Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Planuje restart w swoim zbiorniku w formie iwagumi oparty na JBL Manado które juz jest obecnie w zbiorniku oraz planuje zakup roslin in vitro z RA. Chciałbym poznać opinie forumowiczów na temat tego produktu, czy sa jakies znaczace roznice w stanie sadzonek in vitro i normalnych, czy sie to oplaca (bo po opisach w sklepie jest ich o wiele wiecej), w jaki sposób je przechowywac w momencie gdy dotrą a wrzucenie do zbiornika jest roznica kilku dni. Proszę nie zrozumcie mnie zle ale nie mialem nigdy do czynienia z tym probuktem i chcialbym wiecej sie dowiedziec niz jest to opisane w sklepie. dzieki z góry
-
jah
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tarnobrzeg
Wedlug mnie rosliny invitro nadaja sie tylko przy bardzo gestym obsadzeniu poniewaz jest to mala masa roslinna i na starcie mozna sie nabawic glonow. Dlatego polecam invitro na trawnik a reszta z koszykow. Trawnik np z eloharisa w wersji invitro jest niewiele mniejszy od standardu w koszyku
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
zastanawiam sie wlasnie nad trawnikiem z Glosi ewentualnie z Henka.martwi mnie troche masa roslinna bo chyba bym musial nakupic po 3 zestawy in vitro a planowana obsada roslin to rotala nanje., ludwiga ar., limnophilia sessi., heteranthera loster., hemianthus micra. ewentualnie glossostigma
Ostatnio edytowano 27 lis 2011, 22:29 przez jah, łącznie edytowano 1 raz
-
jah
●
- Miasto: Tarnobrzeg
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W moim akwarium 54l 60x30x30 na praktycznie 1 i 2 plan poszedl eloharis 2 duze kubki i bylo troche malo gdybym kupil 3 byloby gesciej przez co zamierzony efekt byl by szybszy
-

OjGeN
●
Ją sie podepne bo nie chce zakładać nowego tematu.Czy jezeli kupimy rośliny in-vitro a sadzimy je po kilku dniach to należy przetrzymywać je w otwartych pudełkach czy w zamkniętych tak jak sie kupuje je w sklepie.
-

sebascgd
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Konieczne zamkniętych, po otwarciu (nawet krótkim) szybko pleśnieją.
-
Anonim 1811
●
Do mnie niestety przesyłka z RA z małym Heniem doszła z otwartym pudełeczkiem i połowa sadzonem poszła w kosz.Wydaje mi się, że panowie z RA za mocno ścisnęli folią pudełka po bokach i wieczko się otwarło.
-
kuba1025
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja mam cały trawnik mieszany z glosi i małego heńka w 102l. Zamawiałem z RA te kubki a duży heniek z koszyków i jestem zadowolony. Z tego co pamiętam nawet niektóre mchy zamówione były w żelu (ale nie wszystkie). Polecam, bo naprawdę fajnie się je sadzi a potem ładnie rosną 
-
Anonim 19452
●
A jak długo (maksymalnie) można przechowywać te roślinki w kubkach w żelu?
-

sebascgd
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jeśli utrzymasz sterylność (nie otworzysz pudełka) i zapewnisz odpowiednie oświetlenie, to możesz je tak przechowywać tygodniami.
-
Konto17413
●
z tydzień maksimum. Już lepiej opłukać ze z żelu i wrzucić do wody dać trochę światła, na pewno nie zgniją 
-

OjGeN
●
Zawsze można zrobić suchy start 
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
OjGeN napisał(a):z tydzień maksimum. Już lepiej opłukać ze z żelu i wrzucić do wody dać trochę światła, na pewno nie zgniją 
Nieprawda, sam trzymałem rośliny z Vitroplantu w domu przez 3 tygodnie, oczywiście pod świetlówką. I nic złego się z nimi nie działo, a nawet urosły. Warunek - pudełko nie może zostać otwarte.
-
Konto17413
●
Cryptocoryna green stoi na oknie u mnie od sierpnia i nadal ma się dobrze, no po za tym że pudełko przerasta. Warunek pudełko musi być szczelne, nie otwarte. Roślinki też z Vitroplantu (10min drogi mam do laboratorium  )
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
A ja jestem innego zdania jesli chodzi o masę roślinną i uważam, że w wielu przypadkach (praktycznie w większości) kubek, droższy bo droższy, jest ''masowo'' większy niż nawet trzy koszyki tej samej rośliny. W kubku często sadzonek są dziesiątki jak nie setki i jak je porównać i niby zgnieść w myślach to ta sama roślina jest i tak masowo większa niż dwa czy trzy koszyki. Do tego z koszyków z roślinami mamy kilka sadzonek i pewnie, że można taką ''pociachać'' i porobić mniejsze sadzonki ale te będą słabiej się przyjmowały niż kilkadziesiąt malutkich kubkowych, które fenomenalnie się przyjmują i rosną jak na drożdżach - przynajmniej na EI
Warto dodać, że w łatwy sposób można osiągnąć efekty: ''kula'', ''las'' itp.
Ja już zawsze będę kupował in-vitro - jak tylko dana roślina będzie dostępna.
-

AdamW
●
- Miasto: Gdynia
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Vitroplant ma twarde, szczelne pudełka, mała szansa że podczas wysyłki ulegną otwarciu. Dlatego też wolę brać od nich. Pudełka Masty niestety podczas transportu potrafią się otworzyć.
-
Konto17413
●
Chyba, że wrzucisz coś przejściowo, do pochłaniania nadmiaru substancji odżywczych. Ja zwykle stosuję moczarkę kanadyjską, ew. heterantherę zosterifolię, w moim przypadku taka taktyka się sprawdza., ,,Pochłaniacze" trzymają glony w ryzach a roślinki z in vitro mogą sobie spokojnie urosnąć. Jak szybko rosnące spełnią swoje zadanie to wędrują do innego zbiornika  .
-

Scob
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Witam! a jak jest z oświetleniem przy zakładaniu nowego zbiornika z samymi roślinami in vitro? Czy świecić od razu maksymalnie np.11h - 12h czy zacząć od 2h i zwiekszać czas świecenia codziennie po tej godzince? Też już zamówiłem rośliny in vitro.
-

Jacuśś
●
Dzięki panowie rozwialiście moje wątpliwości, których namnożyła mi sprzedawczyni w pewnym zoologicznym z dostępnymi tylko roślinkami w koszykach.
A mi się marzy takie Lego in-vitro jak w dziale Artykuły i porady.
-

Kojack
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Olsztyn
Witam,
czy w przypadku roślin in vitro Eleocharis Pravula, Eleocharis Acicularis czy innych "trawnikowatych" również należy je przyciąć po posadzeniu?
-
nefesz
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 21 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg
Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
|
|