Pierwotniaki czy same odpuszczą?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam! Od paru dni mam mały problem z lekko białą wodą tzn.jest lecituko biała,odrazu piszę że akwarium ma nie całe 2 tygodnie od początku podaję easy carbo 3ml dziennie oraz k2so4 od 3dni po 3ml,oczywiście co2 z butli a podłoże jakie posiadam to Jbl manado i aquabasis plus,wydaje mi się że to pierwotniaki czy to normalne w świeżym baniakiu? czy może to wina easy carbo? pytam gdyż jestem kelnerem jeśli chodzi o akwaria roślinne i wiem że początki są najgorsze,świtło palę 3*30w świetlówki Glo a filterek to jbl e901 czy ktoś mi pomoże?
-

bondzorno
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: skoczów
Mleko na początku często się zdarza. Czy przy starcie akwarium dodałeś bakterii lub wody ze starego akwa? Mleko przynajmniej u mnie powstawało po leczeniu rybek środkami wyniszczającymi bakterie w wodzie. Dodawałem potem po leczeniu bakterie np"baktozym" i woda klarowała się po kilku dniach.
Zazwyczaj wygląda to groźnie ale szybko ustępuje i nie jet groźne.
Powodzenia
-

Macvi
●
- Miasto: Opole
Ja ostatnio czekałem 3 tygodnie i nic. Załóż lampę UV dwa dni i kryształ.
Nie ucz, że kamyki są brzydkie, a patyki brudzą. Że różowe jest miłe, a brązowe ? mniej. Że powinienem lubić panią z kiosku. Że sosna jest ładna, a dąb ? odstrasza powyginanymi gałęziami. Że śliczne są bajeczki o misiach? Że powinienem bawić się klockami. Że piękne jest to, co się Tobie podoba.
-

Zydol
●
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Może i masz rację z tą lampą ale nigdy nie miałem problemów z pierwotniakami,lampy tez nigdy nie używałem zakupię ją ale jak do tygodnia max 2 nie odpuszczą same,ale czy to nie jest np.wina nawożenia?
-

bondzorno
●
nieee, wystarczy np coś brudnego włożyć do zbiornika, np rękę
Lampa zadziała na 100%
Nie ucz, że kamyki są brzydkie, a patyki brudzą. Że różowe jest miłe, a brązowe ? mniej. Że powinienem lubić panią z kiosku. Że sosna jest ładna, a dąb ? odstrasza powyginanymi gałęziami. Że śliczne są bajeczki o misiach? Że powinienem bawić się klockami. Że piękne jest to, co się Tobie podoba.
-

Zydol
●
- Miasto: Kraków
Nie dodawałem żadnych bakteri do filtra bo część wkładów była ze starego akwarium,wiem zcie czujni że się to zdaża ale mi dopiero pierwszy raz i wogóle mi sie to nie podoba:) z przodu jeszcze można patrzyć na akwa ale z boku masakra jakaś! mam nadzieję że do kilku dni sie poprawi,jak nie to badźcie czujni bo na pewno się odezwe! Dzięki wielkie za Pomoc Panowie Pozdrawiam!
-

bondzorno
●
Bactozym do filtra albo Nitrivec do wody... Przed tym duża podmiana. Czasem trzeba akwarium pomóc.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Powiedzcie mi jeszcze koledzy czy robić teraz jakąś podmianę czy czekać aż się zbiornik ustabilizuje? nie robiłem jeszcze zadnej podmiany zbiornik ma 2 tyg.czy wypłukac gąbki z filtra może? zobacze czy u nas można kupić szczepy bakteri,dzisiaj jet juz nieco lepiej ale szału nie ma!
-

bondzorno
●
Filtra bym nie płukał tylko dodał do niego bakterii.
-

lamprologus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tarnowskie Góry
ok dzięki zaraz będę szukał u nas bakteri które lepsze tatra czy sera? i jak się je podaje?
-

bondzorno
●
Wszystko jedno już jakie, ale daj te bakterie. Zrób najpierw dużą podmianę i tak raz na tydzień powtarzaj potem ok. 30%. Filtra nie dotykaj  tylko dołóż bakterii, możesz lekko je przedawkować.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
ok więc zrobie tak jak mówisz bo wkurza mnie to mleko,nigdy nie miałem tego problemu zawsze woda była kryształ a teraz mnie to przeraża! Ale co ja bym robił bez tego baniaka:) Mam nadzieję że to u nas kupię jak nie to zostaje allegro,dzięki za pomoc!
-

bondzorno
●
A czy ktoś z wasm może mi powiedzieć czy powinienem zrobic teraz jakąs podmiane wody? teraz akwarium ma 2tyg.i nie robiłem żadnej podmiany gdyż wszystko musi dojżeć czy nie tak? i czy przy mlecznej wodzie powinno się zmniejszyć czy zwiększyć oświetlenie?
-

bondzorno
●
Przy starcie mojego akwa też miałem mleczną wodę.
Nie podmieniałem wody, bo obawiałem się, że dostarczę pierwotniakom pożywki...
Dodawałem codziennie w małych ilości bakterii firmy Sera.
Świeciłem na maxa i nagle, z dnia nadzień woda zrobiła się kryształowa.
-

lamprologus
●
Czyli mówisz że światło też mogło zrobić swoje? martwie sie o rosliny bo w takiej wodzie mało co dociera do dna,na razie nie widzę żadnych objaw na nich ale zastanawiam się czy nie włączyć jeszcze 20w? czy to tylko pogorszy sytuację?
-

bondzorno
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pierwotniaki po czasie same odpuszczą.
Nie martw się, biała emulsyjna farba z wody się nie zrobi 
-

lamprologus
●
no to jeszcze raz dzięki za pomoc! Bądź czujny gdyż niebawem na pewno będę pisał jak postępy Pozdrawiam
-

bondzorno
●
Pytanie czy wybrać bakterie Sery (nitrivec) czy Tetra, dla zainteresowanych pojedynkiem obu preparatów zapraszam na stronę:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=42005
--
Tomek
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Witam
Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...
|