W skrócie: w akwarium pojawiła się plaga glonów głownie sinic i zielenic rożnego typu, które zniszczyły mi wszystkie mchy i doprowadziły do stanu "nieoglądalności" akwarium (choć ryby mają sie dobrze).
Testy na No3 (paskowy JBL i kropelkowy Zooleka) wykazały poziom ok. 60-80 ppm mimo stosowani wody RO w stosunku 1:1. Było to dziwne,a le testom wierzyłem i próbowałem zbijać NO3 obarczając jego wysoki poziom winą za zaglonienie.
Jakiś czas temu nabyłem kolejny test (kropelkowy JBL), który pokazał .... minimalną zawartośc No3 (ok. 2-5 ppm). No wtedy zdebiałem....
Mimo podmian wody, ograniczenia swiecenia, stosowania torfu itp. glony trzymają się dzielnie. Teraz głównie to zielenicowe kołderki na żwirku i kamieniach i liściach. Tragedia...
Nadal jednak nurtowało mnie pytanie: jaką mam wodę? Udało mi się uzyskać dostęp do laboratorium na biotechnologii UJ i tam za pomoca róznych urządzeń o trudnych nazwach zbadali mi wodę z akwarium i z filtra RO (woda po mineralizacji).
Dodam, że w miarę regularnie do akwarium podawałem nawóz Profito wg. zaleceń producenta. Nie dawkowałem Co2 ani żadnych innych środków, nawozów itp.
Oto wyniki (mg/l):
- NO3 1.48 mg/l (zaś woda RO <0.05 mg/l) - a jednak test kropelkowy JBLa miał rację...to wskażnik dla pytających jakie testy sa lepsze.
- NO2 0,002 MG/L (RO 0)
- PO4 0.06 (RO<0.05)
- K 46.555 (RO 0.544)
- Fe 1.921 (RO 0.000)
- Mg 7.693 (RO 0.235)
- Mn 0.008 (RO 0.000)
- Zn 0.150 (RO 0.003)
- Ph 6,7 (RO 6,3)
- Przewodnictwo elektryczne 0.414 (RO 0.036)
I teraz pytanie: Jakbyście radzili postępować? Lać nawóz NO3 - mam go w domu. Jak dużo?
Wszelkie komentarze mile widzine. Dzięki
Azotu powinieneś mieć 20-30 ppm, musiałbyś znaleść informacje o ile ppm podniesie ci dana dawka jakiegoś firmowego nawozu makro i tyle właśnie podawać (ale niech się wypowie ktoś bardziej obeznany czy dziennie czy na tydzień, bo ja nie mam pojecia). Z solami KNO3 jest prościej, bo kalkulatorów do ich podawania jest dużo.
I dzięki za przydatną informacje jaki test jest miarodajnym źródłem wiedzy
Poczytaj trochę o nawożeniu. Polecam wątek o EI. Pozwala zrozumieć zasady nawożenia.
U ciebie brak NO3 i PO4. Powinieneś trzymać NO3 5-10ppm, a PO4 0,5 - 1ppm, jeżeli nie masz CO2.
Miedziany napisał(a):Azotu powinieneś mieć 20-30 ppm, musiałbyś znaleść informacje o ile ppm podniesie ci dana dawka jakiegoś firmowego nawozu makro i tyle właśnie podawać (ale niech się wypowie ktoś bardziej obeznany czy dziennie czy na tydzień, bo ja nie mam pojecia). Z solami KNO3 jest prościej, bo kalkulatorów do ich podawania jest dużo.
I dzięki za przydatną informacje jaki test jest miarodajnym źródłem wiedzy
A ja uważam że 20-30 to za dużo 10-20 to wg. mnie ok. Ciekawe że nikt nie zwrócił uwagi na mega dużą zawartość żelaza??? prawie 2 mg/l to jest naprawdę dużo i o ile się nie mylę w tym zakresie żelazo jest już dość toksyczne.
steehead napisał(a): Ciekawe że nikt nie zwrócił uwagi na mega dużą zawartość żelaza??? prawie 2 mg/l to jest naprawdę dużo i o ile się nie mylę w tym zakresie żelazo jest już dość toksyczne.
Kolega helio podaje profito które wogóle nie jest wchłaniane przez rośliny z powodu braku azotu i fosforu. Nawet jeśli bedzie chciał limitować glony fosforem to i tak musi go podać ok 0,5 ppm
No właśnie, i to są użyteczne informacje. Wielkie dzięki.
1. OK - skupiam się na fosforze i azocie
2. Mnie tez okrutnie zdziwił ten poziom żelaza - kiedyś dawno trochę po podawałem (tak z 5 miesięcy temu przestałem) ze względu na żółkniecie i odpadania dolnych liści. W moich wcześniejszych zbiornikach to skutkowało. Ale przecież nawóz żelazowy dawno temu dawany by nie przetrwał wo wodzie do teraz?. Może PROFITO zawiera duza dawkę takiego elementu? Bo innych pomysłów nie mam. No chyba że kranówka, która mieszam z RO (czystym od Fe) jest aż tak mega zażelaziona. Moze kiedyś to sprawdzę, jak jeszcze ktoś w labie mi zrobi przysługę testu na profesjonalnym sprzęcie.
3. A co sadzicie o poziomie potasu i magnezu - to pewnie główne składniki PROFITO, wiec jest go dużo - tak myślę? Co z nimi teraz?
4. Myślę żeby następne 2-3 podmiany robić wodą mieszaną w proporcjach jakieś 4 (RO) do 1. I dawać nawóz azotowy (mam taki od EasyLife) i fosforowy (musze chyba kupić).
5. I potem zobaczyć jaka sytuacji na linii rośliny-glony, ograniczając (jeśli będzie OK) azot i fosfor i zwiększając delikatnie PROFITO.
Co tym sadzicie? Jakie nawozy N i PO4 byście polecili?
Proporcji RO-kran nie zmieniaj. Odstaw na 1 tydz profito. Podaj Azot i Fosfor. EC podawaj. Nawozy EasyLife mogą być. Musisz ustabilizować nawożenie. 1 tydzień na pozbycie się glonów to za mało.
andrzejkowac w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2726
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
akwagucio w Nawożenie· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6228
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28562
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
wiedzmin w Nawożenie· Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247938
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
gazownik w Nawożenie· Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38127
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
mateusz mateusz w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7991
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Ergoline w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1831
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Robcio12 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1588
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16089
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mateo525 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2695
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
Statystyki
Ten temat przegląda 236 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej