|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam czy ktos z was stosuje ten substrat nawozowy . Jesli tak to prosze o jakies recenzje lub porady przed jego uzyciem , gdyz chciałbym na nim posadzic rosliny. Jeszcze jedno pytanie czy jesli posiada sie substrat to trzeba nawozic makro i mikro elementami?Z góry dziekuje za odpowiedzi .
-
uzytkownik88
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam!
Również mam ten substrat w akwarium pod Manado. Wymieszałem go w stosunku 1:1 z Manado i resztą spieku, która została przysypałem tę mieszaninę. Rośliny po 10 dniach ruszyły. Mój zbiornik jest świeży i też chciałbym poznać doświadczenia innych forumowiczów z substratem Tropica. Dodam, że wzbraniam się przed HT.
-
Drofli
●
- Ranga: Początkujący
Witam, też planuję zakup tego substratu pod żwirek i mam pytanie na jak długi okres czasu zapewnia roślinom substancje pokarmowe przy niezbyt intensywnym oświetleniu oświetleniu 0.5 - 0.6W/L?
-

rikko
●
- Miasto: Sosnowiec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam, używam i miałem z nim kłopoty - z powodu bogactwa. Z własnych doświadczeń napiszę, że nie należy się sugerować zalecaną przez producenta warstwą żwirku nad tym substratem i dać przynajmniej dwa razy tyle - to jest bardzo żyzne cholerstwo i wymaga dobrego odizolowania od toni wodnej.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Kłopoty czyli to coś czego nie lubimy wymawiać a jest na literę G  ?
-

rikko
●
- Miasto: Sosnowiec
Ja mam ten substrat w akwarium 112l LT , światło 2x18W od 6 miesięcy. Wszystko rośnie, zero kłopotów. Kryptokoryny, Rotale, Lotos, Hygrophile itp Od startu nie miałem glonów mimo że na początku była bardzo mała masa roślinna i świecone od razu 10h. Substrat jest stworzony dla kryptocoryn, nawet na Amazonii nie miałem takich ładnych. Ogólnie polecam. Niedługo zakładam akwarium 150x50x50 LT n tym substracie.
-

sk91
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Włocławek
Moje akwarium 96 litrów jest na bazie tego substratu , uczucia mieszane , z jedenej strony jest rzyzny i rosliny dobrze na nim rosna ale jakiekolwiek grzebanie w podłozu powoduje katastrofe w postaci glonów po 2 tyg. udało mi sie wyjsc na prosta i jest ok.
-
uzytkownik88
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam
W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
Start akwarium 240l, obsada to neony (100szt.), kirys panda (około 10szt.), zbrojniki różne (około 15 szt), może kilka skalarów.
Rośliny raczej umiarkowane, ale chciałbym mieć możliwość posadzenia cze...
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
powers-1.jpg
growise-base-1.jpg
Na rynku pojawiły się nowe substraty podżwirowe, tym razem pod marką Growise.
Ich opisy znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloza/substraty-nawo...
Witam planuję reset akwarium, jak substrat podżwirowy polecacie lub podłoże aktywne? I czy mozna stosować oba naraz?
Witam
Planuję restart akwarium(128 L) i zastanawiam się nad podłożem, chcę na dno dać substrat i na to żwirek.
Polecacie jakiś sprawdzony substrat pod żwirek?
Nie planuje roślinnego akwarium, ale chc...
Dobry wieczór.
Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem?
Substrat w worku na pewno po...
Potrzebuję substrat, który jest porowaty, drobny i nie zawiera nawozów (lub ma ich minimalną ilość). Może stabilizować PH (nie musi). Idealnie gdyby był czarny lub ciemny. Macie jakieś doświadczenia?
...
Dobry wieczór.
Będę robił całkowity restart akwarium.
Akwarium 450l.
Dostałem podłoże Manado JBL. Poprzednio maiłem to samo podłoże i substrat JBL Aquabasis Plus. Ogólnie byłem zadowolony ale wg. kal...
Witam. W nie długim czasie zapewne będzie restart zbiornika. Akwarium 200l 100x40x50 oświetlenie Led 72w filtr jbl e1501
Zostaję mi wybór podłoża. Zastanawiam się czy dać substrat jbl aquabasis 10l i...
|
|