Mam poważny problem z moją lampą uv którą zakupiłem na allegro,wiem że jest to chińszczyzna ale niestety na nic lepszego mnie nie stać,otrzymałem ją wczoraj i niestety nie zwróciłem uwagi na średnice węża jaki do niej pasuje:( w moim filtrze jest jbl e901 jest wąż 12/16mm a na lampie jest wejście od 3/4 do 1 i 1/2 jak sobie poradzić z tym poważnym problemem? czy jest jakas redukcja lub coś w tym stylu jakis pomysł aby mi wąż z filtra pasował na lampę? Proszę was o pomoc link do schematu lampy.
Jedni piszą że mosiądz nie szkodzi a ja sądzę że szkodzi, padły wszystkie ślimaki wrażliwe na miedź wiec coś w tym jest (te ślimaki to nawet się ciesze bo miałem plagę, już wiem co jest na nie skuteczne ale krewetki też wrażliwe a teraz je mam)
Lampa już zamontowana na redukcjach z mosiądzu udało mi się to zmontować:) teraz pytanie jaki czas nią świecić? Lampa ma 18w teraz borykam się zielonym zakwitem,czy świecić 24h czy ma ona jakiś zły wpływ na flore bakteryjną?
akwagucio w Rośliny· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3918
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Sigi w Oświetlenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 13900
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Danecki w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3118
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Miłośnikzieleni w Nawożenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5613
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Jacek Pawłowski w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2046
Hej
W tym filmie prezentujemy zupełnie nową lampę Twinstar S serii 5. Twinstar w końcu wprowadził na rynek inteligentną lampę LED sterowaną aplikacją! ?si=zHqoT_U-z4-Z-73a
zygfryd1708 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 136
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Baczek28 w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2543
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
przemogasior w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2944
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Statystyki
Ten temat przegląda 769 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 769 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej