Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
która linia nawozów lepsza?
widziałem akwaria na nawozach aqua-artu i nieźle się prezentują
co do lini nawozów nie wiem która nawozić , ktora lepsza 
-

michal322
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wrocław
Używałem obu. Osobiście wole Easy-Life bo wiem ile co leję. Wadą Easy-Life jest nawóz micro-elementowy - ProFito który już jako nowy ma wytrącony nierozpuszczalny osad. Przez długi czas Macro używałem Easy-Life a Micro Aqua Artu i takie polecam rozwiązanie.
Mozesz też kupić sole i podrobić Macro od Easy-Life.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... life+nitro
-

sk91
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Włocławek
Używałem ProFito i nie było żadnego osadu - ani po zakupie ani gdy kończyłem opakowanie (a miałem opakowanie 2 litrowe). Ale polecam iny nawóz mikroelementowy - MIKROplus Intermagu.
-
Konto17413
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
no to mi rozjaśniliście sytuacje 
-

michal322
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wrocław
Usunięto użytkownika 15150
Easy life nie ma generalnie sensu jak ktoś chce trochę przyoszczędzić bo to samo można mieć prawie za darmo z soli no chyba, że kasa nie gra roli,
trochę inaczej się ma z innymi markowymi nawozami gdzie nie znamy składu i można wierzyć w ich magiczne właściwości czy bezgranicznie ufać w to co na ich temat mówią sprzedawcy
i w tedy ewentualnie wydać dużo kasy i spać spokojnie

-
Usunięto użytkownika 15150
●
Stosowałem aqua-art, całą linię. Obecnie stopniowo przechodzę na easy-life. Na razie wymieniłem nawóz żelazowy i widzę różnicę. Żelaza w chelacie chyba z soli się tak łatwo nie rozrobi. Makro najpewniej zmieszam sam, ale do serii aqua-artu mam coraz gorsze nastawienie, może to autsugestia (bo za tanie). Kup sobie najpierw po małym opakowaniu jednego i drugiego, porównaj, zobaczysz co tobie lepiej pasuje.
-
qzn
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Odgrzeję trochę temat , ponieważ mam pytanie na temat EasyLife Profito.
A mianowicie czy naturalnym jest zmętnienie wody po dodaniu dawki jednorazowej na tydzień zalecanej przez producenta ? U mnie było dosłownie widac jak ten nawóz się rozprzestrzenia po zbiorniku (widok , jak dym papierosowy  ).
Nie zadawałbym tego pytania , gdyby nie fakt , że zmętnienie lekkie zostało do dziś (trzeci dzień)
Z góry dziękuję za odp.
-
Bombastic
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Bombastic napisał(a):Odgrzeję trochę temat , ponieważ mam pytanie na temat EasyLife Profito. A mianowicie czy naturalnym jest zmętnienie wody po dodaniu dawki jednorazowej na tydzień zalecanej przez producenta ? U mnie było dosłownie widac jak ten nawóz się rozprzestrzenia po zbiorniku (widok , jak dym papierosowy  ). Nie zadawałbym tego pytania , gdyby nie fakt , że zmętnienie lekkie zostało do dziś (trzeci dzień) Z góry dziękuję za odp.
U mnie tak zawsze jest.
Po dodaniu k2so4 czy easy carbo czy pg classic zawsze jest smuga jakby "dymu" ale znika po kilku minutach.
-
Kravcu
●
.[/quote]
Po dodaniu k2so4 czy easy carbo czy pg classic zawsze jest smuga jakby "dymu" ale znika po kilku minutach.[/quote]
Dzięki za odpowiedź.
Tyle tylko , że u mnie nie znikło to zmętnienie. Zastanawiam się , czy nie wrzucic z powrotem wewnętrznego , bo ten chinol chyba nie daje rady.
W kazdym razie coś w tym jest , że kubeł nie wyklaruje tak wody , jak gęsta gąbka wewnątrz...
Pzdr.
-
Bombastic
●
-
-

a_rek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
No nie wiem . Akwarium mam od 27 lat (z półroczną przerwą przy przeprowadzce) i nigdy na kuble nie osiągnąłem takiej klarowności wody jak na drobnej gąbce 2l wewnątrz.
Inna sprawa , że akwaium typowo roślinne mam pierwszy raz i w tym temacie raczej raczkuję  .
Pzdr.
-
Bombastic
●
-
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg
Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Hej,
Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI
Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63.
Skutk...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...
|
|