Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witajcie,
mam akwarium 300 litrów, przeróżne rośliny, rybki to przeważnie neonki, ale też i tu klu programu 4 kosiarki takie po ok 4-5 cm. Mam podejrzenie że obgryzają mi listki hydrocotyli, wg mnie smakuje im tylko ta roślina - innej nie ruszają.
Czy ktoś z Was ma podobne obserwacje??
Pytam ponieważ nie wiem czy mi się wydaje czy też to prawda
-

gregorb
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Miałem pare miesięcy temu kosiarki takie własnie duże jak twoje i miałem ten sam problem. Byłem zmuszony oddac kosiarki do sklepu z rybkami. Po pewnym czasie kupiłem nowe ale malutkie i narazie z moich obserwacji wynika że nie obgryzają. Wydaje mi się że te większe zaczynaja obgryzac, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest nabycie otoskow.
-

Danny840402
●
-
no to teraz mam problem jak je złapać  zarośnięte akwa 300l hmm... może harpun 
-

gregorb
●
Na dwie siatki z jakimś pomocnikiem poganiać je trochę po akwarium a opadnie sił i sama wpadnie do siatki zawsze skutkuje.
Na bocjach wspaniałych podziałało w 450l 4 osobniki po 16 cm była niezła walka ale udało się tym sposobem pozdrawiam.
-

Damian92
●
- Miasto: Wyszków
Poradziłem sobie, czas 3 godziny i rawie 1/2 litra wypitej Whiskey
Dwie złapałem do siatki do której wrzuciłem żarło dla denniaków, wyciągałem rybki pojedynczo. Kolejne dwie już wiedziały że zielona siatka to wróg
Kolejne dały się nabrać na przezroczystą butelkę po wodzie mineralnej, odciąłem tak 3 cm od nakrętki, niewielki otwór, do środka to co do siatki i pełen sukces.
teraz hydrocotyla rozwinęła skrzydła
-

gregorb
●
u mnie 2 kosiarki wcinały cały mech jawajski jaki tylko wrzuciło się do akwarium
-
APAK
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam, chciałem ponowić temat czy już ktoś wpadł na pomysł jak dokarmić kosiarki aby nie zjadały roślin?? Jak na razie przychodzą mi tylko na myśl tabsy roślinne może takie dla pyszczaków.
-
otek
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg
Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny ...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg
Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, któr...
Witam,
tak jak w temacie. Jaki preparat polecacie do leczenia Kulorzęska?
Niestety kupiłem 20 szt rodostomusa świeżo z dostawy i zaatakowała go ospa.
Z tego co wiem preparaty typu zieleń czy serowski ...
Witam
Mam w akwa 240 l glonojady. Zdaje się ze sa to zbrojniki niebieskie (tak wynika ze zdjec ktore znalazlem :)). Mam problem bo glonojady zjadaja rosliny które maja szerokie liscie (robią dziury). ...
Czy to normalne że kosiarka skubie rośliny? Jedna upodobała sobie rodzące się listki hydrocotyle japan i robi z nich jesień średniowiecza - szarpie aż wyszarpie. Zostają same kikuty. Co prawda w zborn...
Witam,
ostatnio zaobserwowałem dziwne zjawisko u moich kosiarek, zanikają ich czarne paski. Trwa to chwilę. Zauważyłem to wczoraj i dzisiaj. Ktoś wie o co chodzi? Dodałbym zdjęcie ale kiedy chciałem j...
Hej wam wszystkim pytanko wczoraj zalałem baniak będzie to krewetkarium dla krewetek red cherry chcem tam jakieś roślinki posadzić fajne dla red cherry tylko takie mało wymagające oświetlenie to ledy ...
|
|