|
|
Plaga nitek po ropoczeciu EI
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Akwarium 126l, dosc mocno zarosniete
Oswietlenie 56W ( T8 i T5) przez 11h
Filtracja JBL e900
CO2 z butli (poziom CO2 20-30ppm wg testu permanentnego JBL)
Podloze: JBL Manado
Tydzien temu rozpoczalem nawozenie metoda EI. Zdecydowalem sie sprobowac, poniewaz na roslinach pojawila sie pewna ilosc dlugich zielonych nitek, ktorych w zaden sposob nie udalo mi sie pozbyc kombinujac z nawozeniem. Pierwszy raz pojawily sie kilka miesiecy temu. Kiedy przed wyjazdem na 2 tygodniowy urlop wlalem wieksza ilosc nawozow do akwarium, po powrocie zastalem akwarium w ktorym gestych plech nitek bylo wiecej niz roslin.
Wtedy, tyle ile mi sie udalo wydobylem garsciami i zastosowalem sie do rad znalezionych na innym forum, aby wstrzymac sie z nawozeniem PO4 i mikro. Do tego dolozylem duza podmiane wody co drugi dzien i 3 krotne przedawkowanie EC. Po kilku dniach po nitkach nie bylo sladu.
Kiedy pojawily sie znowu bezskutecznie probowalem tego samego sposobu i nic.
Postanowilem, ze sprobuje EI. Zrobilem wymiane wody okolo 80%. Zmierzylem parametry testami kropelkowymi JBL po podmianie (przed dodaniem nawozow):
N03 - 5ppm
PO4 - niewykrywalne
Podalem nawozy rozbijajac makro na 3 dawki co drugi dzien i mikro na 2 dawki na przemian w ilosci tygodniowej:
NO3 - 10ppm (z KNO3)
PO4 - 1,5ppm (z KH2PO4)
mikro - 15ml Profito
Po tygodniu zauwazalny spory przyrost roslin (zwlaszcza rotali green i micrantemum umbrosum) ale przede wszystkim dlugich zielonych nitek, ktore zaczely tworzyc dlugie splatane plechy oraz zielnonego pylu na przedniej szybie.
Parametry zmierzone przed podmiana wody:
NO3 - 5ppm
PO4 - 1,2ppm
Mialem nadzieje, ze po wystartowaniu z EI glony beda ustepowac, a nie pojawi sie ich plaga.
Co powinienem robic? Czy popelnilem gdzies blad?
-
Tata_Franka
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław PL, Ilfracombe UK
Przy EI najwazniejsze jest CO2. W jaki sposob je rozprowadzasz po akwarium??I z Profito zjedz narazie do10ml/tydz. Najlepsze by bylo micro intermagu bo bys wiedzial ile czego lejesz.
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Przy EI wszystko jest najważniejsze. Niczego nie może zabraknąć inaczej to nie będzie już EI.
-

Bula
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
czosnek20053 napisał(a):Przy EI najwazniejsze jest CO2. W jaki sposob je rozprowadzasz po akwarium??I z Profito zjedz narazie do10ml/tydz. Najlepsze by bylo micro intermagu bo bys wiedzial ile czego lejesz.
CO2 podaje przez szklany dyfuzor. Wylot z filtra mam okolo 5 metrow pod powierzchnia wody co powoduje cyrkulacje.
Sklad Profito jest znany. Nastepnym razem kupie intermag.
-
Tata_Franka
●
Napisz mi dokladnie jak rozrobiles sole??
-

