Od kiedy nawozić płynami Aqua-Art? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Od kiedy nawozić płynami Aqua-Art?

Liczba wyświetleń: 3061·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Na początku opiszę zbiornik a wiec:
akwarium 130 cm x 50 cm x 50 cm pojemność 325 litrów oświetlenie 4x36 wat t8 co daje w sumie 144 waty czyli 0,44 w na litr, świecę przez 10 godzin. Wiem że trochę mało planuje przejść na t5 4X 54W ale to nie wcześniej niż w przyszłym roku na razie musi zostać tak jak jest. Podłoże Aqua substrat 2 co2 będę podawał gdzieś od połowy tygodnia z butli wysokociśnieniowej sterowanej layonem. Akwarium gęsto obsadzone roślinami głównie w żelu, dokładnie to : Blyxa japonica, Cryptocoryne wendtii green, Cryptocoryne wendtii brown, Didiplis diandra, Eleocharis parvula, Hedyotis salzmannii, Hemianthus callitrichoides, Pogostemon erectus, Rotala rotundifolia, Rotala rotundifolia green, Rotala walichii. Akwarium ma jakiś tydzień i widać że rośliny się już przyjęły mimo chwilowego braku co2, wzrost już jest dosyć spory jak na taki krótki czas, glonów na razie brak. Zdecydowałem się na nawożenie nawozami Aqua-Art mianowicie chcę zakupić Aqua-Art komplet nawozów: Macro, Micro, Ferro+, oczywiście ze sklepu rośliny akwariowe. I teraz moje pytania jakie macro jest w tym komplecie green czy reed bo w moim przypadku wskazane reed, drugie pytanie chodzi o micro w opisie pisze tak "Nawóz mikroelementowy dla roślin wodnych i akwariowych do przygotowania wody uprzednio przefiltrowanej uprzednio przez filtr odwróconej osmozy." ja niestety filtra ro nie posiadam czyli jak podmieniam na odstała kranówkę to podawać micro czy nie? Od kiedy w ogóle zacząć nawozić od razu czy odczekać jakiś czas. Czy do tych nawozów co podałem jeszcze coś podawać czy tylko to i jakie dawki na początek ,wiem że każdy zbiornik ma indywidualne potrzeby ale chociaż rada od jakich ilości zacząć.

Kolodziej Marcin
Ranga: Początkujący

07 lis 2011, 20:54   (#2)  

Nikt nie zna odpowiedzi na którekolwiek moje pytanie :(

Kolodziej Marcin

19 lis 2011, 19:14   (#3)  

Widzisz kolego jakbyś napisał że akwa na akcesoriach ADA i OW to chwila moment miałbyś odpowiedź, już kiedyś ktoś to dostrzegł, a szkoda bo forum jest świetne dużo porad i świetnie zorganizowane. Ale cóż.
Ja też nawożę nawozami z aqua-artu (ferro, macro i węgiel) i zacząłem nawozić jakiś miesiąc po starcie wg zaleceń z opakowania ponieważ startowałem na takim podłożu jak ty i stwierdziłem że dam czas krzaczorom żeby sobie trochę substancji pociągnęły z podłoża (i chyba dobrze zrobiłem bo nie mam i nie miałem wysypu glonów). Musisz jak zwykle metodą prób i błędów zobaczyć jak u Ciebie będzie to się sprawowało.

Maćko1979

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomasz Opolskie

19 lis 2011, 20:03   (#4)  

Maćko1979 napisał(a):Widzisz kolego jakbyś napisał że akwa na akcesoriach ADA i OW to chwila moment miałbyś odpowiedź, już kiedyś ktoś to dostrzegł, a szkoda bo forum jest świetne dużo porad i świetnie zorganizowane. Ale cóż.

Łatwo wytłumaczyć dlaczego więcej forumowiczów odpowiada w tematach związanych z nawożeniem na produktach ADA. Po prostu producent udostępnia te informacje na swoich stronach internetowych i można je przepisać mają pewność, że nie doradzi się źle i nie oprze swojej wypowiedzi na wróżeniu z fusów.

