Witam
Wiem że to recenzja nowej ADY ale jak sądze większość wypowiadających się tu rozpoczynała na ; starej ; Dlatego pozwole sobie zapytac ;
Otóż 16.10 wystartowałem kostkę 27l na ADA amazonia
Rośliny
Hemianthus callitrichoides
Eleocharis acicularis
Eleocharis parvula
Pogostemon erectus
Microsorium minor - thin leaves
Bolbitis heudelotii compact
Od początku Co2 tylko ze światłem , potas , carbo .
Oświetlenie to 26w solar duo boy 7 h / dobe
Podmiany wody dwa razy w tygodniu ok 40 %
Parametry;
NO2 - 0,5
pH - 5,5
kH - 4
gH - 8
NO3 - 5 mg/l
Filtracja to EHEIM 2213
Czytając ten wątek wnioskuje że nawożenie mikro rozpoczynamy ok 3 tyg od startu a makro 2 - 3 mce . A co jesli NO3 oraz PO4 są na niskich poziomach ? już teraz , czy nie wystąpią niedobory ? czy rośliny pobiorą w/w z podłoża ? Pytam bo z roślin po ok 2 tyg ledwo ruszyły dopiero Eleocharis acicularis
Eleocharis parvula natomiast Pogostemon erectus oraz Hemianthus callitrichoides ewidentnie marnieją ; tzn brak jakiejkolwiek reakcji , więcej zaobserwowałem blade kolory oraz prześwity na listkach i odpadanie cząstek roślin , listków Proszę o rady
Pozdrawiam dodam jeszcze że jak na razie oprócz lekkich nitek na mchach innych glonów brak .
Ostatnio edytowano 31 paź 2011, 19:42 przez pagu, łącznie edytowano 1 raz
Zacząłem nawozić makro - i tu pytanie :
Podaje 10 ppm No3
0,2ppm Po4 wszystko po podmianach
za 2 - 3 dni
testy pokazują 0 czy podłoże tak chłonie /? znowu podaje taką dawkę i za 2 dni znowu 0 shock: wiele osób pisze że ma oddawać i żeby nie przesadzać z makro szczególnie na początku ???
dodam że rośliny niestety kiepskawo .
Bo ten potas od AA ma w sobie BARDZO mało potasu, i żeby go uzupełnić trzeba lać przynajmniej 3razy więcej niż producent zaleca.
Najlepszym wyborem jest brighty k, lub węglan potasu w suchych solach(najtańsze rozwiązanie)
To braki potasu mogą blokować wchłanianie innych nawozów /?
póki co zwiekszam dawkowanie tego co mam i zobaczymy
A jak z No3 i Po4 skoro po 2 - 3 dniach szczególnie fosfor jest minimalny ? zwiększać ?
Jacek Pawłowski w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2102
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
tomasz bracki w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5145
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1346
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
wixa w Podłoże· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8739
Witam, mam kilka pytań odnośnie podłoża aktywanego
Najpierw krótki opis mojego akwarium
-wymiary 60x30x30
-oswietlenie Aquael Sunny LED 2x10W
-filtr kubełkowy nie znam nazwy ale to będzie raczej SunSu...
Piotrek123 w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5135
Wystartowałem z akwarium . Jako podłoże dałem substrat tropici 2 cm przykryty siatką do tynków i na to 5 -6 cm piasku kwarcowego .
Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo jak po jakimś czasie będ...
pk77 w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2086
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...
szkot w Podłoże· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6105
Dzień dobry
Ostatnio zdawałem już kilka pytań odnośnie mojego akwarium.
Czy akwarium na podłożu aktywnym przez pierwsze miesiące może sprawiać trudności w hodowli epifitow? Czy istnieje w ogóle tak...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 164 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej