Dawkowanie potasu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dawkowanie potasu

Liczba wyświetleń: 1324·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

17 gru 2011, 00:52 Dawkowanie potasu  (#1)  

Mam pytanie jak dawkować potas z Easy Life do akwa 50 (40 netto) litrów.
Na opakowaniu pisze, że 10ml na 100 litrów wody w akwarium podnosi zawartość potasu o 4ppm.
Więcej na http://zwas.pl

Kemeiz
Ranga: Początkujący

jedrek1911 Kraków

17 gru 2011, 01:17   (#2)  

Pytanie jak chcesz prowadzić zbiornik, ile masz światła, jakie rośliny? Jak planujesz nawozić pozostałe makro i mikro?

pozdr
jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

17 gru 2011, 10:06   (#3)  

Zbiornik próbuje prowadzić metoda HT. Światła mam 2x24 W (czyli prawie 1W/l). Rośliny to: Hemianthus callitrichoides Cuba
Hemianthus micranthemoides
Eleocharis parvula
Hygrophila siamensis
Bacopa monnieri
Anubias barteri nana
Hygrophila polysperma
Rotala walichii
Rotala rotundifolia
Obecnie nawożę ADA Step 3, Easy Carbo i Potas z Easy Life po 2 ml codziennie a CO2 z bimbrowni.
No ale nie wiem czy z tym nawożeniem do końca jest OK stąd proszę o radę.
Więcej na http://zwas.pl

Kemeiz
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220106_142101321.jpg

Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 23444
Witam . Zbiornik na podłożu master soil 50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10) Ph6.9-6.3 Gh/kh 8/1 No3 5 Po4 0.2 Ca/mg...
20211216_000516.jpg

Niedobór potasu

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 10042
Dzień dobry Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem. Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
Bez tytułu.png

Sole - dawkowanie.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5739
Witam! Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku? W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4551
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11387
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6412
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

AZOO Natue Gro Plant Premium dawkowanie, opinie

Przemo80 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1679
Witam Pytanie do stosujących AZOO NATURE GRO Plant Premium Jak dawkujecie,wg zaleceń producenta co 4-7dni, czy w dawkach dziennych podzielonych?? Jakie macie opinie na temat tego nawozu??

Mineralizator growsie - dawkowanie

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2574
Witam, czy może ktoś pomoc jak rozgryźć dawkowanie mineralizatora growsie? Mam akwarium 50L, i nie wiem ile go podać do tego akwarium, chciałbym uzyskać około ten stosunek 4:1 i gh koło 7, ale czy da...

VIMI Reminamin - Dawkowanie

ALEKS_D_RAVEN w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3944
Witam Mam pytanie do tych co używają Mineralizatora Vimi do swojej wody RO. Ile używacie gramów na ile litrów do podmian? Jakie otrzymujecie potem gH i Kh w wodzie do podmiany i/lub w akwarium po pod...

Nadmiar potasu i nawożenie

piotreku28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7962
Witam wszystkich. Jestem Piotrek To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) Dane mojego zbiornika: Akwarium 112L Oświetlenie: Aquael Leddy Tube Retro Profit 16W T5 Plant + Sunny 16W T5,Świec...

Statystyki

Ten temat przegląda 349 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570942
 •  Liczba wątków: 48797
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 348 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.