glony jakie i jak je zwalczyc
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Prosze o pomoc w identyfikacji glonow oraz rade jak sie ich pozbyc.
Akwarium 42L
Oswietlenie 10godz : Aquael Moduł oświetleniowy ECOLIGHT 11W + Aquael Dup Plant 2 x 11W
woda 100% RO z dodatkiem Hydro Mineral Pro Planta Garnier
CO2 1b/sec + 1ml Easy Carbo
NO3 - 50
Ph 6.4
RH 7
Nawozenie : raz na tydzien ProFito Easy Life 1ml
Posloze : ADA Soil Amazonia
Dziekuje za pomoc
-
eellee
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jeśli chodzi o ten brązowy nalot, to krewety amano załatwią sprawę w jedną noc, tak z 7-10 szt. potrzeba. Te glony to okrzemki.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Najpierw musisz doprowadzić akwarium do normalnego stanu.
1. Sprawdź test na azot - zbadaj wodę z kranu i z RO i podaj nam wynik.
2. Czy stosujesz nawóz z dodatkiem azotu?
3. Czy stosujesz nawóz z dodatkiem fosforu?
4. Wklej zdjęcie całego akwarium, na zaprezentowanych niewiele widać.
5. Jeśli posiadasz w akwarium rośliny o czerwonej barwie liści, również wklej nam ich zdjęcie.
6. Rh to pomiar wilgotności..
7. Jak długo funkcjonuje akwarium? Amazonia była nowa czy używana?
8. Czy dawkujesz potas?
Generalnie po tym co wkleiłeś, akwarium zdaje się mieć zbyt jałową wodę, musimy stwierdzić dokładnie co jest nie tak, wklej zdjęcia.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
dziekuje za odpowiedz
Woda to 100% daje tylko RO ( kupiona w sklepie gdzie jest 3000 akwa)
podaje reszte dzisiejszego testu :
NO2- 0
GH - 16
Z tego co mi wiadomo w ProFito jego pelny sklad : Fe,K,Mg,Mn,B,Co,Li,Cu,I,Mo,Ni,Sn,F,Al,Zn
Nie potasu nie stosuje chociaz mam w domu Easy Life Kalium.
Czerwonych lisci brak.
Mam 6 red crystal, 15 neonow , bojownik , 1 amano reszta padla 2 tyg.temu . wysoki pozion NO2
Akwa zostalo zalozone 4.11 , z wody z innego akwarium 20L i z filtrem Eheim 2213 ktory chodzil na tym mniejszym jakis miesiac.Niestety z przyczyn technicznych do tego nowego akwarium byli dodani mieszkancy bez uprzedniego dojrzewania akwarium.Po 3/4 dniach poziom NO2 skoczyl co skonczylo sie smiercia 9 red crystal.
Amazonia byla nowa i Powder Sand.
Wiem , ze mi sie dostanie po uszach za start akwa...jako poczatkujaca w tej dziedzinie myslalam , ze ze stara woda i z starym filtrem moze obejsc sie bez dojrzewanai. Wydaje mi sie, ze za dlugo swiece swiatlo na poczatek.
-
eellee
●
-
eellee
●
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
|
|