|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam Wszystkich:)
Zastanawiam sie nad doborem filtra do akwarium o poj. 360l tj. 100X60X60
i tak: czy mam wybrac filtr do 350l np. ktorys z filtrow zewnetrznych ainhaim czy tez pojsc o krok dalej i wyjsc poza ramy pojemności i wybrac filtr dla akwariow np. z półki od 450l.
Od czego to zalezy tak naprawde? i jaki bedzie miec wplyw na kondycje flory i fauny w akwarium...
ktory model koledzy i koleżanki polecacie wg Waszego doswiadczenia...
pozdrawiam i dziekuje za wyjasnienia
-
kinlej1
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Legnica
Bierz o jak najwiekszym przeplywie!!
Ja mam w 300l tetre 1200 i jest ok wiec u ciebie tez by pewnie starczyla
Mala cykulacja wody = GLONY!!!
Twoje akwarium nie jest za dlugie wiec napewno starczy 
Ostatnio edytowano 06 lis 2011, 19:37 przez zeciak87, łącznie edytowano 1 raz
-

zeciak87
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rogowo (kuj-pom)
tak jak kolega napisal im wiekszy tym lepiej do puki nie robi pralki w zbiorniku.
A poza tym chyba chodzilo ci o EHEIM bo ainhaim to nie wiem , moze jakies miasto w Niemczech??
-

krzysiek_88
●
- Miasto: UK\Gorlice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
krzysiek_88 napisał(a):tak jak kolega napisal im wiekszy tym lepiej do puki nie robi pralki w zbiorniku. A poza tym chyba chodzilo ci o EHEIM bo ainhaim to nie wiem , moze jakies miasto w Niemczech??
 no tak z nazwa dałem czadu:)
zastanawiam sie nad kwestia mocnego pradu wody z wydmuchiwanego filtra,tak by nie wyrwalo roślin:)
mozliwosci podłączenia grzałki,
cichej pracy.
-
kinlej1
●
O za mocny prąd wody sie niemartw większość filtrów ma kilka wylotów w zestawie jak np deszczownie i inne końcówki. Zawsze można tak ustawić aby prąd rozbijał się o szkło lub o powierzchnie. Faktycznie lepiej mieć mocniejszy filtr bo potem przy ewentualnym montarzu reaktora narurowego do co2 prąd wody słabnie. U mnie w 54L miałem filtr co niby do akwarium 100-250L a i tak wydawał mi się za słaby. Poza tym im większy filtr tym wieksza pojemność na media filtracyjne 
-

kiler773
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
czyli już wiem, ze musze zwrócić uwage na wielkośc przepływu, pojemnośc filtra - czyli czym wiecej warst filtracyjnych tym lepiej?
a co z podłaczeniem grzałki przeplywowej? nada sie do kazdego filtra?
jeszcze jakies wskazówki? 
-
kinlej1
●
mani
Siemianowice Śląskie
Tak jak koledzy piszą bierz duży, ja do 240l wrzuciłem JBL CristalProfi e1500 oraz Fluval205 i jest elegancko  a sposób na pralkę ? Ja zawsze montuje deszczownie i jeżeli nadal jest za silny prąd to poprostu rozwiercam otwory deszczowni do uzyskania zadowalającego efektu i gotowe 
-
mani
●
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Grzałka przepływowa zadziała z każdym filtrem zewnętrznym musisz tylko patrzeć na średnice węży.
Tak im wiecej mediów filtracyjnych tym lepiej bo to złoże bakteri sie liczy ;]
-

kiler773
●
zeciak87 napisał(a):Bierz o jak najwiekszym przeplywie!! Ja mam w 300l tetre 1200 i jest ok wiec u ciebie tez by pewnie starczyla Mala cykulacja wody = GLONY!!! Twoje akwarium nie jest za dlugie wiec napewno starczy 
kompletnie się nie zgadzam, bierz o największej pojemności. Bakterie nawet na spidzie nie przerobią np 1000 l/h a nawet 10l/h, a pojemność = więcej ich tam. Cyrkulacja czyli wymieszanie wody to 2-ga sprawa żeby woda wszędzie była o tym samym składzie.
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
kinlej1 napisał(a):Witam Wszystkich:)
Zastanawiam sie nad doborem filtra do akwarium o poj. 360l tj. 100X60X60 i tak: czy mam wybrac filtr do 350l np. ktorys z filtrow zewnetrznych ainhaim czy tez pojsc o krok dalej i wyjsc poza ramy pojemności i wybrac filtr dla akwariow np. z półki od 450l.
Od czego to zalezy tak naprawde? i jaki bedzie miec wplyw na kondycje flory i fauny w akwarium... ktory model koledzy i koleżanki polecacie wg Waszego doswiadczenia...
Kolego nie zrozum mnie źle ale z Twoich postów wynika, że nie masz zbyt dużego doświadczenia. może warto kupic mniejszy zbiornik i przekonać się czy to ogarniesz a później stawiaj taką krowę. ja do o połowę mniejszego akwarium planuje dwa filtry o podobny przepływie i mam nadzieję, że będzie ok, choć pewności nie mam.
obawiam się, że jak postawisz taki zbiornik to nie będziesz miał środków/możliwości/chęci/czegokolwiek żeby to ogarnąć i szybko się zniechęcisz do tego hobby. sprawdź aukcje jak szybko takich zbiorników ludzię się pozbywają!
oczywiście decyzja należy do Ciebie i nie wykluczam, że udowodnisz wszystkim, że taki baniak poprowadzisz z sukcesami na kaskadzie - z akwarium nigdy nie wiadomo!
pozdrawiam,
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy
-

