Kiedy przyciąć? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kiedy przyciąć?

Liczba wyświetleń: 868·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Erect_Moss Żary

06 gru 2011, 17:20 Kiedy przyciąć?  (#1)  

Witam was. Kiedy przycinać pogostemon stella eustralis? Moje rośliny dorosły do około 50cm tylko niektóre bo reszta około 30-45cm, nie wiedziałem kiedy je przycinać to obciełem teraz kilkanaście pędów około 15-20cm nad podłożem a odcięte wsadziłem obok. Dobrze je obciełem czy trzeba ścinać je nisko i jak nie są duże? Ciąć je gdy ile maja około cm wysokości i na jakiej wysokości? Poradźcie jak jest najlepiej.

Pozdrawiam

Erect_Moss
Ranga: Początkujący

Miasto: Żary

wmmisiek666 Londek.UK

06 gru 2011, 17:23   (#2)  

musisz ciac zeby ci sie podobalo wedlug gustu, pamietac musisz tylko zeby pozostawic stozek wzrostu.

wmmisiek666
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Londek.UK

Erect_Moss Żary

06 gru 2011, 17:27   (#3)  

liczmy że liście to piętra miedzy liściem jednym a drugim wyżej jest kilka cm, to mam ja ciąć przy liściu czy w połowie łodygi?

Erect_Moss
Ranga: Początkujący

Miasto: Żary

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cezar d kołobrzeg

06 gru 2011, 17:31   (#4)  

zaraz nad liściem :lol:

cezar d
Ranga: Znający temat

Miasto: kołobrzeg

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_1903(1).jpg

Jak i kiedy rozpocząć nawożenie?

Bruner w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6475
Po długiej przerwie wróciłem do akwarystyki, pierwsza próba z HT zakończyła się inwazją glonów (spowodowaną głównie nieumiejętnym nawożeniem i ciągłym grzebaniem w dnie), padnięciem części roślin i w ...
IMG_20220127_114710.jpg

Lobelia cardinalis - przyciąć czy posadzić na nowo ?

Badman w Rośliny · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6422
Akwarium zalane i zasadzone w grudniu 2021 czyli ma lekko ponad miesiąc. By nie mieć plag egipskich początkowe prawie bez nawozów, co poskutkowało wypuszczeniem korzeni w wodzie przez rośliny oraz okr...

Kiedy dolewacie "uzdatniacze" do wody

trabant w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8730
Zastanawiam się kiedy dolewać "uzdatniacz" do podmienianej wody. Mam tu na myśli środek do usuwania chloru np.: Aquasafe, Aquaguard itp. - czy do świeżo wlanej wody kranowej do wiadra i zost...

Kiedy pdomienić wodę ?

Badman w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4427
Dziś wg. instrukcji wlałem ostatni raz FEMANGA Wurzel Aktiv (na ślimaki), bo to 10 dzień. Po jakim czasie wymienić 30% wody ?

Limnophila sessiliflora jak przyciąć

artur1792 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2854
Dzień dobry Posiadam roślinę Limnophila sessiliflora. Sadzonka z innego akwarium. Na początku po wsadzeniu nie chciała w ogóle rosnąć, stała cały czas w miejscu. Była to część z nr 4 na zdjęciu, gdzi...

Start 40x40x40. 5 dzień. Kiedy nawozić?

kszmz w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2311
Witam. Bez glonów. Bez nawozów. Czy waszym zdaniem już czas zwłaszcza że, rotala green, staurogyne repens, ammania bonsai oraz ludwigia mini red puszczają mnustwo korzeni bocznych od łodygi w kierunku...

Start 40x40x40. 5 dzień. Kiedy nawozić?

kszmz w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2398
Witam. Bez glonów. Bez nawozów. Czy waszym zdaniem już czas zwłaszcza że, rotala green, staurogyne repens, ammania bonsai oraz ludwigia mini red puszczają mnustwo korzeni bocznych od łodygi w kierunku...

Kiedy zacząć nawozic

hokage_3th w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2484
Witam otóż zrobiłem restart baniak. 180litrow. Podloze zwirek rzeczny 1-3mm plus kulki GT. Co2 nawoze cała dobę. Światło narazie około 5h plus godzinna symulacji switu i zmierzchu. Dwie belki power le...

Healthosan Tropical kiedy wlać?

gierek w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4198
Hej Kiedy wlewa się healthosan na przeciw pleśnieniu ikry do akwarium tarliskowego? Przed wpuszczeniem ryb do tego akwarium czy już gdy zauważę ikrę? Pozdrawiam.

Przycinka - jak przyciąć moje rośliny?

kacperw22 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2210
Witam Czeka mnie przycinka roslin i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Pomoze ktos co i jak mozna zrobic ? Akwarium od zalozenie ma 6 tygodni na podlozu Tropica. Co2 z butli. Dodam ze nad ludwigi...

Statystyki

Ten temat przegląda 325 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.