Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
witajcie rzadko piszę na forum .mam problem z utrzymaniem czystej klarownej wody powyżej 1 miesiąca od startu.akwarium wystartowało miesiąc temu i już jest zółta woda .obecnie posiadam kaskadę hw701 bodajże jakiś chińczyk, z przepływem minimalnym ponieważ jak go odkręcę odrazy na roślinach pojawiają się krasnorosty. w filtrze znajduje się wata perlonowa oraz bioceramika.
-
meniek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
To od początku - opis zbiornika - jakie podłoże,rośliny,światło,litraż oraz zdjęcie
żółta woda - ciekawe.
Na krasnorosty to obniżenie DOC a szybka metoda to węgiel w płynie w 3x maksymalna dawka przez 4 dni. Tylko uwaga na krewetki 
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Przepol napisał(a):To od początku - opis zbiornika - jakie podłoże,rośliny,światło,litraż oraz zdjęcie żółta woda - ciekawe. Na krasnorosty to obniżenie DOC a szybka metoda to węgiel w płynie w 3x maksymalna dawka przez 4 dni. Tylko uwaga na krewetki 
może nie zółta ale brązowa,ze zdjęciem może być problem z telefonu nie ciekawie wychodzi .
opis zbiornika to 128 l oświetlenie 3*18 t8 żwirek akwarystyczny a pod nim ziemia akwarium nie nawożone nie stosuje żadnej chemii.zwykły natural,a no i korzeń mangrowiec ale już rok jest w akwa wiec powinien nie zabarwiać wody
-
meniek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
napisz według wzorca.
Pytanie: Woda wali zdechłą ryba? co ile podmianki?
Moje zdanie albo korzeń jeszcze, albo filtr za słaby. Stawiam na jedno i drugie. Kaskada jest dobra ale do małych akwa.
-

a_rek
●
Mam taki sam problem. Oświetlenie 6500K, a wygląda na 2700K. Tyle że u mnie w akwarium jest dosyć dziko - ryby kopią w podłożu i być może raz dokopały się do ziemi, ale od miesiąca jest żółto. Druga opcja to chęć posiadania trawnika i powbijałem wykałaczek dosyć sporo aby tam nie kopały i na drugi dzień woda żółta. Trzecia opcja nowy korzeń, tyle że przez 2 tygodnie było ok.
Planuję zwiększyć filtrację, i poniekąd o niej zapomnieć niech sobie popracuje z miesiąc, najwyżej czyszczenie prefiltrów. Gdy stosowałem węgiel aktywny to rośliny zrobiły się żółte, najprawdopodobniej węgiel wyłapał żelazo tak więc tej opcji nie polecam, ponadto nie zrobiło się jaśniej. Paski włókniny dobrze wyłapują pływający syf, lecz bardzo szybko się zapycha, czyszczenie 2x tydzień!
-
kyzak
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kościan
pojawiające się krasnorosty to powód słabej filtracji teraz tylko pytanie jaki filtr wewnętrzny czy kubełek jeśli ten drugi to może ten hw 302 starczy do takiego zbiornika
-
meniek
●
na wyklarowanie i przywrócenie białej barwy wodzie użyjcie Seachem Purigen - najlepiej kupić opakowanie 100ml bo jest już zapakowane w specjalny woreczek z drobnej siatki. Umieszcza się to w filtrze zewnętrznym tak aby był to ostatni materiał filtracyjny - efekt gwarantowany.
Pozdro,
Marcin
-

Marcin Wnuk
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Hej
Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
Hej
Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
Cześć
Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
Dzień dobry
Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
|