Jaki sposób rozpuszczenia CO2 w 450l polecacie
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam
Przygotowuję sie do startu 450l zbiornika 150x50x60 i zastanawiam się jak rozwiązać problem rozprowadzenia CO2 po zbiorniku.
Amano stosuje duży szklany dyfuzor po przeciwległej stronie do wylotu filtra, tych bąbelków nie lecia tam dużo(przynajmniej tak to wygląda na filmach z jego galerii) a jednak zbiorniki są dużych rozmiarów z sporą ilością roślin i te dyfuzory widocznie dają radę.
Ja natrafiłem na reaktor SERA Aktiv Reaktor http://www.youtube.com/watch?v=qn2Azbbfk3E&feature=related który podobno rozpuszcza CO2 w 100% i nadaje sie do dużych zbiorników.
Doradźcie proszę jakie rozwiązanie sprawdzi się w zbiorniku z takim litrażem.
-
ci3chy
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
Kravcu
●
- Ranga: Poznaje temat
-

zeciak87
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rogowo (kuj-pom)
lepiej zrób sobie reaktor.
-

a_rek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
proponuje ci mini reaktor boyu jest tańszy i damnie bardzo dobry
-
maciejturski
●
- Miasto: siedlce
Jeżeli lubisz majsterkować to narurowy a jeżeli nie to AquaMedic 1000.
-
Drack666
●
- Miasto: Reda
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za odpowiedzi.
Nie chce robić reaktora samemu szukam raczej gotowego rozwiązania. Kasa to sprawa drugoplanowa najważniejsza jest wydajność i niezawodność rozwiązania. Reaktory które polecacie ograniczają przepływ wody z filtra rozwiązanie sery podobno tego nie robi a dodatkowo posiada wirniki które zwiększają rozpuszczalność CO2.
Może ma ktoś sprawdzony sposób w zbiorniku o podobnym rozmiarze?
-
ci3chy
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
jeśli jeszcze sprawa aktualna to ten reaktor sera jest OK. Mam taki baniak jak twój i zamontowałem sobie właśnie ten reaktor i póki co się sprawdza. Jak będzie szukał reaktora to musisz zwrócić uwagę na to jakie masz średnice węży z/do filtra. Większość dostępnych reaktorów ma średnicę węży 12/16. Ja mam kubełek Eheim-a który ma węże 16/22 więc musiałem trochę poszukać, bo zakładanie redukcji odpada chyba że chcesz zmniejszyć sobie przepływ filtra. Pozdrawiam Krzysiek
-
Lambert
●
Też posiadam taki reaktor Sery. Tylko ten mniejszy bo i zbiornik mam mniejszy (niestety  ) Zastanawiałem sie jeszcze nad atomizerem ale w końcu padło na reaktor. W porównaniu do szklanych dyfuzorów duzo lepiej rozpuszcza CO2. Żadnych bąbelków w wodzie nie widać.
-

rafix
●
- Miasto: Łódź
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|