Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam! Męczy mnie taki problem, na niektórych stronach przy pytaniu "Ile wat na litr wody" można się natknąć min. na taką wypowiedź: W zbiornikach poniżej 100 litrów polecane jest stosowanie 1-2 W na 1 litr wody.
Czy to nie za dużo? Wg. mnie waty mają mało do gadania, przykład: żarówka energooszczędna zastępująca np. 60 wat ciągnie tylko 6 a światło jest takie samo. Czy wie ktoś jakie światło mam zastosować w moim 66l akwarium? Teraz mam 2x15 Watt Philips Aquarele i Sylvania Gro lux. Czy to odpowiednie światło dla Rotali Green, Limnophilia sessiliflora ? Z góry dziękuje za odpowiedzi.[/quote]
-
smolkens
●
- Ranga: Początkujący
masz 0.45 W na litr mozesz dołozyc 15W a masz Co2 ?
-
ipe2
●
- Miasto: Ireland
Smolkens, masz może link do tej strony, gdzie radzą od 1 do 2W?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chodzi o to że łatwiej jest przeliczyć Waty na litr niż lumery na litr. A w akwariach powszechnie stosuje się świetlówki T5 lub T8 albo HQI które są można powiedzieć policzone i dlatego mówimy Waty na litr
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Utarło się że przy 0.6W/L można zacząć przygodę z bardziej wymagającymi roślinami. Mówimy tutaj o watach w świetlówkach w tym min. świetlówkach kompaktowych czyli jak to nazwałeś "żarówkach energooszczędnych" a nie o watach w zwykłych żarówkach czy halogenach, bo z nich uzyskujemy mniejszą ilość światła przy tych samych mocach. Lumeny też nie są super wskaźnikiem bo określają ilość światła widzianego przez człowieka a nie przydatnego dla roślin. Reasumując wat watowi nie równy jeśli mówimy o roślinach. To ile światła potrzebujesz zależy od roślin jakie posiadasz, nawożenia w tym dwutlenkiem węgla, wymiarów zbiornika. Światło to skomplikowana sprawa jeśli zaczniemy drążyć, ale nikt nie mówił że akwarystyka roślinna jest łatwa.
Przydatne linki:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... inami.html
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
i inne w dziale "Artykuły i porady"
To powinno Ci troszkę rozjaśnić sprawę oświetlenia 
Pozdrawiam Daniel Stożek
-

Daniek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowy Targ
http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/oswietlenie-w-akwarium-roslinnym-id268.html
No cóż... jest to po prostu bełkot
Jeśli masz 0,5W/l przy świetlówkach T5HO z odbłyśnikami i jakaś roślina nie chce Ci rosnąć... to popraw CO2, nawożenie lub obieg wody, bo przyczyną niepowodzeń nie jest brak światła.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/oswietlenie-w-akwarium-roslinnym-id268.html
No cóż... jest to po prostu bełkot 
W sumie superakwarium.pl to nie ma się co dziwić 
Pozdrawiam Daniel Stożek
-

Daniek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowy Targ
Pomyślę nad Co2. Myślałem nad bimbrownią ale nie za bardzo wiem jak ją kontrolować. Czy ten nawóz co wysłałem wcześniej się opłaca?
-
smolkens
●
Powiązane tematy
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z prawidlowym doborem oświetlenia . Otóż posiadam mały zbiorniczek 40x25x25 (25 litrów ) i dwie lampki ledowe Aquael Leddy Smart 6w. Podobno prawidłowa ilość lumen...
"Prawo odwrotności kwadratu odległości:
Natężenie oświetlenia jest proporcjonalne do światłości w kierunku danego punktu i odwrotnie proporcjonalne do kwadratu odległości tego punktu od źródła światł...
|
|