czosnek20053
●
No wiesz, szklany dyfuzor szklanemu dyfuzorowi nie jest równy  wszystko zalezy od marki, okresu czasu przez jaki go uzywasz i szczescia bo często trafiają się buble. W telegraficznym skrócie jesli z tego dyfuzora leci mgiełka gazu to ok ale jesli bombelki to już nie jest dobrze. Zrób sobie albo kup test stały CO2, będziesz miał pewność że gazu jest odpowiednia ilość.
A intermag niby dobry ale trafiały mi się już lepsze nawozy mikroelementowe, ten twój jest dobry więc na siłę nie musisz zmieniać, ale bierz pod uwagę to że w składzie ma też magnez.
-
Pethro
●
Pethro napisał(a):No wiesz, szklany dyfuzor szklanemu dyfuzorowi nie jest równy  wszystko zalezy od marki, okresu czasu przez jaki go uzywasz i szczescia bo często trafiają się buble. W telegraficznym skrócie jesli z tego dyfuzora leci mgiełka gazu to ok ale jesli bombelki to już nie jest dobrze. Zrób sobie albo kup test stały CO2, będziesz miał pewność że gazu jest odpowiednia ilość. A intermag niby dobry ale trafiały mi się już lepsze nawozy mikroelementowe, ten twój jest dobry więc na siłę nie musisz zmieniać, ale bierz pod uwagę to że w składzie ma też magnez.
W pierwszym poscie pisalem, ze mam staly test CO2. Poza tym jak daje wiecej CO2 niz obecnie to ryby cierpia.
Pytaniem jest czy powinienem cos zmieniac w nawozeniu czy trzymac sie konsekwentnie wspomnianych dawek.
-
Tata_Franka
●
Nic nie napisales o potasie a jak podajesz tylko tyle co go jest w KNO3 to jest go za malo. Napisz ile czego rozrobiles w jakiej ilosci wody??
Parametry kranowki znasz?? Bo to dosc istotne.
-

czosnek20053
●
czosnek20053 napisał(a):Nic nie napisales o potasie a jak podajesz tylko tyle co go jest w KNO3 to jest go za malo. Napisz ile czego rozrobiles w jakiej ilosci wody?? Parametry kranowki znasz?? Bo to dosc istotne.
Potas wczesniej lalem, ale ostatniego tygodnia nie wlalem bo wyczytalem w artykule o EI, ze jak sie podaje KNO3 i KH2PO4 to osobno podawanie potasu jest zbedne.
Nawozy zrobilem rozpuszczajac sole w wodzie destylowanej w ilosciach:
100g KNO3 na 1l wody destylowanej
50g KH2PO4 na 1l wody destylowanej
Tygodniowo zaczalem podawac 18ml roztoworu KNO3 (3x6ml), 6ml KHPO4 (3x2ml).
Parametry kranowy:
-
Tata_Franka
●
I tu jest coś co podlega niestety dyskusji na forum... dość często. Ja bym mimo wszystko jeszcze dołożył tego potasu, u mnie zadziałało, a poza tym w EI tak już jest, że GŁÓWNYM winowajcą większości problemów jest brak CO2, nie tyle na teście co konkretnie między roślinami, ich gałązkami, łodygami, co się nazywa brakiem dobrej cyrkulacji. Otóż oprócz dużej ilości podawanego gazu, trzeba sprawdzić jaka jest dystrybucja tego gazu pomiędzy roślinami, szczególnie w gęstym roślinniaku; co jest często pomijane i ignorowane, a ryby ani test tu nie jest wykładnikiem, w różnych częściach akwa może być bardzo odmienne stężenia CO2, o tym pisał po swoich doświadczeniach z pomiarami, Barr. Duże ilości nawozów wymagają luksusowego dostępu i dystrybucji CO2 po całym akwa. Niewielkie zaniedbania już sieją zniszczenia. Dokładnie tak.
Ostatnio edytowano 03 gru 2011, 21:52 przez Godween, łącznie edytowano 1 raz
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Obstawiam braki potasu albo tak jak kolega juz napisal zla cyrkulacje wody a co za tym idzie co2. Ja też jade na EI i jak narazie moge tylko chwalic ta metode. Do rozprowadzania co2 mam dyfuzor ze spiekiem ustawiony pod mala glowica z filtra wewnetrznego babelki lataja po calym akwarium. JAk masz jakis maly filterek w domu to sprobuj tak zrobic zostaw ma 2 tyg. i zobaczysz czy jest lepiej.
-

