Stopniowe obniżanie twardości - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Stopniowe obniżanie twardości

Liczba wyświetleń: 1082·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam wszystkich!
Jako, że mam dość niestabilne parametry wody kranowej i twardość węglanowa potrafi wahać się od 14 do 21 st. zdecydowałem się zakupić filtr RO. Docelowo będę starał się wymieniać wodę w akwarium na wodę kranową + RO w stosunku 1(Kran) / 2(RO). Pozwoli mi to uzyskać KH około 6st. Zmianę twardości w zbiorniku chciałbym wykonać w miarę stopniowo podmieniając niewielkie ilości wody codziennie aż do uzyskania oczekiwanych parametrów.

Pytanie do Was brzmi: jaki dobowy spadek twardości jest w miarę bezpieczny dla żyjątek i zieleniny?

Dziękuję i pozdrawiam!

wichura8
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kt65c453 Panki- Będzin

11 gru 2011, 12:03   (#2)  

podmieniaj 20 % wody wlewając wodę o parametrach docelowych. A wlewaj malutkim wężykiem żeby się woda powoli wlewała. I tak na koniec lej z 2 może 3 razy czyste ro.

kt65c453
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Panki- Będzin

11 gru 2011, 14:24   (#3)  

Przy założeniu, że mam Kh = 14 i sposobie który podajesz maksymalny spadek KH jest po pierwszej podmianie i wynosi 1,6 st.n.
Jest to rozsądny spadek czy można go jeszcze zwiększyć bez obawy, że mi obsadę wybije?

wichura8
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_3230.jpeg

Wzrost twardości wody GH

tomasz bracki w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5193
Witam , Mam akwarium o pojemności 160 l, w którym podłoże składa się z Jiban Soil i piasku kwarcowego. W dekoracji użyłem korzenia Red Moor, kamieni Dragon Stone oraz 4 małych bryłek lawy. Napotkałe...
YouTube

O twardości wody w akwarium - tego nie wiedziałeś

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2352
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji. Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody. Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka: https://wod...

Obniżanie Gh wody za pomocą Azoo

rytcher w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9687
Witam! Czy ktoś miał styczność z tym preparatem?? http://allegro.pl/azoo-water-softener-zmiekcza-wode-na-300l-i2606518039.html Czy rzeczywiście obniża twardość wody?? I o ile?...

Planta Gainer PRO Hydro Mineral - regulacja twardości

apper w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6150
Mam akwarium z dużą ilością roślin i rybami, które preferują wodę średniej twardości. Akwa 375L. Niestety w kranie mam wodę bardzo twardą. Chciałbym przejść na 100% RO i sam doprowadzić ją do pożądany...

Skuteczne obniżanie pH...

Gość w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 39583
Znacie sposoby na skuteczne obniżanie ph w akwarium oprócz szyszek olchowych, co2 i torfu???

Wzrost twardości

SingleUnitBox w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3169
Witam. Mam pytanie do chemików/ekspertów od wody. Coś podnosi w moim akwarium twardości - gh/kh. Mam ziemię ogrodową przysypaną żwirkiem kwarcowym. (zero dekoracji, tylko rośliny) Może to ten żwirek? ...

Różnice w twardości wody kran, akwarium

FullObcyk w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2950
Dziś zrobiłem testy twardości wody za pomocą kropelek JBL. W akwarium GH i KH po 11. Kranowit GH 5 KH 3. Na stronie wodociągów twardość całkowita 83 mg/l CaCO3 co w przeliczeniu na skale niemiecką daj...

Obniżenie twardości wody KH

frondi w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8990
Mam pytanie czy jest możliwość obniżyć KH tylko wodą RO?

Sposób na obniżenie twardości wody

Euzebio30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2390
Witajcie, tak jak w temacie, dobry i niedrogi sposób na obniżenie twardości w wodzie?

Obniżanie PH bez zmiany KH i GH.

perszeron w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1595
Jak bezpiecznie i na stałe obnizyć PH wody poniżej 7, nie zmieniając jednocześnie zbytnio wartości KH i GH? Aktualnie moje akwarium przedstawia takie parametry: KH- 7 GH- 11 Ph- 8,2 Chciałbym ...

Statystyki

Ten temat przegląda 285 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 285 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.