Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam serdecznie piszę na forum poraz pierwszy. Mam problem z uzupełnieniem żelaza w wodzie mam żelaza 0,05 mg/l dolewam poza nawozami typu potas i ogólnym oraz co2 w płynie nawóz żelazowy easy-life zresztą pozostałe nawozy równierz tej samej firmy. Kiedy doleję zalecaną dawkę wartość żelaza podnosi sie do docelowej wartości 0,2 mg/l ale po dobie powraca do 0,05 mg/l. Czy znacie jakieś skuteczniejsze metody nawożenia (czyt. tańsze) lub znacie przyczyne że roślinki tak je połykają.Akwa mocno zarośnięte a parametry to
PH-6,7
KH-3
GH-8
NO3-10
Fe-0,05
PO4-0,25
co2- w nawozie i zestaw uruchamiany automatycznie przy wzroście PH
-
krystiankulesza
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Świnoujście
-
Mogę ci doradzić zakup na allegro samego żelaza czyli ''Chelat żelaza FORTE 8 % lub 13 % '' i rozpuścić go w/g kalkulatora--- http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php na pewno wyjdzie ci to taniej i skuteczniej
-
darek27091970
●
- Miasto: Słupsk
Wrzuć fotkę. Albo masz taki busz, który pochłania takie ilości żelaza albo z testami coś nie tak...
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Powiedz jeszcze co masz w filtrze - jakie wkłady? Węgiel aktywny?
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: middle of nowhere
i podłoże np biogrunt lubi na początku pochłaniać fe a w szczególności po4 (własne doświadczenia)
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
PO4 u mnie bazalt nawet wchłania  z PO4 tak już jest ale, że żelazo też tak może to nie słyszałem.
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
podłoże mam biogrunt ale już z dwa lata, filtr sump a wkłady to keramzyt, wata i biokulki no i w obiegu podłączona lampa UV ale włącza sie tylko na 1 godz w nocy. Jeśli chodzi obusz to widze większe jest sporo roślin ale żeby nazwać to buszem to raczej nie. Testy używam kropelkowe JBL. Poniżej foto akwa sory za jakość ale robiłem na szybcika.Ziele dwa dni temu przycinałem, średnio co dwa tygodnie tne z wiadro roślin
-
krystiankulesza
●
-
krystiankulesza napisał(a):Ziele dwa dni temu przycinałem, średnio co dwa tygodnie tne z wiadro roślin
I całe to Twoje żelazo co dwa tygodnie ląduje w wiadrze
LEJ PANIE WIĘCEJ ZŁOMU ! Także polecam czyste chelaty.
PS jak dla mnie palety w tym zbiorniku nie mają się gdzie za bardzo chować  zrób im więcej kryjówek i za pewnie będą lepiej się czuły ...
-
Brachus
●
- Ranga: Poznaje temat
Ale maja zajebiaszczą przestrzeń do pływania, jak się wystraszą to i tak pewno chop w krzaki  Bardziej mnie martwi wielkość akwa bo nie wygląda na ogromne a doliczyłem się 12 palet, małe ale one rosną jakoś duże.
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
Właśnie zakupiłem chelat Fe zobacze wyniki za dwa dni, co do palet mają się wyśmienicie a wnioskuję po tym że wszystkie małe jakie tam się znajdują to mój własny wylęg w ogólnym tereaz czekają na odpowiednię wielkość i do sklepu siup. Podstawowa obsada to 6 szt dużych palet, 4 kosiarki i 3 glonojadki na akwa 370l. Pozatym akwa jest moim małym eksperymentem od 2 lat. Wcześniej nie miałem pojęcia o hodowli roślin tylko palety mnie interesowały no i bardziej je leczyłem niż hodowałem. W końcu doszłem do wniosku że nie tędy droga- jak dam se rade z roślinami to hodowla palet to pikuś no i są efekty. Teraz latem planuję całkowitą reorganizację akwa i zbudować mały obrazek podwodny z roslin. (nawiasem mówiąc dzięki paletom a raczej ich dzieciom 
-
krystiankulesza
●
-
Powiązane tematy
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Pomóżcie, bo nie kumam :x
Coś na potęgę wyciąga mi żelazo ze zbiornika. Rano przed zapaleniem światła podaję 10ml Seachem Flourish Iron co daje ok. 0,6mg/l Fe. Po 12 godzinach test pokazuje 0!!!??? ...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+.
Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...
Ostatnio rozmawiałem z akwarystą, który ma zbiorniki głównie na ro ale również na kranówce. Glony pojawiają się u niego jedynie w akwariach na kranówce. Mimo, że akwaria na wodzie RO są prowadzone bez...
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
Sytuacja wygląda tak: akwarium prawie trzyletnie gęsto obsadzone roślinami na podłożu aktywnym Prodibio, nawożone nawozami Aqua Art (Macro Red i Green na zmianę oraz K+). Woda RO mineralizowana HydroM...
|
|