mocho
●
- Miasto: Tarnów
kt65c453 napisał(a):zeciak87 napisał(a):Bierz o jak najwiekszym przeplywie!! Ja mam w 300l tetre 1200 i jest ok wiec u ciebie tez by pewnie starczyla Mala cykulacja wody = GLONY!!! Twoje akwarium nie jest za dlugie wiec napewno starczy 
kompletnie się nie zgadzam, bierz o największej pojemności. Bakterie nawet na spidzie nie przerobią np 1000 l/h a nawet 10l/h, a pojemność = więcej ich tam. Cyrkulacja czyli wymieszanie wody to 2-ga sprawa żeby woda wszędzie była o tym samym składzie.
Cyrkulacja wody w zbiorniku roślinnym gdzie dajemy dużo nawozów + co2 jest bardzo ważna. W miejscach gdzie cyrkulacja jest najmniejsza np w gestych trawnikach bardzo łatwo o glony
-

kiler773
●
ale to sa 2 różne sprawy. Filtr musi przemielić no3/4 i no2 żeby tego nie było bo to = golony, a mała cyrkulacja i niedobory składników w poszczególnych miejscach w akwa np gdzieś w krzakach to juz 2-ga sprawa , Owszem jest to po części powiązane ale ja jestem zdania że ważna pojemność filtra, mimo że resztę bakterii jest w akwa to mimo to filtr duży, cytuje z przewodnika RA 1. Niedostateczna filtracja
75% plag glonów jest wywoływane przez skutki mało wydajnej filtracji, która pociąga za sobą nadwyżki jonów amonowych w wodzie (amoniak i jony NH4+) - chętnie wykorzystywanych przez glony (Amoniak jest transportowany biernie przez błony komórkowe, nie wymaga więc nakładów energii na jego transport do komórek).
Obowiązuje tu zasada - nigdy za wiele.
Bardzo dobrze znaczenie filtracji w rozwoju glonów ilustruje przypadek:
Akwarysta posiada 2 akwaria: 100l wyposażone w filtr kubełkowy do 150l i akwarium 300 litrów wyposażone w filtr kubełkowy dedykowany do akwarium 600l. W mniejszym zbiorniku ma ciągły problem z glonami.
Można sobie tylko wyobrazić jak wielkie było jego zdziwienie gdy na czas restartu akwarium 300l przełożył większy filtr do mniejszego akwarium. W ciągu 3 dni wszystkie glony zrobiły się białe i rozpuściły się!
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
mocho napisał(a):kinlej1 napisał(a):Witam Wszystkich:)
Zastanawiam sie nad doborem filtra do akwarium o poj. 360l tj. 100X60X60 i tak: czy mam wybrac filtr do 350l np. ktorys z filtrow zewnetrznych ainhaim czy tez pojsc o krok dalej i wyjsc poza ramy pojemności i wybrac filtr dla akwariow np. z półki od 450l.
Od czego to zalezy tak naprawde? i jaki bedzie miec wplyw na kondycje flory i fauny w akwarium... ktory model koledzy i koleżanki polecacie wg Waszego doswiadczenia...
Kolego nie zrozum mnie źle ale z Twoich postów wynika, że nie masz zbyt dużego doświadczenia. może warto kupic mniejszy zbiornik i przekonać się czy to ogarniesz a później stawiaj taką krowę. ja do o połowę mniejszego akwarium planuje dwa filtry o podobny przepływie i mam nadzieję, że będzie ok, choć pewności nie mam. obawiam się, że jak postawisz taki zbiornik to nie będziesz miał środków/możliwości/chęci/czegokolwiek żeby to ogarnąć i szybko się zniechęcisz do tego hobby. sprawdź aukcje jak szybko takich zbiorników ludzię się pozbywają! oczywiście decyzja należy do Ciebie i nie wykluczam, że udowodnisz wszystkim, że taki baniak poprowadzisz z sukcesami na kaskadzie - z akwarium nigdy nie wiadomo! pozdrawiam,
racja, ale dodam, ze nie jest to pochopna decyzja z mojej strony  juz od roku w wolnych chwilach czytam i czytam i ogladam i czytam.
wielkośc akwarium dobralem do wybudowanej podmurówki w salonie...a że jeszcze sie nie wprowadzam to mam czas na kompletowanie sprzętu i rozpatrywanie ich parametrów posiłkujac sie wiedzą Was koledzy i koleżanki czyli tych madrzejszych. Bo jak ktos powiedział tylko doswiadczenie robi z Nas ekspertów. ale wracajac do meritum kocham przyrode i to minimum flory i fauny we własnej przestrzeni zyciowej i ta drogą idę.. a potkniecia kazdemu sie zdarzają, wiec i mi pewnie tez sie zdarzą.
dziekuje za rade i czekam na kolejne przy kolejnych postach
pozdrawiam
-
kinlej1
●
spodobał mi sie eheim 2017 i eheim profesional 2 2228 
-
kinlej1
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moja rada. jak brać kubeł to z zapasem mocy bo jednak z czasem jak nam trochę zamuli i jak wkłady damy gęstsze niż standard producenta to przepływ spada a po co ma spadać  Jak za silny nurt to zawsze można zmienić sposób powrotu wody do baniaka albo przykręcić na powrocie.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Miasto: Konin
a eheim classic 2260
jakieś opinie
-

michal322
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wrocław
Ja posiadam Eheim 2228 do szkła 110x50x50 i planuję w krótkim czasie dołożyć drugi taki sam. Zbiornik ma 3 tygodnie i zaczynają się pojawiać wrogowie...
Wiem, że to ten okres właśnie, ale docelowo i tak będą dwa.
Jak pisali koledzy wcześniej, zaplanuj filtrację w zbiorniku z dużym zapasem.
Always in pressure
-

Artbrt
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Witam,
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED
Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
|
|