Słabo rozwijające się wierzchołki roślin łodygowych. Pomoc ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Słabo rozwijające się wierzchołki roślin łodygowych. Pomoc ?

Liczba wyświetleń: 1107·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
bulkazdk Słupsk
Witam serdecznie forumowiczów. zaznaczę, że zbiornik założony w 19.11.2011 to jest sobota.
Nawożenie
CO2 z butli ciśnieniowej.
Podaje Potas plus EC.
Oświetlenie póki co 2 x 24. Jak wszystko zacznie bujać włącze dodatkowo 24 W.
Pojemność akwarium 72 litry wg producenta.
Podłoże Aquasubstrate II plus żwirek rzeczny.

PH 6,5 (akwarium)
PH 7,5 (kran)

Teraz pytanie. Niestety jeśli roslina wypuszcza dodatkowe pędy to główny jakby marniał (karłowaciał ?). Gdzie szukać przyczyny ?

dziekuje za podpowiedzi,
pozdrawiam,
Jacek

bulkazdk
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Słupsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bulkazdk Słupsk

23 lis 2011, 12:58   (#2)  

Wapń - totalna deformacja nowych liści, skręcanie się, "spalone" stożki, bardzo powolny
wzrost. Niedobór wapnia niszczy roślinę nawet w kilka dni.

Znalazłem takie info. Czy według Was powinienem już podać MAKRO ?

bulkazdk

bulkazdk Słupsk

23 lis 2011, 13:05   (#3)  

Wapń (Ca)
Wapń zaliczany jest do makroelementów, stanowi on ok. 0,5% suchej masy roślin. Jest on aktywatorem licznych enzymów, wchodzi w skład ściany komórkowej, pełni też bardzo ważną rolę w regulacji wielu procesów komórkowych. Wapń należy do pierwiastków niemobilnych, objawy jego niedoboru ograniczają się jedynie do stożków wzrostu oraz najmłodszych liści. Przez rośliny pobierany jest w postaci jonów Ca(2+). W warunkach polskich ze względu na wysoką twardość wody wodociągowej niedobory wapnia są bardzo mało prawdopodobne. Mogą się one pojawić jedynie w przypadku stosowania dużych domieszek wody destylowanej lub z filtra RO gdy GH w zbiorniku jest mniejsze niż ok. 4 stopnie niemieckie.

Niedobór
Mało prawdopodobny, możliwy jedynie w bardzo miękkiej wodzie. Silne zahamowanie wzrostu (także korzeni), w cięższych przypadkach zamieranie stożków wzrostu. Chloroza (brzeżna, ogólna bądź w postaci plamek), deformacja oraz zmniejszenie rozmiaru młodych liści. Według innego źródła liście przybierają ciemnozielony kolor. Możliwa nekroza wierzchołków lub brzegów młodych liści, zamieranie i opadanie kwiatów.

Nadmiar
Nadmiar wapnia sam w sobie nie jest toksyczny, utrudnia jednak roślinom pobieranie wielu innych pierwiastków. Może powodować niedobór magnezu i boru, według innego źródła także fosforu, potasu, miedzi, żelaza i cynku. Stąd w bardzo twardej wodzie może zajść konieczność zwiększenia nawożenia, szczególnie mikroelementami.

Może powinienem odstawić Potas ?

bulkazdk

bulkazdk Słupsk

26 lis 2011, 10:35   (#4)  

poradzilem sobie z problemem :) podaje makro i ferro w dawakach zalecanych przez producenta. Rośliny ruszyły. Mimo że podaje dość dużo co2 to rośliny nie bąblują, nie wiem czy się cieszyc :) hehe pozdrawiam

bulkazdk

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1789
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4364
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3595
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1447430
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1529
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743559
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1970
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2491
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2353
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2267
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Statystyki

Ten temat przegląda 398 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: agro_szymek i 396 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.