|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam! Zamierzam kupić sterylizator ponieważ nie mam już siły męczyć się z glonami w akwarium. Pomoże mi? link do akwarium w podpisie
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Kolego, sterylizator sprawy nie załatwi jest przydatny jako środek zapobiegawczy lub doraźny w przypadku zakwitu, ale jeśli nie dojdziesz co jest nie tak w akwarium to problem będzie i tak powracał.
Sprawa 1:
zidentyfikuj rodzaj glonów:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
Sprawa 2:
Sprawdź w powyższym przewodniku czy nie popełniasz jednego z najczęstszych błędów opisanych w nim
Sprawa 3:
Jaką masz wodę w kranie?
Sprawa 4:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
I przede wszystkim spokojnie
Żadnych drastycznych ruchów typu zaciemnienie akwarium czy zakup lampy UV.
Nie jesteś pierwszym i nie ostatnim, który ma problem z glonami, wierz mi że można je oglądać w wielu akwariach u znanych akwarystów. Sęk w tym aby utrzymywać je w ryzach.
Czy po lekturze przewodnika zauważyłeś w swoim akwarium, że coś robisz nie tak jak trzeba?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Czy ma może ktoś z Wrocławia do pożyczenia lampę UV. Walczyłem z zakwitem po włożeniu wkładu do filtra. Zmętnienie wody całkowicie nie znikło i zanim kupię lampę UV - chciałbym najpierw spróbować, czy to w ogóle działa.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
-
Arturr
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Robię wszystko ok. w mim przypadku to niedobór makro, NO3 na poziomie 20 ppm, dodałem makro i mam 50 ppm co skutkowało brązowym syfem na kamieniach. Brunatnice to nie są bo powstają w słabym oświetleniu a ja mam 0.9 W/L, zrobiłem podmianę, poprawy nie ma, EC mi pomoże? zdjęcia dodałem w linku w podpisie. To moje glony Oedogonium - delikatne krótkie nitki, powodem może być niedobór CO2 rano, bo elektrozawór leci razem ze światłem
-

OjGeN
●
A nie możesz ustawić tak że Co2 dwie godzinki przed światłem się włączy i np 1-2 godziny przed wyłączeniem światła się wyłączy ? te całe EC to przereklamowane jest trochę , ale możesz spróbować .
-

lilianna
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań / Rio
Już nad tym myślałem ale muszę kupić 2 programator czasowy. Świecę teraz 8h dziennie, akwarium ma ponad 3 tyg, może za dużo, albo wyciągnąć 1 świetlówkę?
-

OjGeN
●
Leję tylko potas, miejmy nadzieję że się z tego wyplącze. Jaki dyfuzor polecacie RA professional czy podwieszany mini?
-

OjGeN
●
Powiązane tematy
Mam taka zagwozdkę.
W filtrze zewnętrznym gdzie mam tylko mechaniczne wkłady (2gi biolog) powinno być więcej gąbek czy fliseliny? Na ten moment mam 3 gąbki o różnej gradacji i na końcu cienki plaster...
Szukam dobrego kubełka do akwarium 60L. Będzie to mój pierwszy kubełek, jestem grubo poschizowany opowieściami o kubełkach które wypompowują wodę z akwarium na podłogę. Będę wdzięczny za dementi.
Akw...
Witam koleżanki i kolegów:)
Kombinuje jak pozbyć się glonów z mojego krewetkarium i tak sobie wymyśliłem, że kupie filtr RO i zrobie akwarium na wodzie ro, do podmian też ro.
Moje pytanie jest następ...
|
|