawiałem o co chodzi z tymi oprawkami o różnej długości... Może chodzi o to ze można to jakoś regulować... no ale przecież do różnych świetlówek są różne stateczniki... więc moja teoria odpada  Lampa póki co będzie stać na akwarium, ale w przyszłości będzie na pewno wisiała nad akwarium. Więc jeżeli zdecyduję się na 4x39W to póki będzie stała na akwarium będzie świecić 2x39W, a jak ją powieszę odpalę kolejne dwie świetlówki może... Co o takim planie sądzicie? zanim odpalę kolejne dwie świetlówki postaram się doedukować w sprawie nawożenia... 
-

Falafel
●
4x39W to dobre rozwiązanie.
Pamiętaj, że netto wody u Ciebie będzie ok.130l.
Oświetlał będziesz też mniejszą głębokość, bowiem dojdzie podłoże.
Zatem te 2x39W będzie ok.
Kup tylko jasne świetlówki np.865, 840 (ciepły żółty kolor), Aquastar lub Aquarell.
Problem może jedynie stanowić wąski kąt padania światła.
-
AdamA
●
AdamA napisał(a):4x39W to dobre rozwiązanie. Pamiętaj, że netto wody u Ciebie będzie ok.130l. Oświetlał będziesz też mniejszą głębokość, bowiem dojdzie podłoże. Zatem te 2x39W będzie ok. Kup tylko jasne świetlówki np.865, 840 (ciepły żółty kolor), Aquastar lub Aquarell. Problem może jedynie stanowić wąski kąt padania światła.
czyli mam rozumieć, że 2x39W w zupełności mi wystarczy? czy 4x39W to dobre rozwiązanie? w najbliższym czasie nie planuje i nie będę planował powiększania zbiornika. jeśli bym miał 2x39W to przecież mogę zawsze podwiesić 10 cm nad akwa prawda? Już sam nie wiem bo jeżeli faktycznie będę miał około 20l podłoża plus jakiś kamień plus roślinność to ze 144l zostanie mi 120l wody, a przy belce są jeszcze odbłyśniki, które dadzą ok 20% więcej światła... Też odpada wtedy problem z kątem padania światła bo oprawki 2x39 i 4x 39 są takie same, więc 2x39W są umieszczone bardziej centralnie w oprawce podejrzewam. Więc tak na prawdę jak zliczyłem wszystko to światła będzie prawie 0,8 Wata na litr więc całkiem nie źle wg mnie. Co do doboru świetlówek to myślę, że to będzie kolejny etap moich rozterek akwarystycznych  Na razie Pomóżcie mi dobrać odp belkę oświetleniową 
Ostatnio edytowano 21 gru 2011, 00:39 przez Falafel, łącznie edytowano 1 raz
-

Falafel
●
Witam dodam coś do tematu mam zbiornik podobnych wymiarów tj 90 x 33 x 33 cm oświetlony lampą hailea 2x39w na aktywnym podłożu i co2 zbiornik ma 12 miesięcy wszystko jest stabilne świece po 8 godzin dziennie tą mocą i całkowicie wystarcza co prawda mam tylko jeden gatunek roślin lileaopsis brazylijski jedena wielka łąka ale rośliną bąblują jak szalone i im całkowicie wystarcza może zastanów się nad roślinnością a potem nad oświetleniem pozdr
-
Rafioles2
●
- Ranga: Początkujący
Falafel napisał(a):AdamA napisał(a):4x39W to dobre rozwiązanie. Pamiętaj, że netto wody u Ciebie będzie ok.130l. Oświetlał będziesz też mniejszą głębokość, bowiem dojdzie podłoże. Zatem te 2x39W będzie ok. Kup tylko jasne świetlówki np.865, 840 (ciepły żółty kolor), Aquastar lub Aquarell. Problem może jedynie stanowić wąski kąt padania światła.
czyli mam rozumieć, że 2x39W w zupełności mi wystarczy? czy 4x39W to dobre rozwiązanie? w najbliższym czasie nie planuje i nie będę planował powiększania zbiornika. jeśli bym miał 2x39W to przecież mogę zawsze podwiesić 10 cm nad akwa prawda? Już sam nie wiem bo jeżeli faktycznie będę miał około 20l podłoża plus jakiś kamień plus roślinność to ze 144l zostanie mi 120l wody, a przy belce są jeszcze odbłyśniki, które dadzą ok 20% więcej światła... Też odpada wtedy problem z kątem padania światła bo oprawki 2x39 i 4x 39 są takie same, więc 2x39W są umieszczone bardziej centralnie w oprawce podejrzewam. Więc tak na prawdę jak zliczyłem wszystko to światła będzie prawie 0,8 Wata na litr więc całkiem nie źle wg mnie. Co do doboru świetlówek to myślę, że to będzie kolejny etap moich rozterek akwarystycznych  Na razie Pomóżcie mi dobrać odp belkę oświetleniową 
U siebie w 90x40x45 świecę 3x39W, a mam możliwość 4x39W.
Teoretycznie 2x39W też by wystarczyło, jednak jest mocno nieoświetlony tył lub przód.
Kupując tą lampę 3x39W miałbyś idealne rozwiązanie
Według mnie wystarczy 2x39W, ale jeśli jednak będziesz potrzebował nieco więcej światła, bo np. powiesisz lampę wyżej to ...
4x39W jak powiesisz 20-25cm ponad zbiornikiem będzie fajnie wyglądało i dostęp do zbiornika jak przy HQI, tyle, że waty idą trochę bez potrzeby.
-
AdamA
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dokładnie tak jak AdamA napisał jeżeli podwiesisz lampę będziesz miał lepszy dostęp do zbiornika a to jest na dłuższą metę komfortowe u mnie wisi z 15 centów nad zbiornikiem i jest ok faktycznie jeśli nastawisz się na rośliny światłolubne to wybieraj mocniejszą lampę minimum 3x39 powinno być optymalnie chyba że podwiesisz wyżej tak jak AdamA napisał to była by i 4x39 weż pod uwagę że przy takiej lampie będziesz mial spory zapas światła do dyspozycji
-
Rafioles2
●
- Ranga: Początkujący
Kolego Falafel sprawdż pocztę
-
AdamA
●
Witam! Dziekuje za opinie. Jednak zakupiłem mniejsze akwarium, a konkretnie 60x30x36 OW. Także do tego akwarium zakupię lampę 2x24W.
-

Falafel
●
Ja sam chce odpalic 100x40x40 i sam nie wiem jakie oswietlenie wybrac ale bedzie to chyba 4x39w powieszone 20cm nad tafla wody. tylko jakie swietlowki wybrac?? jakie polecacie?? i najwazniejsze czy przy takim akwarum z CO2 mozna nawozic solami?? Jesli podlozem ma byc Manado/zwir 1-3mm + jakis substrat podzwirowy lub ziemia
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Świetlówki np 3x typu 865 plus jakąś zimniejszą z 10000K lub 4x865, pakowanie się w oświetlenie "akwarystyczne" moim zdaniem nie ma sensu. Co do podłoża, znasz manado? Kolor zakładam, że znasz i akceptujesz, o jego lekkości można tutaj na forum poczytać. Cokolwiek dasz pod spód, nie dawaj ziemi, wypłynie przy pierwszej okazji
Sole bardzo polecam, weź na początek azot, fosfor, potas, magnez, żelazo i mikro. Będziesz miał dobrą kontrolę nad zbiornikiem i przy okazji lekka powtórkę z chemii 
Pozdrawiam, Tomasz
-

TomaszK
●
Powiązane tematy
Witam,
Ile diod powerled i o jakiej barwie dodać do akwarium roślinnego 200l? I jak je rozmieścić na profilu 160 mm
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Witam. Ktoś może posiada i się wypowie na temat Sinkor Maister.
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|