(EI) Zaczynam mój system nawożenia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

(EI) Zaczynam mój system nawożenia

Liczba wyświetleń: 1101·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
josom Rybnik
Witam,

Zaczynam nawozić akwarium 112L systemem EI.

(Akwarium po restarcie 28 sierpnia 2011) Oświetlenie w akwarium 3x20W, bimbrownia CO2, nawóz mikro INTERMAG, gęsto obsadzony zbiornik szybko rosnącymi roślinami.

Jak myślicie czy dawki MAKRO jakie obrałem dla mojego zbiornika będą dobre?
PO4: 0,8mg/l tygodniowo
K: 17mg/l tygodniowo
S: 37,25mg/l tygodniowo
Mg: 11mg/l tygodniowo

Za podpowiedzi z góry dziękuję, pozdrawiam.

josom
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Rybnik

Anonim 20600

18 lis 2011, 22:46   (#2)  

a co z NO3? PO4 dawałbym ok 1,5ppm

Anonim 20600

josom Rybnik

18 lis 2011, 23:03   (#3)  

z tym PO4 boję się trochę, bo mam w akwarium glony nitkowane.

Podawałem teraz tylko KNO3 5ml dziennie, ale stwierdziłem, że azotanów będzie pod dostatkiem, gdyż mam w akwarium kilka gupików i "szybko wydalające" zbrojniki :)

josom

Miasto: Rybnik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 lis 2011, 10:37   (#4)  

josom napisał(a):z tym PO4 boję się trochę, bo mam w akwarium glony nitkowane.

Podawałem teraz tylko KNO3 5ml dziennie, ale stwierdziłem, że azotanów będzie pod dostatkiem, gdyż mam w akwarium kilka gupików i "szybko wydalające" zbrojniki :)

glony nitkowate czasem wynikają z niskiego fosforu. Ja EI nie stosuję choć nawożę jeden zbiornik solami i staram się lać ich dużo. Jeżeli ktoś ma Ci ocenić EI to potrzebny jest dokładny opis zbiornika światło, co2, obsada. Jeżeli do EI stosujesz sole a nie roztwory Easy life to wiesz ile saletry trzeba rozpuścić by wyszedł roztwór którego nie trzeba lać wiadrami- teraz pomyśl- czy Twoje gupiki i zbrojniki są w stanie tyle nasikać do wody by azot trzymać na 25ppm- mnie sie wydaje że nie. Pozdrawiam

moonrider
Ranga: Znający temat

20 lis 2011, 13:09   (#5)  

Nawożenie EI polega na dostarczaniu składników na takim poziomie by zapewnić im ich swobodne pobieranie. Limitowanie, któregokolwiek z nich spowoduje, że to już nie będzie EI. Stosuję EI od jakiegoś tygodnia i jak na razie nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków. W moim akwarium powoli zaczynały pojawiać się krasnorosty i nitki. Po wprowadzeniu zasad EI w nawożeniu, poprawy cyrkulacji wody, podwyższenia CO2 na maksa wzrost tych glonów ustał. W kolejnych tygodniach będę w stanie powiedzieć coś więcej ale początki są obiecujące. Sposób nawożenia jaki przyjąłem opisałem w tym wątku: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=41619&highlight=

Forrel

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25224
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
20240515_214127.jpg

Dobór nawożenia

Marcin Szafraniec w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3692
Czołem wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14783
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
20230214_214431a.jpg

Prośba o pomoc w ustaleniu nawożenia

Tycik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4910
Cześć wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku. Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto. Oświetlenie:...
20220102_124500_HDR.jpg

Nadmiar żelaza bez nawożenia

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 13018
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
IMG_20211022_191310.jpg

Zerowe NO3 w akwarium mimo nawożenia

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 16731
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0. Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15900
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2842
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Nawożenia solami

kuubaw w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1751
Witam co oznacza nawożenie solami CSM+B od nawożenia solami mikroelementami ?

Pora nawożenia na podłożu aktywnym.

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3254
Witam . Pytanie czysto teoretyczne . Czy macie jakieś określone pory nawożenia NPK na podłożu aktywnym. Pytam się gdyż wychodzę z domu o 6 rano a światło odpala się o 10 tak więc nawozy podaje przed...

Statystyki

Ten temat przegląda 525 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 524 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.