Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam.mam aquarium 120 litres.uzywam RO filtr.w mojej kranowce mam3 kh i z domieszka z RO w moim akwarium mam 2 kh.moje Pytanie jest otoz hoduje duzo roslin z paletkami i mysle ze 2 kh jest za malo dla roslin.uzywam tez co2 z butli cisnienowej.jaka jest tez najlepsza temperatura dla roslin majac pod uwage ze mam tez paletki w akwarium.[/list]
-
grzesiek1978
●
- Ranga: Początkujący
Witam sporo cię interesuje i się nie dziwie to nawet dobrze świadczy. Napisz o swoim akwa coś więcej parametry wody, czy twoje palety są młode i zdrowe i jakie masz rośliny wtedy będzie można bliżej coś powiedzieć.
-
piotr.wezyk
●
Zawodowcy co rozmnażają utrzymują kh na poziomie 3 ; 4 kh przynajmniej ci o których czytałem na ich własnych stronach www, jesli chodzi o ph to poniżej 5 jest ciężkie do ustabilizowania bo sa duże skoki ph i jesli chodzi o roślinki to może dojść do niedoboru wapnia np przy przedawkowaniu potasu, jesli chodzi o ph/co2 to aby uzyskac około 25 ppm co2 w zbiorniku(a takie jest optymlne) to kh powinno być około 7 wówczas ph bedzie w granicy 6,8 (oczywiście pisze w przypadku że nic nie zakwasza i nie "zasaduje" wody typu torf i inne dodatki wody poza co2 którym chcemy stabilizować ph. Z reszta zerknij na tabele co2, ja na jej podstawie uzyskałem parametry co2 25 ppm kh 7 i ph 6,8 a takie własnie chciałem miec i mam. I uważaj na "doradzaczy" np w sklepach zoologicznych co mnie jak zaczynałem z co2 mówili zebym przez co2 z ph zszedł do 6,6 nawet a nawet nie zaptali i ja nie wiedziałem jakie mam kh, dobrze ze tak nie zrobiłem bo bym wszystko zabił, przy kh 21 a takie mam w kranie to zeby uzyskać ph 6,6 to bym musiał osiągnąć 160 ppm co2 w zbiorniku a już 40 ppm staje sie zabójcze.
GH a nie DH, to ja nie patrzyłem na to bo jak nie jest jakieś kosmiczne to dla nas mało ważne
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak masz tak miękką wodę w kranie to tylko Ci pozazdrościć. Nie bardzo rozumiem tylko po co jeszcze ją zmiękczasz przez dolewanie RO?
Znasz wartość pH wody?
Z CO2 jak już pisano postępuj ostrożnie, tak miękka woda jest podatna na duże skoki pH, łatwo przedawkować i zagazować ryby.
Temperaturę w akwarium dopasowuje się do ryb, a nie do roślin, które przeważnie mają znacznie większą tolerancję. Paletki wymagają z tego co wiem ciepłej wody, ok.27-29 stopni.
Jacek M.
-
mjytfc
●
mjytfc napisał(a):Jak masz tak miękką wodę w kranie to tylko Ci pozazdrościć. Nie bardzo rozumiem tylko po co jeszcze ją zmiękczasz przez dolewanie RO? Znasz wartość pH wody? Z CO2 jak już pisano postępuj ostrożnie, tak miękka woda jest podatna na duże skoki pH, łatwo przedawkować i zagazować ryby. Temperaturę w akwarium dopasowuje się do ryb, a nie do roślin, które przeważnie mają znacznie większą tolerancję. Paletki wymagają z tego co wiem ciepłej wody, ok.27-29 stopni.
Zgadzam się z wyjątkiem temperatury np: hemianthus callitrichoides woli chłodniejszą wodę niby tolerancja jest do 28 ale ja uważam że to już za wiele. Innym roślinką również może zaszkodzić. Dyskowce wolą wyższą temperaturę niż rośliny. Najlepiej zobacz jakie rośliny masz i jakie chcesz mieć i poczytaj o ich tolerancji na tempe, a będziesz wiedział co robić.
Pozdrawiam
-
piotr.wezyk
●
czesc .moje ph jest 6.6.wode przez RO przepuszczam bo nawet do paletek to jest wymagane i ta woda jest pozbawiona wszyskich cezkich metali.mieszam ja pol na pol z kranowka dlatego tylko bo calkowicie przepuszczona przez RO filtr ma KH i DH zero.ale mimo wszystko dodaje do wody ktora wymieniam RO right oraz discus buffer.dla roslin dodaje ogolny nawoz oraz osobno zelazo i potas.bardzo duzo sie interesuje akwarystyka.pare lat temu mialem roslinne akwarium ale nie podchodzilem do jakosci wody tak jak teraz i wszysko mi poszlo spac.paletki hoduje od paru lat i nigdy mi ani jedna nie zdechla.trzymam PH dla nich niskie.uzywam Ro filtr, Uv light,uzdatniacze do wodu dla paletek.rosliny tez potrzebuja niskiego ph i miekkiej wody dlatego mysle ze moje Kh jest w strefie bardzo miekkiej wody.moje pytanie jest jak utzrymac stabilne ph przez cala dobe.w ciagu dnia akwarium jest podawane co2 z butli cisnieniowej a na noc sie automatycznie wylacza.nie napowietrzam wogole bojac sie o duzy skok ph.w nocy sprawdzalem ph to bylo takie samo jak w dzien to nawet nie bylo skoku ph.ale czy najlepszym sposobem bedzie co2 podlaczone do komputerowego wylacznika z co2 ktory mierzy ph.podajcie jakies linki z takim sprzetem.dzieki z gory
-
grzesiek1978
●
to tą wode z ro potrzymaj przez noc w szklance i rano ja zbadaj, zupełnie inne ph będzie, albo zrób test kropelkowy i nie wylewaj tego a rano będzie inny kolor,
-
kt65c453
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Panki- Będzin
nigdy nie wlawam swiezej wody ale przed wlaniem obnizam ph bo jest za wysokie
-
grzesiek1978
●
Jak masz dobrze wyregulowane CO2 i wyłączasz je na noc to powinno być ok.
Jakbyś mimo to zauważał duży spadek pH na ranem (możliwe przy dużej obsadzie roślin) to włączaj na noc napowietrzanie.
Jacek M.
-
mjytfc
●
Powiązane tematy
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Mała zabawa dla rozruszania towarzystwa :)
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Drodzy,
bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55
Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ??
z góry dzi...
Witam obecnie posiadam fluval 207 ( plus ,,prefiltr,, w którym mam dodatkowe media) jednak po około roku używania nachodzi mnie myśl nad wymianą na coś innego. Zastanawiam się nad Ultramaxem 1000 lub ...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|
|