czosnek20053
●
Miałem ten sam problem co kolega, i żadna manipulacja nawożeniem tutaj nie pomoże, bo to nie w tym rzecz, nitki raz zawleczone do zbiornika same nie wyjdą bez względu na nawożenie, dokładanie czegokolwiek będzie niestety powodowało jeszcze większe problemy. U mnie po wielu miesiącach walki, pomogło dopiero użycie miekkiej wody a co za tym idzie zjechanie z pH do 6-6,2.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Dodam jesZcze, że w zbiorniku jest gęsty dywan eleocharisa gdzie wiecznie miałem masę tej zielonej waty, po cięciu eleocharisa zawsze musiałęm wybierać tą watę, teraz obcięte igiełki są tak czyste, że chwaszczą między palcami.
-

maslo_82
●
Z tego co zauwazylem to najwiecej nitek jest w miejscach gdzie cyrkulacja jest najsilniejsza wiec to raczej nie wina CO2.
-
Tata_Franka
●
Tata_Franka napisał(a):...Tydzien temu rozpoczalem nawozenie metoda EI...
Proponuję poczekać na efekty jeszcze jakieś 3-4 tygodnie.
Niemożna dopatrywać się efektów po tygodniu od zmiany nawożenia w akwarium.
Lej nawozy tak jak lejesz, rób podmiany i uzbrój się w cierpliwość - nie pchaj łap do baniaka, chyba, że będziesz robił przycinkę.
-

mardow
●
- Miasto: Bartoszyce
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przegladajac rozne watki doszedlem do wniosku, ze nitki ktore sie u mnie rozpanoszyly to najprawdopodobniej Spirogyra. Podobno to swinstwo lubi takie same warunki jak rosliny.
To by nawet pasowalo, rosliny dostaly wiecej papu to i ten glon tez.
Mozliwe, ze to cholerstwo samo odejdzie w mrok czy trzeba to wytruc jakas chemia?
-
Tata_Franka
●
spirogyra jest łątwa do rozpoznania, jak się ją wyciągnie z wody to jest ewidentnie śliska i jaśniejsza od innych nitek. W tej chwili staram się wytłuc spirogyrę niskim pH, jak nie pójdzie to pozostaje Tropical Algin Pond.
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):spirogyra jest łątwa do rozpoznania, jak się ją wyciągnie z wody to jest ewidentnie śliska i jaśniejsza od innych nitek. W tej chwili staram się wytłuc spirogyrę niskim pH, jak nie pójdzie to pozostaje Tropical Algin Pond.
Te moje sa zdecydowanie sliskie i jasnozielone. Aqua Art Carbo w dawce 25ml na 100l chyba je lekko rozpuszcza bo oberwane kawalki plywaja w toni.
-
Tata_Franka
●
Na pewno działa na nie Tropical Algin Pond, tylko dawki trzeba dać codzinnie zamiast jednorazowo.
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):Na pewno działa na nie Tropical Algin Pond, tylko dawki trzeba dać codzinnie zamiast jednorazowo.
Poczekam pare dni. Jak znowu nastapi wybuch tego swinstwa to jade po ten specyfik.
Tylko czy po takiej kuracji nitki nie wracaja znowu po jakims czasie?
-
Tata_Franka
●
Powiązane tematy
Obecnie nawożę serią PG Classic + Macro + ~15ml K2SO4 / dzień + raz na jakiś czas 2ml chelatu Fe 8% rozpuszczonego w 1/2L (raz na jakiś czas, bo prawdopodobnie w mieszance nawozów brakuje Fe, a nie ma...
witam wszystkich użytkowników !!!
w końcu udało mi sie opanować plagę glonów (dzieki wam wszystkim). warunki w akwa ustabilizowaly sie, wszystko było ok. pomyślałem: "nareszcie wszystko sie udaje ...
|
|