Proszę o pomoc w dobraniu nawożenia.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam serdecznie forumowiczów.
Mój problem polega na tym, że nie potrafię dobrać optymalnego systemu nawożenia dla mojego zbiornika. Poniżej trochę danych.
Zbiornik wystartowany 8 miesięcy temu.
Akwarium: 200L profil
Filtracja: JBL CP1500 + UNIMAX 150 , deszczownie skierowane na przednią szybę. Dodakowo pompa cyrkulacyjna koralia nano.
Oświetlenie: 2x30W 865, 2x30W 840 - 8 godzin.
Co2: Butla + reaktor z filtra narurowego+ phmetr.
Podłoże: ziemia ogrodowa, żwirek kwarcowy(ze starego zbiornika, lekko przepłukany)
Nawożenie:
Po wielu nieudanych próbach nawożenia postanowiłem przetestować metodę EI. Rozrobiłem sole i zacząłem dozować z nadzieją, że glony odpuszczą a rośliny wystrzelą do góry. Niestety zadawalającego efektu nie udało mi się uzyskać.
Aktualne nawożenie:
NO3 - 20 ppm / tydzień
PO4 - 3,7 ppm / tydzień
K - 20 ppm / tydzień (suma z kno3 itd)
Mg - 10 ppm / tydzień
Easy Carbo - 10 ml dziennie
Jako nawóz mikroelementowy stosuję microelementy Planta Active w dawce 2 ml dziennie (wczesniej 1 ml)
Rezultaty powyższego nawożenia:
Rośliny bąbluJą, ale rosną bardzo wolno. Zielony pył na szybach i na roślinach. Eleocharis parvula gubi liscie, rogatek przestał rosnąć i marnieje.
Proszę doświadczonych użytkowników o pomoc w dobraniu nawożenia. Przy EI się nie upieram. Posiadam sole KNO3, KH2PO4, MGSO4, K2SO4, CACO3, MIKRO INTERMAG oraz PLANTAACTIV
Aktualne zdjęcia akwarium:

-
draco20051
●
- Ranga: Początkujący
Przepraszam, że podczepię Ci się pod temat. Jak się nazywa ta czerwona roślina? Szukam jej nazwy właśnie, bo mam ją w akwarium i mam dokładnie w takim samym stanie. Jedynie co mogę od siebie dodać to to, że podajesz chyba zbyt dużą dawkę Easy Carbo na Twój litraż, ale to indywidualna kwestia.
-

josom
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Rybnik
ta czerwona roślina to cryptocoryne wendetta tropica
-

michal322
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
michal322 napisał(a):ta czerwona roślina to cryptocoryne wendetta tropica
E tam  . Ostatnio już też ktoś napisał, że ta roślina to indica. To jest althernanthera splendida  .
Jestem kobietą, wodą ogniem, burzą, perłą na dnie...
-

Zafira
●
- Miasto: Łódź
A w kwestii nawozenia ktoś pomoże?
-
draco20051
●
Zrób zdjęcie całego akwarium, a nie tylko wycinka. Przy tak silnym oświetleniu jakie obecnie masz w akwarium, musisz mieć pewność, że nie brakuje CO2 w wodzie. Po za tym, uważam,że skoro wcześniej Ci nie szło to nawożenie, to tym bardziej teraz nie powinieneś stosować tak wysokich stężeń fosforanów-to 3,7 P tygodniowo bym trochę obniżyła, NO3 też jeśli by się przydało zmniejszyć aż do ustabilizowania sytuacji w zbiorniku.
Jeśli chodzi o mikro z AB-Planta Active, to nie wiem ile tam jest na opakowaniu zalecane do dawkowania?nie pamiętam już, bo dawno temu miałam tego typu nawozy, ale 2 ml dziennie, to pewnie jest za mało.
Dodatkowo dobrze by było,żebyś zrobił test na NO3 i PO4 i podał wyniki pomiarów  .
-

Zafira
●
Zdjęcie całości akwarium.
Co do mikro to na opakowaniu pisze ze zalecana dawka to 1 ml na 100l.
-
draco20051
●
draco20051 napisał(a):Zdjęcie całości akwarium.  Co do mikro to na opakowaniu pisze ze zalecana dawka to 1 ml na 100l.
Ze zdjęcia wynika też, że masz mało roślin szybko rosnących i dość małą ich ilość,a przecież coś musi wyciągać z wody te nawozy. A co do mikro, to nawozy gotowe tego typu są zaprojektowane pod przeciętne akwarium, nie pod stricte roślinne, dlatego trzeba wziąć na to poprawkę, o tym było już wiele razy na forum. Zaleca się nawet 4-krotnie większe dawki tego typu nawozów, albo robić sobie samemu mikro, odpowiednio je rozcieńczając z koncentratów.
-

Zafira
●
Ja mając twoje rośliny (mam takie jedno akwarium) i podobnie uposażone akwarium, stosuję taką metodę:
Nawóz w podłoże - Ferka ROSETTA + z nawozów w płynie potas i mikro = zero problemów.
-

mardow
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bartoszyce
Dzisiaj zakupiłem testy. Wyszło no3 około 50ppm a po4 około 5ppm. Zaprzestaje na razie nawożenia Azotem i fosforem. Zwiększe dozowanie mikro i poczekam na efekty.
Czy muszę dodawać magnez do podmienianej wody jeśli według wodociągów mam go w kranie 16ppm ?
-
draco20051
●
Powiązane tematy
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Czołem
wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
Cześć,
Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium:
27l - kostka 30cm
Oświetlenie led 5630 12W...
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...
|