Brązowe, pokrywają wszystko, bąblują, nic nie działa.
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam. Pokryte sprzęty, szyby, żwirek, rośliny - szczególnie strasze liście. Od szyby odchodzą płatami. Dość mocno bąblują. Próbowałem zaciemnienie, minimalne karminie, tylko potas, podmiany wody. Walcze z tym od roku. Myślę o restarcie a chciałbym najpierw wygrać walkę. Ktoś ma jakąś sprawdzoną metode? Ręce opadają. Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
PS: Miałem też inne glony i dość dużo sinic ale się wycofały.
-

H2O2
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Patrząc na Twój zbiornik, ilość roślin itd... chyba nie ma się co dziwić takiemu obrotowi sprawy.
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
W akwarium z roślinami i sprzętem szału ni ma
Proponuje taką metode: spuścić wode, wziąść akwarium na śmietnik, wysypać zawartość, wrócić do domu, umyć, zasypać amazonią, ułożyć hardscape, posadzić roślinki i cieszyć się efektem swojej pracy 
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
lukilak1994 napisał(a):W akwarium z roślinami i sprzętem szału ni ma Proponuje taką metode: spuścić wode, wziąść akwarium na śmietnik, wysypać zawartość, wrócić do domu, umyć, zasypać amazonią, ułożyć hardscape, posadzić roślinki i cieszyć się efektem swojej pracy 
Taaa a co z oświetleniem, CO2, nawożeniem ? Oraz pieniędzmi?
Akwaria:
340l Nature
270l typowe LT
30l Aranżacja z I Mistrzostw nano akwariów
2l - Micro akwarium
Pozdrawiam Robert Sójka
-

Hello
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
takie to już jest te hobby.dużo pracy pieniędzy a efekty nie zawsze takie jakie oczekujemy .Trzeba się z tym pogodzić
-
meniek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
A jakie masz podłoże?
Kiedyś zmieniałem piasek na plaży i nie popatrzyłem dokładnie na opakowanie.
Okazało się ,że był to piasek krzemowy (silicat sand). Po 2 tygodniach wysyp okrzemków.
Zbiornik funkcjonował 8 miesięcy wcześniej.
Walczyłem z tym 3 miesiące. Nawet kupiłem silicat ex z JBL. Pomógł chwilowo.
Wywaliłem piasek i dałem inny.
Problem miałem z głowy.
-
k2krzych
●
- Miasto: U.K.
Hello napisał(a):lukilak1994 napisał(a):W akwarium z roślinami i sprzętem szału ni ma Proponuje taką metode: spuścić wode, wziąść akwarium na śmietnik, wysypać zawartość, wrócić do domu, umyć, zasypać amazonią, ułożyć hardscape, posadzić roślinki i cieszyć się efektem swojej pracy 
Taaa a co z oświetleniem, CO2, nawożeniem ? Oraz pieniędzmi?
Jeżeli akwarium funkcjonuje to te rzeczy powinne być
napisałem jedynie jak zrobić poprwany restart 
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
W tym wypadku tylko restart - wychodzenie na prostą to tylko niepotrzebna męczarnia.
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
masz racze to co ja na mchu. U mnie zaatakował tylko końcówki mchu . Dziwne Krasnorosty.
-

a_rek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Jak w morzu Bałtyckim  Racja tylko Amazonia NEW mam Knotta porażka trzeba od początku dużo lać nawozów
-

rmj6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tczew
k2krzych napisał(a):A jakie masz podłoże? Kiedyś zmieniałem piasek na plaży i nie popatrzyłem dokładnie na opakowanie. Okazało się ,że był to piasek krzemowy (silicat sand). Po 2 tygodniach wysyp okrzemków. Zbiornik funkcjonował 8 miesięcy wcześniej. Walczyłem z tym 3 miesiące. Nawet kupiłem silicat ex z JBL. Pomógł chwilowo. Wywaliłem piasek i dałem inny. Problem miałem z głowy.
A jakie masz teraz podłoże?
-

H2O2
●
lukilak1994 napisał(a):W akwarium z roślinami i sprzętem szału ni ma Proponuje taką metode: spuścić wode, wziąść akwarium na śmietnik, wysypać zawartość, wrócić do domu, umyć, zasypać amazonią, ułożyć hardscape, posadzić roślinki i cieszyć się efektem swojej pracy 
Czyli po linii najmniejszego oporu tak? Nie podoba mi się twój pomysł. Chce z tym wygrać. Nie będzie mi żaden glon dymił na parafii. Jak przyszedł tak pójdzie. Tylko jak to zrobic? Piszą easy carbo, wiecej CO2, podmiany, usuwanie mechaniczne, ryby, krewetki, etc...
-

H2O2
●
Zastanawiam się czy nawozić cały czas lekko to co zostało, dawać CO2. Ale najbardziej zastanawiam się czy podłączyć HW-303A bo czeka na start nowy w kartonie. Podłączyć zaszczepić odpowiednio i albo wspomoże to wszystko i łatwiej sie pozbęde glonów albo tylko nafaszeruje go sporami i będzie siał jak restart będzie konieczny.
Jak myślicie ?
Wyzbierałem cały pokryty glonami żwir. Doczyściłem szyby, wyczyściłem filtry. Przycinka większości liści i roślin, które były pokryte tym syfem.
Myślę, że to krasnorosty pokryte sinicami. Śliskie bardzo i zapach też nie do końca glona.
-

H2O2
●
Wysłany: 10:44 pm, Sob 12 Lis, Temat postu:
-------------------------------------------------------------------------------- k2krzych napisał: A jakie masz podłoże? Kiedyś zmieniałem piasek na plaży i nie popatrzyłem dokładnie na opakowanie. Okazało się ,że był to piasek krzemowy (silicat sand). Po 2 tygodniach wysyp okrzemków. Zbiornik funkcjonował 8 miesięcy wcześniej. Walczyłem z tym 3 miesiące. Nawet kupiłem silicat ex z JBL. Pomógł chwilowo. Wywaliłem piasek i dałem inny. Problem miałem z głowy.
A jakie masz teraz podłoże?
Podłoże to Colombo Florabase substrate
http://www.aquaessentials.co.uk/colombo ... -5346.html
Nie polecam .
Minął rok - ph rośnie , nawet do 7.3 w nocy.
-
k2krzych
●
- Miasto: U.K.
H2O2 napisał(a):Zastanawiam się czy nawozić cały czas lekko to co zostało, dawać CO2. Ale najbardziej zastanawiam się czy podłączyć HW-303A bo czeka na start nowy w kartonie. Podłączyć zaszczepić odpowiednio i albo wspomoże to wszystko i łatwiej sie pozbęde glonów albo tylko nafaszeruje go sporami i będzie siał jak restart będzie konieczny.
Jak myślicie ?
Wyzbierałem cały pokryty glonami żwir. Doczyściłem szyby, wyczyściłem filtry. Przycinka większości liści i roślin, które były pokryte tym syfem.
Myślę, że to krasnorosty pokryte sinicami. Śliskie bardzo i zapach też nie do końca glona.
Czy ktoś się wypowie?
-

H2O2
●
moja rada zwiększ co2 i wywalaj ile się da tego syfu
z nawożeniem się wstrzymaj,ale lej easy carbo
ta kaskada za bardzo nic nie da no i tak jak mówiłeś
z restartem się wstrzymaj
powodzenia 
-

michal322
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Witam
Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...
Witam. Nie mogę pozbyć się z akwarium czarno - brunatnego osadu, który wyniszcza mi rośliny. Zakładam że są to zielenice.
Co mógłbym zrobić żeby się tego pozbyć, biorąc pod uwagę, że próbowałem już ...
Hej,
Od 1,5 roku prowadze akwarium z bardzo średnimi skutkami.
Początkowo akwarium hulało w miare ok - po tym jak z jakiś rok temu przyświeciło słońce miałem wysyp wszystkiego co złe (obecnie przenie...
Cały czas to co na zdjęciu zalega mi na podłożu z piasku, pełno tego też na roślinach, wystarczy lekko potrząsnąć rośliną i spada jak śnieg, tylko kolor nie biały a jakiś brązowo-szary. Wczoraj wieczo...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Cześć,
Ok. 3 miesiące temu zadomowiły się u mnie glony nitkowate i nie chcą opuścić mojego zbiornika :)
Opis akwarium:
Data założenia: maj 2022
200 l - 101 x 41 x 56
filtr: Aquael Ultramax 1500 - ma...
Witam,
od jakiegoś miesiąca walczę z plagą glonów w postaci zielono-brązowych nitek oraz brązowych nalotów na szybach, kamieniach i trawniku z Monte Carlo. Nie daję już rady, ponieważ wszystkie metody...
Od trzech tygodni walczę z zielonym zakwitem wody. Nie mam zielenic, nitek, krasnorostów. Mam tylko zieloną wodę.
Akwarium 125 litrów, solidnie obsadzone roślinami (trawnik, żabienica, limnofila pach...
Cześć,
prezentuję akwa w zabudowie, w którym zaczęły przeważać glony. Nie wyglądają mi na typowe nitki. Ich fizyczne usunięcie jest niemożliwe, bo niemal rozpuszczają się w palcach.
Akwarystyką zajmu...
https://www.miamiherald.com/news/health-care/article240701886.html
|
|