Wspomnienia technologi akwarystycznej z dawnych lat - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wspomnienia technologi akwarystycznej z dawnych lat

Liczba wyświetleń: 554·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kt65c453 Panki- Będzin
Ja się zajmuje akwarystykom od zawsze, tak mnie natchnęło żeby powspominać dawne czasy jak to kiedyś było. Pamiętam jak to jakoś w latach 80 (miałem parę lat) mieliśmy akwarium z pompką napędzana przez pasek i 2 takie koła przekładniowe do silniczka, co chodził głośniej niż nasza ruska lodówka i filterkiem na powietrze z małą gąbką u dołu, oświetlenie to była lampka biurkowa z zwykłą żarówką i oświecona od boku bo była mała i nie sięgała nad lustro wody, rybki to było z 10 do wyboru a prawie każdy miał welony, jakby inaczej u nas też były. Pamiętam jak tata robił im operacje bo zatykały się kamyczkiem z żwirku i wyciągał im kamyczki drutem z pyszczka :) Jeszcze pamiętam jak później się dorobiliśmy filtr "za akwariowy jak to się mówiło" dziś kaskada :) Było do małe akwarium podwieszane na szybie za lub obok akwarium z 3 warstwami żwir węgiel i gąbka i napędzane brzęczykiem, to był wtedy wypas i najnowsza technologia .I było dobrze nikt nie myślał o parametrach oświetleniu czy komputerach (wtedy to bogacze mieli commodore)
A teraz gdzie to zaszło, ciekawe jak to się zmieni za 20 i więcej lat.
Jak macie ciekawe jakieś wspomnienia to dawajcie , może fotki jakiś sprzętów zabytków.

Ot tak mi się napisało usypiając syna Marcela co to ma 3 miesiące. Pewno tez będzie kiedyś wspominał jak to kiedyś było, i śmiał się że wszystko ręcznie robiliśmy liczyliśmy itd bo w jego czasach to pewno terminatory będą to za ludzi robiły :)

kt65c453
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Panki- Będzin

kt65c453 napisał(a):mieliśmy akwarium z pompką napędzana przez pasek i 2 takie koła przekładniowe do silniczka, co chodził głośniej niż nasza ruska lodówka

Mam taką do dziś.

Pamiętam swoje pierwsze akwarium, miałem może z 4lat, na oko jakieś 180-200l ramowe (prawie jak ow :P), zwirek i rośliny z nad jeziora. Pływały tam jakieś malutkie karasie itp. Ruch wody za pomocą jakiegoś czegoś z wentylatora (niepamietam dokladnie) stało na podwórko :D
co tydzień wymiana wody bo ryby syfiły jak głupie.

a_rek
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20250407_084950.jpg

Wzmocnienie szafki akwarystycznej.

pk77 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5025
Mam szafkę akwarystyczną, której konstrukcja nie zaspokajała mojego wygórowanego zapotrzebowania na bezpieczeństwo ;) Niby ma to wytrzymałość do 500kg, ale jakoś nie chciało mi się próbować. W szafce ...
YouTube

5 lat akwarium na ziemi ogrodowej

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2869
Zapraszam do obejrzenia i dyskusji.
YouTube

Pierwsze akwarium od nastu lat

ostek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 18466
Witam serdecznie, Mam lekko ponad 30 lat na karku i wpadłem na szalony pomysł żeby założyc akarium :) Ostatnia moja przygoda z akwarystyką to koniec lat 90-tych i zbiornik (zbiorniczek) w okolicach 5...
DSCN5790.JPG

240l - "Siedem lat oczekiwań"

wlodek03 w Akwaria · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6846
Dzień Dobry wszystkim akwamaniakom Postanowiłem zamieścić opis swojego akwarium z nadzieją, że znajdą się osoby, które pomogą mi w pokonaniu ewentualnych trudności w jego prowadzeniu. Z tego względu, ...
120601_ADA20anni-1.jpg

20 lat firmy ADA

Pio_Aqua w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3451
Swoją drogą ciekawe czy do naszego kraju dotrą produkty sygnowane linią 20lecia ADA. Taką koszulkę czy chociażby brelok to pewnie połowa osób na forum chciała by posiadać...

063l -Jak za dawnych lat - Low Tech

moonrider w Akwaria · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1842
Żona chciała Karliki szponiaste...szkło stało puste i sprzęt (dużo powiedziane ) kurzył się w akwarium. Zalane jakieś 4 miesiące temu- dolewam tylko wody , karmię ryby i przecieram szyby - tzn raz prz...

Fotoreportaż z Warszawskiej Giełdy Akwarystycznej

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5582
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/galerie/fotorelacje/gielda-akwarystyczna-w-warszawie/gielda-akwarystyczna-1.jpg Zapraszamy do obejrzenia oryginalnego reportażu z gie...

5 lat bez podmiany wody?

OjGeN w Filtracja · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 6429
Na allegro znalazłem takie coś http://allegro.pl/chemi-pure-142g-5-lat-bez-podmiany-wody-i1501863989.html czy jest mozliwe ze przez 5 lat bez podmiany wody sie nic nie stanie z akwa?

REDUKTOR CO2 temat walkowany od lat

Pajur w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1987
Witam MAM JUZ DOSYC mojego reduktora CO2. Mialem juz 2 substytuty reduktorow akwarystycznych i ciagle cos jest nie tak jak trzeba. Ciagle zmnienia sie przepływ w zalezności od temperatury albo czeg...

Przeróbka grzałki akwarystycznej

piterrr_ w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2403
witam chciałbym przerobić grzałke , interesuje sie terrarystyką i potrzebna mi jest lampka włączana zależniem od temperatury. Doszedłem do wniosku że nadaje sie do tego grzałka do akwa. Gdyby wyciągn...

Statystyki

Ten temat przegląda 332 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 331 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.