(EI) Zaczynam mój system nawożenia
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Zaczynam nawozić akwarium 112L systemem EI.
(Akwarium po restarcie 28 sierpnia 2011) Oświetlenie w akwarium 3x20W, bimbrownia CO2, nawóz mikro INTERMAG, gęsto obsadzony zbiornik szybko rosnącymi roślinami.
Jak myślicie czy dawki MAKRO jakie obrałem dla mojego zbiornika będą dobre?
PO4: 0,8mg/l tygodniowo
K: 17mg/l tygodniowo
S: 37,25mg/l tygodniowo
Mg: 11mg/l tygodniowo
Za podpowiedzi z góry dziękuję, pozdrawiam.
-

josom
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Rybnik
a co z NO3? PO4 dawałbym ok 1,5ppm
-
Anonim 20600
●
z tym PO4 boję się trochę, bo mam w akwarium glony nitkowane.
Podawałem teraz tylko KNO3 5ml dziennie, ale stwierdziłem, że azotanów będzie pod dostatkiem, gdyż mam w akwarium kilka gupików i "szybko wydalające" zbrojniki 
-

josom
●
- Miasto: Rybnik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
josom napisał(a):z tym PO4 boję się trochę, bo mam w akwarium glony nitkowane. Podawałem teraz tylko KNO3 5ml dziennie, ale stwierdziłem, że azotanów będzie pod dostatkiem, gdyż mam w akwarium kilka gupików i "szybko wydalające" zbrojniki 
glony nitkowate czasem wynikają z niskiego fosforu. Ja EI nie stosuję choć nawożę jeden zbiornik solami i staram się lać ich dużo. Jeżeli ktoś ma Ci ocenić EI to potrzebny jest dokładny opis zbiornika światło, co2, obsada. Jeżeli do EI stosujesz sole a nie roztwory Easy life to wiesz ile saletry trzeba rozpuścić by wyszedł roztwór którego nie trzeba lać wiadrami- teraz pomyśl- czy Twoje gupiki i zbrojniki są w stanie tyle nasikać do wody by azot trzymać na 25ppm- mnie sie wydaje że nie. Pozdrawiam
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Nawożenie EI polega na dostarczaniu składników na takim poziomie by zapewnić im ich swobodne pobieranie. Limitowanie, któregokolwiek z nich spowoduje, że to już nie będzie EI. Stosuję EI od jakiegoś tygodnia i jak na razie nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków. W moim akwarium powoli zaczynały pojawiać się krasnorosty i nitki. Po wprowadzeniu zasad EI w nawożeniu, poprawy cyrkulacji wody, podwyższenia CO2 na maksa wzrost tych glonów ustał. W kolejnych tygodniach będę w stanie powiedzieć coś więcej ale początki są obiecujące. Sposób nawożenia jaki przyjąłem opisałem w tym wątku: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=41619&highlight=
-
Forrel
●
Powiązane tematy
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Czołem
wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
Cześć,
Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium:
27l - kostka 30cm
Oświetlenie led 5630 12W...
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0.
Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...
Witam co oznacza nawożenie solami CSM+B od nawożenia solami mikroelementami ?
Witam .
Pytanie czysto teoretyczne .
Czy macie jakieś określone pory nawożenia NPK na podłożu aktywnym.
Pytam się gdyż wychodzę z domu o 6 rano a światło odpala się o 10 tak więc nawozy podaje przed...
|
|