Cześć mam dosyć dziwne akwarium bo profilowane, jest ono o wymiarach 60x24(30)x33h i niektórzy piszą że ma ono 54L, inni że 60L, a jeszcze inni że ok. 50L, po wymiarach minimalnych 6 * 2,4 * 3,3 wychodzi 47,5L, wiec pewnie jakieś 50-55L samej wody by tam weszło, przy zakładaniu akwarium Pani w sklepie mi poradziła abym dolał uzdatniacz (pewnie nie potrzebny, ale byłem nowy wiec nie wiedziałem i ufałem jej) wiec liczyłem ile mi mniej więcej wody wejdzie to tak wlałem ok. 48-52L.
W standardowej pokrywie mam 15Watt, co jest troszkę słabe, ale nawet mi rośnie w miarę dobrze Bakopa Moneri i
Rotala Indica (tzn wypuściły nowe roślinki obok siebie), ale sobie pomyślałem że przydało by się troszkę więcej światła wiec myślę nad dodaniem dosyć tanim kosztem dodatkowej świetlówki i nie zamierzam kupować butli co2 bo jest to LT, wiec w najbliższym czasie chciałbym kupić świetlówki raczej T5 i czy 8Watt by wystarczyło, czy lepiej kupić 15Watt ale T8 ?.
T5 8Watt + T8 15Watt = 0,479 W/1L
T8 15Watt + T8 15 Watt = 0,625 W/1L
Bardziej by się opłaciło dla mnie pierwsza wersja bo by było mniej więcej: 0,44 - 0,50.
Ogólnie co do CO2 to podaje EasyCabro - nie jest to na pewno lepsze od butli, ale myślę że wystarczy.
I czy z takim oświetleniem nie będę mógł się obawiać plagi glonów ?
A i jeszcze jedno pytanie gdzie można najtaniej kupić te świetlówki bo na RA 8Watt jest tylko 1 i w cenie 26zł może gdzieś indziej jest jakiś większy wybór ?
Pozdrawiam.