Jak sam wspomniałeś na opakowaniu jest opisane jak nawozić,
żeby móc coś doradzić bardziej konkretnie trzeba znać nieco więcej danych nt. zbiornika, więc warto skorzystać z pomocy, które jest na stronie głównej forum:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=30717

Inaczej to czysta zgadywanka, a chyba nie takich porad Kolega oczekuje.

Najbezpieczniej przy kranówce jest rozpocząć od nawozu Planta Gainer Classic + Planta Gainer K+ i po pierwszym miesiącu zweryfikować wzrost roślin, wszystko zależy od tego pod który punkt podany przez producenta może podciągnąć swój zbiornik:

1. Początkujący akwarysta, niezbyt duża ilośc roślin, stosunkowo duża obsada ryb, woda do podmiany z kranu.

2. Średno-zaawansoway akwarysta, większa ilość roślin, lub/i mniejsza obsada ryb, woda do podmiany z kranu lub mieszana kran + filtr odwróconej osmozy.

3. Zaawansowany akwarysta, woda do podmiany wyłącznie z filtra odwróconej osmozy.

Jeśli po miesiącu rośliny nie będą rosły a Kolega nie pozna co może być nie tak, musi wrzucić zdjęcie przed i po aby uzyskać podpowiedź na forum. Ale już teraz można oszacować iż przy posiadanym przez niego oświetleniu przy akwarium o wysokości 50cm i dodatku CO2 korzystne może być podawanie Macro green już wcześniej jeśli pojawią się niedobory.

Jeśli chodzi o produkty firmy Aqua-Art warto dodatkowo zajrzeć do dedykowanego wątku:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=181126
--
Tomek

Tomasz
Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)

Miasto: Opolskie

Konto17413

19 lis 2011, 20:24   (#5)  

Kup sobie serię nawozów Aqua-Artu:
PG Macro Red, PG Classic (Zamiast PG Micro, które jest do wody RO), PG Ferro, PG Carbo, PG Kplus
Podłoże AquaArt AquaSubstrate jest dość ubogie w składniki odżywcze, stąd nawozić będzie trzeba dość szybko. Ja, jak używałem AS2, to dodatkowo dawałem substrat podżwirowy, wówczas efekty były znacznie lepsze.

Nawożenie zacznij od CO2, Potasu (PG Kplus) i PG Carbo (wszystko dawkowanie dzienne, możesz zacząć od dawek zalecanych przez producenta). Następnie (obserwując rośliny) wprowadzisz Macro Red (dawkowanie również na początek według zaleceń producenta, potem będziesz musiał zwiększyć), bo pewnie dość szybko zaobserwujesz niedobory makroelementów. Z mikro na razie przynajmniej bym się wstrzymał i wprowadził najwcześniej po miesiącu i po zwiększeniu ilości światła. I wówczas Classic przy podmianach i Ferro codziennie. Przy ustalaniu dawki Macro Red mógłbyś pomóc sobie testami na NO3 i PO4, ale w miarę dokładnymi a nie najtańszymi.

Konto17413

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1051
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7739
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
6-280921.jpg

Nawozy GT AQUA - nowość

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6198
6-280921.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4646
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
20230308_211743.jpg

Czym nawozić

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9133
Witam, czym nawozić akwarium z substratem tropica ? Akwarium będzie z dwutlenkiem węgla z butli . I chciałbym wiedzieć również jak nawozić i czym od samego początku ( wiem że potas ) . Tylko potrzebuj...
IMG_1903(1).jpg

Jak i kiedy rozpocząć nawożenie?

Bruner w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6498
Po długiej przerwie wróciłem do akwarystyki, pierwsza próba z HT zakończyła się inwazją glonów (spowodowaną głównie nieumiejętnym nawożeniem i ciągłym grzebaniem w dnie), padnięciem części roślin i w ...
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1781
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4925
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3277
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Czy już czas nawozić?

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2115
Witam, Akwarium 360l 120x50x60 działa od 9 dni. Podłoże to lawa wulkaniczna plus substrat Tropica plus żwirek kwarcowy. Świecę lampą Twinstar s-line 92W, full moc przez 6 godzin następnie dwie godzin...

Statystyki

Ten temat przegląda 431 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 430 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.