|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
witam zastanawiam sie nad kupnem nowego filtra a konkretnie Eheim 2215 Classic, co o tym myslicie czy warto jeszcze kupowac te filtry czy lepiej kupic jakis uzywany Eheim Professionel. Osobiscie mysle ze Classic 2215 to dobry filtr ale przed zakupem wole sie poradzic, pozatym za cene uzywanego Professionala o tych samych parametrach moge miec nowego Classica 2215. CO ROBIC ??
-

krzysiek_88
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: UK\Gorlice
Classic'i są mało awaryjne.
Za ich główną wadę, można uznać brak zaworów, za które trzeba dopłacić i jak dla mnie brak koszy na wkłady.
Wypłukanie powyższych wymaga ich wysypania.
Na początku nie sądziłem, że jest to męczące.
Warto zatem z góry zaopatrzyć się w worki na wypełnienia filtracyjne.
Kupiłem już 2 kubły tej serii, oba używane, działają bez zarzutu.
Jednak 2215 chodzi trochę głośno w porównaniu do bardzo cichego 2313.
Wymiana ośki niewiele dała, po prostu taka jego uroda, raczej mojego egzemplarza.
Napewno jeden z niewielu filtrów godnych polecenia.
Jeśli cena Cię nie przeraża to warto rozważyć wyższy model 2217.
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Eheim Classic 2215 jest nadal produkowany (ile to już - 30 lat?). Eheim Professionel (pierwsza seria) już nie. Na Twoim miejscu wybrałbym 2215.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spoko mam worki na wklad filtracyjny, co do 2217 to wydaje mi sie troche za duzy jak na moje 100L akwarium teraz pracuje u mnie Eheim 2232 Ecopower i ogulnie nie jest zle tylko troszke moze maly ruch wody powoduje, tak ze 2215 bylby akurat dla mnie bo wrazie wyboru wieszego baniaczka nie bede musial wymieniac filtra .
-

krzysiek_88
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: UK\Gorlice
U mnie w 90x40x45 pracuje Unimax 250 /świetny filtr/ i 2215.
Na Classici słabo wpływa ograniczanie przepływu, zatem zostań przy 2215 na 100l będzie dobry.
Uważam że lepiej mieć 2 mniejsze kubły /lub ogólnie 2/, niż jeden mega. W razie awarii nie stoimy przed rozbiórką akwarium 
-
AdamA
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg
Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen
EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Hej Panowie!
Pytanie taktyczne:
Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;)
...
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...
|
|